Johans första och Cecilias fjärde vinst i Höstmilen

  0
  61

  En hemmalöpare gav allt för segern i Höstmilen. Oskar Leinonen blev upphunnen av Johan Fagerberg, Finspångs AIK, som kunde vinna med tiden 37.30 på den 10,6 kilometer långa terrängbanan.

  DSC_3111
  Johan Fagerberg på väg mot sitt löparlivs största seger hittills. Foto: Mikael Grip

  – Riktigt kul att vinna det här loppet. Det trodde jag kanske inte innan start. Men att jag skulle ha chans att hamna högt upp i resultatlistan det siktade jag på, berättade 22-årige Fagerberg efter prisutdelningen.

  I starten vid Sörsjön, på det klassiska loppet som arrangerades för 44:e gången, satte meriterade Staffan EK, Björnstops IF, högsta fart och vann spurtpriset efter två kilometer.

  Sedan höll han igen fram till sluttiden 40.06. Detta av en kille som vann Finnkampen på 5 000 meter i somras.

  – Ha, ha. Ja, men det gäller att hålla sig till planen. Jag körde ett hårt träningspass i lördags och ville inte gå för fullt idag, sa Staffan vid målet i Jursla, strax utanför Norrköping.

  DSC_3157
  Finnkampshjälten Staffan Ek var den vassaste löparen i startfältet, men han nöjde sig med att ta hem spurtpriset. Foto: Mikael Grip

  18-årige hemmalöparen Oskar Leinonen, OK Kolmården, satte allt på ett kort och ville vinna Höstmilen. Oskar bor bara en kilometer ifrån målområdet och tränar ofta i den kuperade och vackra terrängen.

  – Efter spurtpriset när Staffan EK saktade ned på farten så var jag 15 sekunder före de andra. Jag körde på så mycket jag vågade. Mot slutet i skogen med två kilometer kvar kände jag mig rätt trött och med en kilometer kvar var jag helt slut och höll på att spy. Men då blev jag omsprungen av han som vann, sa Oskar som först och främst satsar på orientering.

  I somras var han med i det svenska juniorlandslaget som vann ett brons på ungdoms-EM i stafett i Makedonien.

  I Höstmilen vann han P 19-klassen och hade den näst snabbaste tiden totalt med 37.41.

  DSC_2783
  Oskar Leinonen hade det tungt på slutet, men var ändå två minuter snabbare än förra året och också näst snabbast i årets lopp. Foto: Mikael Grip

  Johan Fagerberg vann alltså med tiden 37.30 i det sköna löparvädret.

  – Jag gick ut i en fart jag kände jag skulle kunna hålla hela vägen. Känslan var bra hela distansen, berättade Johan som tränar löpning och studerar i Falun.

  Tvåa i huvudklassen och den tredje snabbaste tiden totalt hade Johan Gustafsson, GoIF Tjalve med 37.56. Johan, som också han bor i närheten av bansträckningen, såg förstås sin chans att vinna Höstmilen när de riktigt starka namnen uteblev.

  – Idag hade jag en riktigt bra chans att vinna klassikern men den chansen tog jag inte. Visst, “pers” på Höstmilens bana och ett bra lopp… men det svider, hade varit en häftig känsla att få vinna ett sånt klassiskt lopp, tyckte Johan som lämnade målområdet med blandade känslor.

  DSC_3118
  Johan Gustafsson såg chansen till vinst i Höstmilen, men det räckte inte riktigt. Foto: Mikael Grip

  I damklassen tog Cecilia Kleist, IK Akele, sin fjärde seger. Den här gången med 41.14.

  – Har varit nästan en minut snabbare, men det var ganska halt och blött idag, konstaterade “Cissi” som var över två minuter snabbare än tvåan Kristina Häggström Wedding, Motala AIF, som noterade 43.16. Trea slutade Ellinor Sterner, OK Njudung, med 44.39.

  DSC_3179
  Cecilia Kleist tog sin fjärde seger i Höstmilen. Foto: Mikael Grip

  Arrangören, OK Kolmården, kunde räkna in 704 löpare i mål i de olika klasserna.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här