Karlstad Stadslopp fortsätter växa

0
7

Snart är det dags för den växande motionsfesten Karlstad Stadslopp. Alla arkivbilder: Mikael Grip

Vilken gång i ordningen arrangeras Karlstad Stadslopp?

– Karlstad Stadslopp (före detta Götajoggen) arrangeras för 34:e året. Det är i år trettonde året som loppet arrangeras under namnet Karlstad Stadslopp.

Hur ser deltagarantalet ut historiskt sett och fram till i år?

– Sedan 2005 har deltagarantalet ständigt ökat. Från att då ha lockat 2 500 löpare och inlinesåkare hade vi förra året 4 430 deltagare i Karlstad Stadslopp. Rekordet för Götajoggen, som loppet hette tidigare, sattes 1984 och ligger på 12 300 deltagare.

b40-639-900-600-100

Hur många deltagare siktar ni på i år?

– Vi siktar på att fortsätta växa, så minst 4500 deltagare. Kan vi komma upp i 5000 så vore vi otroligt nöjda. Vi vill att så många som möjligt ska få vara med och uppleva vilken löparfest Karlstad Stadslopp är.

Ni har en ganska stor organisation som arbetar med loppet?

– Ja, under Karlstad Stadslopp har vi igång över 450 funktionärer. Vi på IF Göta Karlstad har under många år arrangerat stora motionslopp. Att vi klarat av att göra det med sådan framgång är tack vare alla fantastiska funktionärer som är med och hjälper till.

Kommer det några elitlöpare och i så fall vilka?

– I löpklassen kommer det alltid några duktiga löpare som springer på tider kring 29 ½ minut. I dagsläget är det inga kända namn anmälda, men elitlöparna brukar anmäla sig först dagarna innan. Inlinesloppet lockar alltid många av Sveriges bästa åkare på både dam och herrsidan. I år kommer bland annat Helena Gustafsson som är Sveriges bästa inlinesåkare på damsidan. Hon har 30 SM-guld och framskjutna placeringar i både VM och EM på meritlistan.

Karlstad

Vilken tid är banrekord och vilken löpare har det?

– Rekordet har Sammy Kurui från Kenya. 2009 sprang han Karlstad Stadslopp på 27 minuter och 53 sekunder. Han vann även 2007 och 2010.

Berätta lite om bansträckningen, banprofilen och eventuell höjdskillnad?

– Karlstad Stadslopp är ett millopp som går genom de allra centralaste delarna av Karlstad. Deltagarna springer omväxlande på gång- och bilvägar och på vägen till målet passerar de både längs Drottninggatan och Stora Torget. Karlstad är en vacker stad med mycket vatten, så samtidigt som banan är centralt belägen är den också naturskön. Det är en flack och relativt lättlöpt bana där det finns mycket goda möjligheter att springa fort. Är man ute efter att sätta nytt personbästa är Karlstad Stadslopp helt rätt lopp.

b6

Vad är utmärkande för Karlstad Stadslopp?

– Den fantastiska stämningen. Karlstad Stadslopp är verkligen en folkfest . Att banan går så centralt gör att det alltid är väldigt mycket publik. Vi vill att Karlstad Stadslopp ska var något både löpare och publik ser fram emot varje år. Något jag tycker att vi har lyckats rätt så bra med.

Kommer solen att skina på deltagarna lördagen den 15 juni?

– Solen skiner alltid i Karlstad!

b86-684-900-600-100

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här