Löpare i Serbien

0
7

Nu börjar veckan närma sig sitt slut och det har varit intensivt. Det började med julavslutning för säsongen med motionärsligan i måndags och fortsatte med resa till Serbien med jobbet och avslutas nu med långpass i Göteborg. På har jobbet har vi precis lanserat Astaxin till Serbien och min uppgift var att hålla en föreälsning om astaxanthin för apotekare och läkare. Det blev en ny upplevelse för mig. Det var första gången som jag höll en föreläsning för över 100 pers som dessutom skulle översättas av tolk från engelska till serbiska. Det märkliga var att min tolk inte ens kunde uttala astaxanthin utan blev istället ”den här medicinen”. Astaxanthin är ju inte ens en medicin så blev lite tokig översättning där kan tyckas. Förutom min egen föreläsning fick jag lyssna på serbiska professorer och forskare där jag mest betraktade tillvaron (serbiska språket var obegripligt). Efter konferensen träffade jag en forskare som har studerat astaxanthin på fotbollsmän. Hennes resultat är verkligen spännande men ännu inte publicerade. De såg i alla fall att atsaxanthin märkbart minskade mängden oxiderade fetter i blodet samt ökade mängden kroppsegna antioxidanter på idrottsmän. Resultaten visade därmed att astaxanthin minskade påfrestningen av hård träning genom att minska den oxidativa stressen. Forskarna hade även sett att idrottarna hade brister på antioxidanter och verkligen hade nytta av att äta astaxanthin. Det ska bli riktigt spännande att få läsa studien när den blir publicerad.
serbien

I serbien har jag även fått öva på mental träning vad gäller löpning. Jag hamnade nämligen på ett hotell 15minuter utanför serbien med endast motorvägar som omringade mig. Inte så skoj som löpare. Dock är det bara huvudet som tycker det är tråkigt att springa runt hotellet på endast asfalt där ett varv tar max 5minuter, kroppen märker ingen skillnad och träning ger ändå resultat. Löparskor hade jag givetvis med mig och första passet i tisdags fick därför bestå av intervaller där ett varv var en intervall. Att köra intervaller runt runt runt är ändå okej, men när jag dan efter tänkte köra distans var inte motivationen på topp. Ett varv kändes som evigheter. Det har verkligen stor betydelse var man springer. Men jag fick då iaf ihop 40min löpning och avslutade med hård styrketräning på gymmet. Igår pallade dock inte psyket av att springa fler varv runt hotellet och jag tog sikte på Sverige istället.

Hann i alla fall se lite av centrumet i Belgrade och det är fint och likt de flesta europeiska centrum. Här finns både Zara, HQM och McDonalds. De har även många fina äldre byggnader som faktiskt står kvar efter alla krig.

Under min vistelse lärde jag mig tre saker om Serbien:
1. Det är ett mindre land en Sverige med omkring 7 miljoner invånare
2. Det var det första landet i Europa som öppnade första nattklubben!
3. De firar jul den 7:e januari och jultomten kommer till nyår!

Veckan avslutas nu i Göteborg. Ska äta julborde med släkten här imorgon. Dagen har bestott av ett långpass i lera (Jag testade nya stigar i skatås). Benen verker nu gott och siktar nu närmast in på Liseberg för att förgylla julkänslorna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här