Kål är riktigt anrik supermat. Redan för 2 000 år sedan använde de gamla grekerna kålväxter som medicinalväxt. Nästa gång du har ont i knäet eller i foten gör som Anja Pärson! Läk din skada med vitkålsomslag.
För löpare kan vitkål göra nytta inte bara i magen utan också som omslag utanpå ömmande fötter och knän. Precis som det gjorde för skidesset Anja Pärson redan för sju, åtta år sedan. Men det återkommer vi till lite längre fram.
Omarbetat reportage som först publicerades i Spring nr 2/2014. Text Anne Aobadia Foto: Emma Shevrzoff och David Back
Först massiv fakta om varför kålens helande kraft är något att räkna med. Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler. Mer C-vitamin än de flesta citrusfrukter och rikligt med betakaroten (A-vitamin), kalcium och järn. Dessutom är kål fullproppat med goda antioxidanter.
Grönsaken med de många skepnaderna är med andra ord bra för ditt immunförsvar. Men inte nog med det. Kål innehåller även ämnen som är blod- sockersänkande, effektivt mot ditt onda kolesterol och renar din kropp från gifter och toxiner.
Kål fungerar också ett slags probiotika eftersom det innehåller nyttobakterier och enzymer som skyddar mot olika sjukdomar. Extra kraftfullt är surkål! Som sagt – kål innehåller glukosinolater som lindrar inflammationer och skador i leder och senor men även kroniska krämpor som ledgångsreumatism.
Självaste Anja Pärson slog ju världen med häpnad när hon tog tre guld i VM i Åre 2007 och då hade hon botat sina onda knän med vitkålsomslag och lite gladpack.
Även inuti kroppen verkar kål som rena dundermedicinen. Att påstå att en portion kål om dagen håller magen glad,
är ingen överdrift. Enligt nyare forskning motverkar antioxidanterna i kål cancer i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer.
Kål är dessutom rik på kalcium och järn. Kalcium behövs för musklernas och nervernas funktion, skelettet samt blodets koagulation, medan järn sköter transport av syre från lungor till kroppens alla vävnader.
Så här gör du vitkålsomslag
Börja med att plocka isär några blad från ett kålhuvud och tryck till dem ordentligt med en mortel eller något annat tung och hårt. Man måste verkligen krossa fibrerna i vitkålsbladen för att växtsaften ska komma ut. Gör ett omslag kring det ömmande området. Håll bladen på plats med flera varv gladpack eller en elastisk binda. Ha det på några timmar eller över natten i stilla läge.
För att återkomma till Anjas onda knän. Kålen har inte bara bakteriedödande effekt utan den är också anti-inflammatorisk. Omslagen, som lindrade Anjas knäsmärta, är ingen nymodighet utan en gammal huskur som använts i århundraden för att lindra bölder, inflammationer i ledfästen och senor.
Anja och hennes team av läkare och fysioterapeuter gjorde helt enkelt ett omslag av vitkålsblad för att dra ut vätska och inflammation.
Riktigt varför det funkar, är det ingen som vet. Det pågår förvisso en del forskning kring kålens välgörande effekt. Men än så länge lyser de vetenskapliga rönen för hur vitkålsomslagen verkar med sin frånvaro.
Just nu är det säsong för ett av världens nyttigaste och mest användbara grönsaker. Så passa på att njut av Springs fem läckra kålrecept med tillbehör här intill!
Recept från Mat & Vänner
Läs mer: Får i kål
Läs mer: Konfiterad fläsksida med vitkål
Läs mer: Kebabspett med tabouleh och coleslaw på vitkål och fänkål
Har gjort kålomslag på ett knä som jag vridit på träning och från att det inte gick att stödja på så efter en natt med kålomslag så kunde jag gå utan besvär. Men jag kände av knät vid vissa rörelse.
Är. Igång med lätt träning tog Alvedon o inflammations dämpande tabl. Första 2 dagar tränar med gummiband nu så det hjälper med kålomslag kommer att ha det på om natten tills jag gjort slut på kålen var noga med att få ut kålsaften för kålvätskan gör jobbet med gladpacken 👍💪🏃♀️⛷😃☀️