Långpass

1
227

Hur lång är egentligen ett långpass? Marathonlöpare springer många rätt långa pass och när man försöker springa över 20mil i veckan då blir ett antal pass som för många skulle kunna betraktas som långpass. När jag gick på löpargymnasiet då sa tränaren där att ett långpass var 16km eller längre. Jag har fortfarande folk som säger detta. Men då jag som senior nästan har 16km som det dagliga eftermiddagspasset. Då kan ju det knappast vara ett långpass? Eller springer jag dagliga långpass?

Förr utgick inte min definition av ett långpass efter hur många kilometerar man sprang. Utan hur lång tid man var ute. Ett tag räckte det med 90 min för att vara ett långpass och ett tag var det tvunget att vara över två timmar eller i alla fall 1 timme och 50 minuter. Några löpare jag känner har 90 minuters definitionen medan andra jag känner har 2 timmars definitionen. Det verkar att det som är ett långpass varierar mellan olika löpare. Och det kanske inte är så konstigt. För långpasset har ju olika funktioner för olika typer av löpare. T.ex. för en medeldistansare utgör ofta 90min det klart längsta passet under veckan medan det för en som springer längre så kanske det krävs minst två timmar för att motsavara det samma. Sedan kan ju tempot vara helt olika den som springer 90min kanske springer i 4:a minuts fart och den som springer 2 timmar i 4:45-fart. Då blir det inte lika stor skillnad på själva sträckan.

Anledningen till att även medeldistansare springer långpass är att det ska öka antalet kapillärer i musklerna. Med andra ord det är ett pass som gör att syretillförseln i musklerna blir effektivare. Hur länge man bör springa för att få ut maximalt av denna effekt har jag ingen aning om. Jag antar att detta kan vara individuellt. För det måste finnas någon form av gräns hur mycket kapillärer det kan bildas. Annars skulle en marathonlöpares muskel inte bestå av annat än kapillärer. Eller så är det så att desto längre man springer desto längre måste man ta sig för att öka antalet kapillärer. Precis som en missbrukare alltid måste höja sin dos för att få samma effekt. Sedan är marathonlöparens främsta syfte med långpasset anant än medeldistansaren. Dvs. inte att bygga kapillärer utan att vänja kroppen vid en längre ansträngningstid. Vilket krävs för den längre marathon distansen.

Men just det här hur långt ett långpass ska vara har börjat förbrylla mig. Det har själv varierat oerhört för mig och det kan ju inte vara helt kopplat till den distansen man ska springa. Ett tag var räckte det med att det var över 20km, andra gånger har det varit över 25km och nu på senare tid så har jag bara räknat de pass som varit över 30km som långpass. Detta medan t.ex. i Sydafrika var ett långpass 20km för Johan Svensson och 11km för Klas Persson. Nu tränar vi ju för olika distanser men det kan inte förklara den stora skillnaden.

Det som ofta är en gemensam nämnare är att långpasset alltid springs på söndagar för oss svenskar. Jag vet inte om det är samma traditioner utomlands med ett lite längre pass än normalt på söndagar. Men utifrån den svenska definitionen verkar långpasset vara söndagspasset oavsett längd. Och kanske är det så man ska definiera långpasset som veckans längsta pass oavsett längd. Fast då kanske man missar den fysikaliska förklaringen till att utföra ett långpass. Men en söndertränad 36-åring skiter ganska mycket i fysikaliska anledningar till träningen utan är egentligen bara ute efter att bli trött. Precis som den otränade motionären är glad att kunna orka springa längre än annars oavsett om det skapas kapillärer eller ej.

I söndags sprang jag 33km egentligen skulle det vara längre men höftböjaren började göra ont efter 29km pga. det slirande snö underlaget. Denna söndag ska jag springa 90min. Det kommer bli denna veckas långpass i mina ögon. Även om det är kortare än gårdagens kvalitetspass som slutade 25,5km i distans och tävlingsfart för halvmaran. Det där med långapass är konstigt ibland.

1 KOMMENTAR

  1. Jag brukar definiera ett långpass som ca 50% längre (i distans) än mina vanliga distanspass. Därmed är 9 km ett långpass nu för mig i uppträningsfasen då mina distanspass ligger mellan 3 och 6 km, medan inget under 15 km räknades för några år sedan när jag var vältränad.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här