Hem Aktuellt Kilian Jornet vann igen, men banrekord även av Petter Engdahl.

Kilian Jornet vann igen, men banrekord även av Petter Engdahl.

0

Springs skribent Thomas Rödin rapporterar från årets UTMB.

Legendaren Kilian Jornet tog under lördagen hem sin fjärde seger i en dramatisk Ultra Trail du Mont Blanc med ett imponerande nytt banrekord på 19:49:30, den första personen någonsin att gå under 20 timmar på den 17 mil långa och tuffa banan. Spanjoren Jornet var ett tag tveksam till att ens delta efter att under uppbyggnaden inför loppet ha testat positivt för Covid. Länge såg Kilian också ut att få ge sig mot förhandsfavoriten Jim Walmsley, som efter två tredjedelar av loppet hade en klar ledning, men som sen kroknade i de branta stigningarna och blev tvungen att släppa förbi sig både Kilian Jornet och fjolårstrean Mathieu Blanchard. Bakom dem gjorde britten Thomas Evans en anmärkningsvärd comeback från skada genom att ta tredjeplats bara ett år efter en avancerad knäoperation. Walmsley slutade till slut fyra, och USA får därmed fortsätta att vänta på sin första seger i herrklassen.

Kilian Jornet på väg mot segern
Jim Walmsley gick ut stenhårt, men satsningen höll inte hela vägen

Även på damsidan var det dramatiskt där amerikanskan Katie Schide och kanadensiskan Marianne Hogan länge turades om att vara i ledning. En strid som dock Katie tog hem när hon passerade mållinjen på 23:15:12, med endast 21 herrar framför sig i resultatlistan. Marginalen till tvåan Hogan blev till slut över en timme, och på trea i mål var Kaytlyn Gerbin, även hon från USA. Svenska förhandsfavoriten och fjolårstrean Mimmi Kotka tvingades tyvärr bryta tidigt under loppet.

Damsegraren Katie Schide

Det fanns dock även svenska glädjeämnen under den gångna veckan. Petter Engdahl, som även är en duktig längdskidåkare med världscupmeriter, fullständigt krossade sina konkurrenter när han vann CCC-loppet på den 10 mil långa banan. Han satte dessutom ett nytt banrekord med 9:53:02 och blev den förste någonsin att spräcka 10-timmarsgränsen. Totalt tog löparna 6103 höjdmeter, och 28-årige Petter hade totalt bara 8(!) vilominuter längs banan. Segermarginalen ned till britten Jonathan Albon skrevs till drygt 23 minuter. Trea blev italienaren Andreas Reiterer.

Petter Engdahl imponerade stort! Fotograf Ian Corless

Själv nöjde jag mig med att starta i det betydligt kortare loppet ETC (15 km och 1300 höjdmeter) och kunde krasst konstatera att ban- och asfaltslöpare inte har så mycket att hämta i alperna. Men det gav trots allt mersmak, och förhoppningsvis blir det ett nytt försök på en lite längre distans nästa år. Vyerna är hur som helst helt magiska, stämningen runt banan fantastisk och arrangemanget rakt igenom i toppklass. Att dessutom få följa delar av UTMB-loppet live på plats, imponeras av de tävlandes prestationer och se hur stort intresset för loppet och ultratrail är nere i Europa har varit en riktigt häftig upplevelse.

Rödin inför starten på UTMB ETC

Resultat UTMB 170 km 26-27 augusti 2022

Män

  1. Kilian Jornet (SPA) – 19:49:30
  2. Mathieu Blanchard (FRA) – 19:54:50
  3. Tom Evans (ENG) – 20:34:35
  4. Jim Walmsley (USA) – 21:12:12
  5. Zach Miller (USA) – 21:27:50

Kvinnor
1. Katie Schide (USA) – 23:15:12

  1. Marianne Hogan (KAN) – 24:31:22
  2. Kaytlyn Gerbin (USA) – 25:07:44
  3. Jocelyne Pauly (FRA) – 26:13:58
  4. Eszter Csillag (UNG) – 26:32:39

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X