Med Adil Bouafif på ett träningspass i Marrakech

Aktuellt  

Marockanska Marrakech i januari är nyckfullt vädermässigt. Men den här eftermiddagen är det närmast ett perfekt väder för träning. Det är försommarsol med svenska mått mätt och som upplagt för ett bra träningspass. Adil Bouafif vill veta hur formen är inför XL-galan i Globen nu på torsdag.
– Kroppen känns bra. Jag gjorde samma test för ett år sedan. Ligger jag på ungefär de tiderna jag klarade då eller bättre så är jag nöjd, förklarar den 35-årige Hässelbylöparen som kom till Sverige från just Marocko 2007. Sedan 2010 är han svensk medborgare. Han har vunnit SM-guld på 5 000 och 10 000 meter bana, terränglöpning och på halvmaraton.

DSC 9569

Skrattet är borta och fokuseringen inför dagens intervallpass har börjat. Foto: Mikael Grip

Först gäller det att komma in på friidrottsarenan. Något som skulle visa sig inte vara helt enkelt. Vaktmästaren ber oss komma tillbaka om 1,5 timme. Vi får ta några koppar av den marockanska nationaldrycken mintte på ett närliggande café innan vi blir insläppta.
För snart ett år sedan slutade han nia på inomhus-EM i Göteborg på 3 000 meter.
– För att komma till inomhus-VM (Polen 7-9 mars) måste jag springa under 7.52 på torsdag. Tufft men inte helt omöjligt, säger Adil som gjort 7.54,95 som bäst inomhus.

DSC 9662

Adil ger allt på 1 000 meter som avverkas på 2.29. Foto: Mikael Grip

Årets stora mål är friidrotts-EM i Zürich i mitten av augusti. För att kvalificera sig dit krävs en tid under 28.55 på 10 000 meter.
– Jag gjorde 28.53 i Lissabon i slutet av mars förra året. Jag kommer att köra där i år igen, säger Adil och drar åt skosnörena på spikskorna en extra gång.
Nu ska det springas snabbt. Riktigt snabbt. Efter en uppvärmning i stegrande fart på 20 minuter, där till och med en motionär orkar hänga med, så visar Adil prov på hyfsad vighet när han stretchar kroppen ännu varmare.

DSC 9608

Fullt fokus på uppgiften. Foto: Mikael Grip

Första uppdraget är att springa 1 000 meter så fort det bara går. Adil skämtar gärna och har alltid glimten i ögat, men när det är dags för träning och inte minst tävling försvinner skrattet snabbt. Adil kan konsten att fokusera när det behövs som mest. 800 meter passeras strax under två minuter. I mål blir det 2.29. Ett skönt besked.
– Mycket bra. Lite snabbare än förra året, konstaterar han.

DSC 9678

Mjölksyran sitter där den ska efter passet. Foto: Mikael Grip

Efter några minuters vila bränner Adil av två 400-ingar på 58 respektive 57 sekunder. Markus Grönroos, från Tjalve i Norrköping, hjälper till att hålla farten på de sista 200 meterna på varje 400-ing. Passet avslutas med fyra 200-ingar som går på 28, 27, 27 och 26 sekunder.
Vanligtvis tränar Adil i Fez i norra Marocko och i Atlasbergen i Ifrane. Den här vintern har det också blivit en del träning i Barcelona. När detta publiceras är han tillbaka i Sverige.
Suget på mer framgångar finns där. Löpningen är ett arbete som Adil kan leva på så länge han levererar bra resultat.

DSC 9518

Tummen upp för ett bra testlopp och snabba intervaller. Foto: Mikael Grip

– Skulle bansäsongen bli dålig så kanske jag provar på maraton igen nästa år. Vi får se, berättar Adil som gjort 2.20 blankt på de 42 195 meterna som bäst hittills.
Det personliga rekordet på halvmaran lyder 1.04,08.

Har du tänkt på vad du vill göra efter löparkarriären?
– Att arbeta som tränare och plocka fram talanger och träna dem. Det skulle passa mig.
Friidrottsarenan i Marrakech fylls på med fler och fler aktiva. Vi tackar för oss och Adil pratar och skojar med de flesta han möter. Allt är som vanligt igen efter det lyckade träningspasset.

 Dela på Facebook