0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Nyheter Lasses chanser till VM-start borta efter bruten mara i Nordkorea

Lasses chanser till VM-start borta efter bruten mara i Nordkorea

– Nordkorea var väldigt speciellt. Fattigdomen är stor och de flesta verkade mer eller mindre hjärntvättade. Jag fick inte gå någonstans utan en ”guide”. Otroligt nog fick jag träna själv i närheten av hotellet, säger Lasse som fick en inbjudan han inte kunde motstå.

– Nej, de betalade flygresa och allting. Dessutom är det ett land man normalt inte åker till. Det var en intressant upplevelse.

Han kom hem från Nordkorea på tisdagskvällen och åkte till Kenya ett dygn senare.

– Lite intensivt kanske. Men det ska bli skönt att komma ner till flickvännen och kunna träna bra fram till Stockholm Marathon, berättar Lasse.

Flickvännen Dorcas Cheseret är med svenska mått mätt väldigt duktig och gör låga 34:a minuter på milen. 

Kanske läge att ta hem henne till Sverige, hon lär med ganska stor lätthet gå in som Sverige-tvåa efter Isabellah Andersson.

– Ha, ha. Ja, vi får väl se vad framtiden ger. Men det är kul att vi delvis kan träna tillsammans.

alt

Lasse på väg mot målet i Stockholm Halvmarathon. Foto: Mikael Grip

Tillbaka till Nordkorea och den brutna maran i söndags i Pyongyang. Efter 2,1 mil och 1.08,30 fick Lasse nog.

– Halvvägs drabbades jag av krampkänning i högervaden. En klassisk gubbvad. Jag ville inte riskera något inför Stockholm Marathon och bestämde mig för att bryta loppet.

Någon speciell behandling har han inte fått.

– Nej, jag käkar magnesiumtabletter, nu känns det rätt bra. Hade det varit ett viktigare lopp som till exempel Stockholm Marathon så hade jag fortsatt. Att jag bröt loppet var en ren försiktighetsåtgärd, försäkrar den 25-årige smålänningen som sedan några år tillbaka tävlar för Södertäljeklubben Enhörna IF.

I det stora hela lägger han upp sin träning helt själv.

– Ja, men jag har Hasse Nilsson (tränare Enhörna) som bollplank. Det fungerar bra.

Efter en vecka i Nordkorea har nu Lasse alltså dragit till Kenya, och Iten i närheten av löparmeckat Eldoret, för en månadslång uppladdning till årets huvudmål, Stockholm Marathon 28 maj.

– Jag känner egentligen ingen jätteeffekt av att träna på hög höjd. För min del är det perfekt att komma till Kenya och enbart kunna fokusera på träning.

Efter några dagars acklimatisering kommer Lasse de första veckorna att lägga kraften på mängdträning.

– Det lär bli cirka 20 mil i veckan. Jag kör ganska hårt på distans, men det gäller att ha lite is i magen ju närmare Stockholm Marathon jag kommer.

Lasse är rejält sugen på ett SM-guld i maraton. 2009 fick han i den tryckande hettan nöja sig med ett SM-brons efter Said Regragui och Jonas Buud. Tiden var 2.26,47 och räckte till en total sjundeplats i loppet.

Nu är siktet högt ställt.

– Klart jag vill ta SM-guldet. Men det är mycket som ska stämma. Förmodligen kommer jag att springa ett millopp när jag kommer hem från Kenya för att checka av formen.

I och med missen i Nordkorea så är Lasses chanser till en VM-start i Sydkorea i slutet av sommaren i praktiken borta. Kvalgränsen ligger på 2.14. Lasse har gjort 2.18,48 i Sevilla tidigare i år. Även hans personbästa är från Sevilla förra året då han noterade 2.17,33.

Nu återstår bara Stockholm Marathon för Lasse Johansson innan truppen nomineras.

– Nej, det är förstås kört. Att göra i trakterna av 2.14 på Stockholm Marathon känns orealistiskt. Men jag deppar inte ihop för det. Det kommer nya mästerskap hela tiden och så länge jag känner att jag utvecklas har jag inga problem att motivera mig.

Han känner heller ingen stress över att kapa sekunder och minuter på de personliga rekorden.

– Nej, jag har säkert tio år framför mig på den här nivån eller bättre.

Lita på att det kommer att stå en superladdad Lasse Johansson på Lidingövägen klockan 11.30 den 28 maj, med bara ett mål för ögonen. SM-guld.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Nytt nummer på gång..

0
Nytt nummer på väg in i tryckpressen, du kan få det i brevlådan... Mycket läsning, mycket inspiration och äventyr... ta chansen..

FÖLJ OSS

8,662FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Träning på tv

0
Det blev inget terräng-SM. Känning i vaden. Gick inte att Wim Hof-meditera bort. Funderade in i det sista på att chans-starta men tydligen har...

Lopp, flås och kallduschar

En helg att minnas….

- Annons-

PODCAST

X
X