Jonas Buud vann Fäbodlunken

Nyheter  

Meriterade ultralöparen Jonas Buud vann i helgen Fäbodlunken på hemmaplan.

– Ett tufft lopp runt fäbodar med en riktigt kuperad sträckning, berättar Jonas som vann överlägset med tiden 45.10 över den tolv kilometer långa banan.

Han har sprungit loppet i Gesunda i Tomteland, strax utanför Mora några gånger.

– Ja, jag har hela livet bott nära så det har säkert blivit mer än 15 gånger. Några år låg dessutom loppet nere, kul att det är tillbaka. Jag tycker de mindre loppen behövs, det känns som många av de små loppen håller på att försvinna. Det tycker jag är synd, säger Jonas.

Fäbodlunken drog på lördagen cirka 100 deltagare i de olika klasserna. Ändå en liten ökning från förra året.

Jonas Buud har just nu fullt fokus på Swiss Alpine Marathon över 78 kilometer med start 30 juli.

– Jag åker ner på fredag för de sista förberedelserna. Formen känns bra.

Buud_2

Löpning i naturskön terräng.

Efter fyra raka segrar i Swiss Alpine Marathon är han något av en legend och har en del att leva upp till.

– Nej, det vet jag inte. Men visst satsar jag på en ny seger, säger den löpstarka 37-åringen lite försiktigt.

10 september väntar VM i ultralöpning i Holland. Distans: 100 kilometer.

– Efter två andraplatser i rad på VM så skulle en seger sitta riktigt skönt. Men det finns en del japaner som kan bli jobbiga. Fick jag välja så skulle jag hellre vinna VM än Swiss Alpine Marathon.

Efter fjärdeplatsen i Comrades Marathon (89 kilometer) i Sydafrika i maj så har det handlat om återhämtning och hård träning.

Vissa veckor runt 22 mil.

– Normalveckorna ligger på 18 till 19 mil och ibland bara 12 mil. 20 till 22 mil blir det bara när jag är iväg på speciella träningsveckor.

Buud_3

Jonas satsar på sin femte raka seger i Swiss Alpine Marathon.

Om allt går som Jonas vill med segrar i Schweiz och VM så är det en man med gott självförtroende som står på startlinjen i Amsterdam Marathon den 18 oktober.

– Jag borde kunna höja farten och klara en tid runt 2.20.

Men först ska Jonas Buud fortsätta sin legendariska vinnarresa i alperna och förhoppningsvis också bärga ett efterlängtat VM-guld. Ett svenskt lag till VM verkar i dagsläget inte vara aktuellt.

– Nej, ett lag ska bestå av tre deltagare och Anders Szalkai verkar inte riktigt sugen efter sitt SM-guld på distansen och en annan kille som kunde ha varit med har varit skadad och är inte i form ännu. Det ser kärvt ut, även om anmälningstiden inte har gått ut ännu, förklarar Jonas.

Jonte_2

Prispallen i Bäverloppet. Jonatan Thoresson, Anders Dahl och Janne Westerberg.

I Bäverloppet i byn Rossön i Jämtland vann överraskande Jonatan Thoresson, Trångsvikens IF, milloppet med 33.04. I startlistan fanns skickliga namn som Anders Dahl, Janne Westerberg och Micke Ojala.

– Jag höll Westerberg som favorit innan start. Han slog mig med 40 sekunder på en sträcka i en stafett tidigare i sommar. Men min dagsform var väl helt enkelt bättre, konstaterar 25-åringen som bor i Östersund och har skidåkningen som sin förstasport.

På meritlistan finns en tolfteplats på SM-femmilen och en 52:a plats i Vasaloppet. Förra året sprang han Lidingöloppet över tre mil på 1.56,40.

– I år är jag bättre tränad och vet vad som väntar. Jag ska under 1.55, det finns inget annat, klargör Jonatan som bredvid idrottandet studerar till brandman.

Under en 20 timmars träningsvecka så består löpträningen av cirka åtta timmar.

Han har också en alternativ träningsform som också ger slant i plånboken.

– I sommar har jag planterat mycket trädplantor. Det ger sjukt bra träning att plantera en hel dag för att inte tala om en vecka.

Jonte_1

Jonatan Thoresson.

I Bäverloppet fick veteranen Anders Dahl dra medan Jonatan avvaktade. På slutvarvet inne på Rossöns IP tackade han för sällskapet och spurtade in till sin första seger i loppet.

Dahl, Högbo AIK, var med tiden 33.19 15 sekunder efter Jonatan i mål. Trea slutade Janne Westerberg, IFK Umeå, med 33.42. Damklassen vanns av Christina Forslund, IFK Nyland, med 39.08 före Sanna Hallberg, Trångsvikens IF, 40.38.

Deltagarantalet i Bäverloppet låg på cirka 200 startande.

37:e upplagan av Laholmsloppet, cirka två mil söder om Halmstad, drog 125 personer till start. Snabbast bland herrarna på den tolv kilometer långa banan var Fredrik Robertsson, FK Studenterna, med 42.02. Tvåa slutade Per Lilja, IF Kville, 44.14 och trea Tommy Pålsson, Laholm, 44.24. Eva Jönsson, klubblös, hade mest bråttom bland damerna med 56.51.

Trots bara 68 startande så slog Viby Marathon i Östansjö utanför Örebro deltagarrekordet från förra årets premiär. Vann gjorde Tomas Fridh, Stocksäters IF, med 2.53,03 över de 42 195 meterna. Maria Lundgren, IFK Umeå, var med 3.15,49 snabbast på damsidan.

 Dela på Facebook