Johan Larssons väg till OS 2020 – följ den på springlfa.se

2
117

Johan Larsson har ett tydligt långsiktigt mål. Att delta i OS 2020. Ni kan följa hans väg dit i egna bloggen Vägen mot OS 2020 som nu drar igång.

DSC_3509
Johan Larssons långsiktiga mål är att kvalificera sig till OS 2020. Nu kan ni följa hans väg dit i bloggen Vägen mot OS 2020 här på Springlfa.se. Arkivbild: Mikael Grip

Varför inte vägen mot OS 2016?
– Jag har inte provat på maratondistansen än och det är där jag tror att jag kan hävda mig bra. Jag tror att det kommer att krävas cirka 2.12 för att få springa och det har jag inte kapacitet att göra idag. 2.16 första maran och sen arbeta mig ner till 2.12 är målet. Sedan vill jag springa snabbare än 2.10.38 som är det svenska rekordet.
Vilken distans ser du dig själv på som OS-löpare 2020?
– Enligt mina testvärden bör halvmaraton och maraton var min bästa distans så det är på maraton jag vill tävla i OS. Jag har börjat få upp snabbheten det sista halvåret och det kommer att göra mig gott när jag skall ligga och mata i 32.00 per mil för att springa första maran på 2.15-2.16. Väl på OS 2020 är det sub 2.12 som gäller.
Du verkar vara i bra form och slog nyligen rejält personligt rekord på 10 000 meter banlöpning med 29.11. Vad beror det lyftet på?
– Det beror på att jag tränar med mycket god kontinuitet där jag snittar 16-21 mil per vecka med toppar på dryga 23 mil och lågveckor vid tävling på 14 mil. Innehållet i princip samtliga veckor är tre kvalitetspass och ett långpass på 30 km. Kvalitetspassen har sedan februari bestått av mer snabbhet och jag fick in 4-5 banpass innan NM på 10 000m. 10x500m och 8x1000m på bana har gett mig lite extra fart. Jag känner att bana och fartträning är ett outforskat område där jag har väldigt mycket att hämta. Jag ska börja träna lite i spikskor för att på sikt kunna tävla i spikskor på 10 000 m. Andra fartpass som jag planerar in framöver är 8 000 m där 400 m går riktigt fort och där jag sedan flyter 400 m i hyfsat tempo (10 av varje). Även 20×200 m har jag fått rekommenderat av Kent Claesson att köra för att få upp steget ytterligare. Sen kommer jag att fortsätta med att köra längre tröskelpass på upp till 15 km där jag snittar cirka 3.15min/km. Jag har även gått ner i vikt ifrån 62-63 kg till cirka 60 kg vilket automatiskt har gjort mig snabbare då jag har mindre att dra på.

SPORT Track&Field
På väg mot 29.11 på 10 000 meter banlöpning. Arkivbild: Deca Text&Bild

Har du ändrat någonting i din träning till den här säsongen?
– Jag har fokuserat mer på fart och kört på bana vilket jag aldrig gjorde tidigare mer än 2-3 pass precis innan SM på bana. Tidigare kändes det som att det är stadslopp jag kommer att göra mina bästa tider på men helt klart är att bana är stället att göra bra tider på. Jag kör alltid 3 styrkepass per vecka, är noga med stretching och har precis börjat gå till en naprapat för att få tips på olika rörlighets- och styrkeövningar som kan göra att jag stärker upp muskelgrupper där jag inte är tillräckligt stark. Även här finns mycket att jobba med. Jag är noga med kost och sömn och lever mitt liv utifrån att bli så bra som möjligt i löpning. Ingen alkohol och sänggående i god tid varje kväll. Sover ofta mellan 20.30-21.00-04.30-05.00 och påbörjar morgonpasset cirka 15 minuter efter uppstigning. Jag har det senaste 8-10 månaderna kört kvalitetspassen på morgonen och det har fungerat bra för mig. En rejäl uppvärmning sen är jag laddad. Har jag precis sovit 8 h och är pigg i huvudet så är det den bästa tiden att köra kvalité. Jag äter bra råvaror där ägg, makrill, tonfisk, makrill, lax, knäckebröd, pasta (fullkorn eller havre), broccoli, blomkål, avokado och frukt är basen. Utöver det tar jag omega 3 och ett multivitamintillskott ifrån mighty sport. Jag använder även mighty sports rödbetspulver där jag laddar med deras pulver varje måltid det sista dygnet innan tävling. Efter tuffa pass använder jag även deras sportdryck som snabbt ger mig energi direkt efter träning. Jag vet att mighty sports produkter är dopingtestade och jag skulle aldrig använda mig av några produkter där jag inte känner mig 100% säker på att de är fria ifrån doping. För att återhämta mig snabbare har jag sedan ett halvår tillbaka börjat använda kompressionsbyxorna Clone ifrån CEP. Kompressionsbyxorna är skräddarsydda efter min kropp och ger ett skönt tryck, ökar värmen i musklerna och ger en skön värme då jag ofta är lite småfrysen efter ett tufft träningspass.

Johan Larsson 6
Johan lever för löpningen på alla sätt och vis. Arkivbild: Mikael Grip

Du har inte hårdsatsat så många år på löpning. Tycker du det varit svårare eller enklare att nå toppen i Sverige och Norden än vad du förväntade dig?
– Jag har inte tänkt så mycket på det utan det har gått av bara farten. Jag började elitsatsa i september 2009 så snart har jag tränat riktigt hårt i 6 år.
Hur mycket tid och/eller distans lägger du på löpningen under en vecka?
– Jag springer mellan 16-21 mil i snitt med toppar på dryga 23 mil och vid viktiga tävlingar går jag ner till 14 mil. Utöver det blir det tre styrkepass a 25 min per vecka+ stretching och lite rörlighet.
Hur gör du för att koppla av träningen och tänka på något annat? Går det?
– Jag brukar tycka att det är skönt att bara koppla av i soffan framför tv:n på helgen. Det behöver inte hända så mycket för när helgen väl kommer brukar jag vara nöjd med att bara få vila. Att träffa min bästa kompis Alex och bara gå ut och äta något gott (och nyttigt) känns tillräckligt. Alex gillar inte löpning och det är skönt för då släpper jag löpningen för ett tag.
Största målen 2015?
– Hade varit skoj att göra sub 29 minuter på milen och halvmaran under 1.04.00. Vi får se om jag hittar lämpliga lopp för det. Medalj på terräng SM och att vara topp två på Finnkampen är andra viktiga mål. Individuell medalj på NM i terräng och att få springa terräng EM är andra mål med säsongen.

DSC_3262
Välkomna till min blogg! Arkivbild: Mikael Grip

Vad betyder en SM-medalj för dig?
– En SM-medalj är alltid stort att vinna men på sikt är det medalj på EM som gäller.
Hur sugen är du på att testa maratondistansen och när kan det vara läge för det?
– Jag är riktigt laddad för det men först skall jag bli lite snabbare. Svårt att säga när det blir? Troligtvis mars-april nästa år.
Vad driver dig att underkasta dig den träning du gör?
– Känslan av att vinna ett lopp när man vet hur mycket man har slitit för att göra det slår allt. När jag står på startlinjen skall jag alltid kunna tänka att jag har gjort allt jag kan för att kunna springa så fort som möjligt. Det är definitivt värt det även om löpningen inte ger några större summor pengar. Känslan att vara i form är det bästa som finns. Löpningen är som en livsstil och religion.
Stort lycka till i din satsning. Det ska bli superintressant att följa dig i bloggen!
– Tackar!

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här