Hem Bloggarkiv Martins blogg Living on the edge in Norway

Living on the edge in Norway

0

Med ca 2 veckor tills det är dax att åka ner till Chamonix för att springa UTMB tog jag ett litet träningsläger i Norge runt Lysefjorden. Med mig hade jag Samuel som jag träffat i december på Sätila Trail när min pannlampa kraschade i mörkret.  Samuel hade gjort turen tidigare så jag hade förmånen att bara se till att befinna mig i Stavanger på utsatt tid och sedan bara njuta av löpning och natur. Jag vet ju att det inte är optimalt att bo i ett ”ganska” platt Skåne när man skall springa lopp som UTMB men det blir än mer påtagligt när man beger sig till natur som på många sätt påminner om denna terräng. Långa upp/nerförssträckor i ganska teknisk terräng bitvis nöter på ett sätt som inte 14 vändor i vår lokala skidbacke gör. Men man får anpassa sig till verkligheten och ställa sina förväntningar på UTMB därefter. Bilden är tagen under 2a dagen och stenen är fastkilad drygt 1000 m över fjorden med stup både bakom och framför mig. Inget att rekommendera för knäsvaga men titta ner det vågade jag inte! :-)

Mot naturen är vi ganska små! Det gäller att tänka på detta när man springer sina lopp och göra det med förstånd. Första året på TDS hade vi 32 gr i skuggan medan vi hade 9 minus och snöstorm förra året på UTMB. Vädret skiftar snabbt och det gäller att vara förberedd på detta, både med klädsel men även med energiintaget!

Det gäller att ha rätt utrustning beroende på väder och natur! Under mina dagar i Norge sprang jag uteslutande med mina Salming OT Comp vilka fungerade otroligt bra både på bergshällar, i lerigt underlag och på skogsstigar. Dessa kommer jag definitivt springa på UTMB även om det är ganska odämpade och frestar fötterna ganska mycket! Otroligt imponerad av dessa skor!

När jag satt och kollade på stavhoppsfinalen igår slogs jag av den vänskap de tävlande har! Duplantis tar ett flertal rekord under kvällen och de andra gläds med honom trots att det innebär att de får se sig slagna av denne 18-åring.

På samma sätt tycker jag det funkar inom utltralöpningen. Med distans till Sätila, som var ett lopp jag sprang för att få mina sista UTMB poäng, inser jag att om det inte vore för att Samuel snällt lånat mig sin extralampa i när min gick sönder under natten skulle jag inte stått på startlinjen på UTMB om några veckor. Tack Samuel!

 

Om 18 dagar står jag på startlinjen till ett av de största loppen inom ultralöning! Att få vara en del av denna tävlingsvecka för 3e gången känns helt fantastiskt och jag ser med spänning fram emot hela veckan och förmånen att få vara där nere med mina kompisar Samuel, Oskar, Krister och Jens! Nya minnen för livet skall skapas!

Tänker ofta på hur beslutet när jag avslutade min karriär för att kunna göra saker jag älskar har påverkat mig! Har inte ångrat mig en 1 sekund trots att det inneburit ett stort tapp i min ekonomi! Jag resonerar, rätt eller fel, att ”Jag samlar på minnen inte pengar”.

 

Håll tummarna om ett par veckor för det kommer behövas!

Föregående artikelStark EM-mara av Mikaela Larsson
Nästa artikel130 personer sprang 5 000 meter
Äventyrslöparen Namn: Martin Bengtsson Född: 1969. Bor: Åhus. Klubb: Ingen. Meriter: 1a Tjörnarparen 50 km 2015-2016, 2a Österlen Spring Trail 47 km 2016-2017, 2a BRR 50 miles 2016, 2a Full Moon Race 50 miles 2017, 3a Skövde 6-timmars 2017, 3a Sandsjöbacka 83 km 2016. Personliga rekord: 10000m: 37:50. Halvmaraton: 1.24. Maraton: 3.01. 6 timmar: 73,5 km. Favoritsträcka: Äventyrliga bergsultror Roligaste löparminne: UTMB-veckan 2016 och 2017. Den stämning som råder i Chamonix under denna vecka är helt magisk. Vill med löpningen: Ha de som livsstil men samtidigt testa mina gränser

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X