Johans bestämda löpning i Malmömilen

Nyheter  

Johan Larsson på väg att avgöra Malmömilen, bakom kämpar David Nilsson för att täppa igen luckan. Foto: Malmo Time.se 

– Jag var duktigt taggad och revanschsugen på David Nilsson som besegrade mig i Lundaloppet, berättar den hårdsatsande 28-åringen.

Den 7 maj vann David Nilsson Lundaloppets miltävling med 30.59. Johan slutade tvåa med 31.16.

– Planen nu var att öppna stenhårt, jag gillar det. Målsättningen var att hålla tre minuter per kilometer så länge det gick, säger Johan.

Starten blev grym.

Johan och David pressade varandra till en öppning med 2.54 på första kilometern.

Fem kilometer passerade på 15.04 med duon fortfarande tillsammans.

– Vid sju kilometer fick jag en lucka och vid åtta kilometer hade jag tio sekunders ledning. Då förstod jag att jag skulle vinna. Jag gjorde egentligen inget ryck, utan malde bara på.

I mål blev det 30.34 för Johan och 31 minuter blankt för David, som är populär bloggare på Löpning För Alla.

Johan_5

Jakten på Malmös gator har börjat. Foto: Saga Sjöberg

– Jag tappade lite fokus och fick säkert också betala lite för den tuffa starten, men det är lätt att fyllas av för mycket glädje när man inser att man är på väg mot en seger.

Johan Larsson, från Växjö, känns ganska oskriven och nu spöar han SM-tvåan i maraton och SM-silvermedaljören i terräng-SM på långa banan.

– Ja, jag har fått en nytändning och har inte elitsatsat så länge.

Som 17-18-åring var Johan lovande när han tävlade för Brittatorps TK i Småland.

– Jag var hyfsad. På DM fick jag stryk av Mats Granström med nio sekunder på fyra kilometer. Jag skulle ha sprungit terräng-SM det året, men blev skadad. Jag tröttnade och slutade.

Istället började han med styrketräning och tävlade till och med i fitness.

Johan_2

Johan vilar ut efter seger och 30.34 i nya Malmömilen. Foto: Simon Brentén

– Det blev mycket chips och dips ett tag, ofta med kroppen som vikt. Det tycker jag är konstigt när jag pratar med svenska elitlöpare. Det är ofta riktigt bra löpare fuskar med styrketräningen. En bra och stark kropp och en bra bål tror jag är avgörande för hur bra man ska kunna bli som löpare, förklarar Johan.

Själv har han bestämt sig till 100 procent. Sedan september 2009 är det full satsning på löpning. Han gör det tillsammans med tränaren Daniel Ekman.

– I första hand vill jag komma under 30 minuter på milen i ett stadslopp. ”Musse” är ju svår, men efter honom så finns det ett tomrum. Jag känner mig fruktansvärt målmedveten och vill verkligen se hur bra jag kan bli.

I nuläget känner Johan att han är bäst tränad för lopp mellan en mil och upp till en halvmara. I framtiden kan det bli längre.

– Jag ser mig redan som en maratonlöpare. Jag vill springa Asics Stockholm Marathon nästa år och förhoppningsvis har jag gjort debut under våren 2012. Det vore skönt att ha en marar i benen innan Stockholm.

Vad är det som har gjort att du nu har kraften och motivationen för att slå dig in bland de bästa i Sverige?

– Löpning är jäkligt roligt. Jag höll igång lite och motionslöpte några gånger i veckan även när jag inte elitsatsade. Nu känner jag att jag vill ge mig själv den här chansen. Dessutom är det så smidigt att träna löpning. Det finns alltid ett tillfälle att ge sig ut.

Johan_4

Johan Larsson tar täten i ett terränglopp i Skåne i våras.

Strömstadmilen 9 juli blir första tävlingen utanför Skåne den här säsongen för Johan Larsson. Där ställs han bland annat mot Mustafa Mohamed som vann Karlstad Stadslopp i stor stil på lördagen med 29.27 (se separat artikel). Dessutom brukar en och annan högoktanig kenyan dyka upp där.

– Banan är dessutom ganska kuperad. Där lär jag inte springa under 30 minuter. Låga 31 låter rimligt.

Höstens stora mål är DN Stockholm Halvmarathon 17 september. Johan Larssons formkurva visar att han då kan vara med och slåss om SM-medaljerna. Johans 1.08,58 från förra året lär i vilket fall som helst vara dödsdömt.

Malmömilen är ett nytt lopp som på en gång blev Skånes största 2011 med 4 420 anmälda deltagare. Alla kom som vanligt inte till start. Men 3 247 registrerade måltider är mer än både Lundaloppet (3 221) och Blodomloppet (2 957).

Ma

Det blev succé direkt för nya Malmömilen med ett stort startfält. Foto: Saga Sjöberg

– Deltagarsiffran är jag supernöjd med. Först hoppades vi på 1 500 deltagare och hade varit belåtna med det, berättar initiativtagaren och tävlingsledaren Anders Sjöberg.

Anders brinner för stadslopp och har själv sprungit flitigt i lopp som GöteborgsVarvet och Midnattsloppet.

– Varför skulle det inte gå att göra något liknande i Malmö? För ett år sedan började jag dra upp riktlinjerna för ett lopp. Det sista tillståndet fick jag i måndags så visst var det tight.

Vid årsskiftet bildade Anders och några kompisar Malmö Löparförening. En förening som lämpligt nog är arrangör för Malmömilen.

Loppet går i centrala Malmö med mycket folk utmed banan.

– Det mesta jag hörde från löparna var positivt. Eftersom det var första gången så finns det alltid lite smådetaljer som vi vill fixa till nästa år.

Prisbordet var rejält tilltaget och värderat till 60 000 kronor.

– Huvuddelen av priserna lottades ut. Ettorna i dam-och herrklassen fick en presentcheck på 2 000 kronor. En del av priserna hade vi fått och andra hade vi köpt in själva.

Malmömilen verkar ha fyllt ett tomrum och planerna inför år två är redan i full gång.

– Nu har vi en riktigt bra grund att stå på. Självklart satsar vi på en ännu bättre upplevelse 2012, berättar Anders Sjöberg efter sin skånska framgångssaga.

David

David Nilsson. Foto: Malmo Time.se

De tre snabbaste Malmömilen 2011:

Herrar:

1) Johan Larsson, IFK Lund, 30.34

2) David Nilsson, Runners Store, 31.00

3) Lars Budolfsen, Köpenhamn, 31.43

Damer:

1) Maria Sandström, Runners Store, 37.27

2) Sara Ivarsson, Malmö, 37.45

3) Marie Olsson, Malmö, 39.50 

 Dela på Facebook