Funkar det? För att testa tog jag mig de 300 kilometrarna runt Vättern på en trappcykel från Me-Mover. Läs inlägget så förstår ni varför jag skriver om trappcyklar på Barfotabloggen. Likheterna mellan rörelsemönstret i löpning och trappcykel är överraskande.
Vätternrundan på en Me-mover
Samtidigt som årets upplaga av Vätternrundan blev den snabbaste någonsin (6:33) tog jag längst tid på sig av alla med mina 22 timmar och 58 minuter. Totalt trampade jag 70 934 trappsteg eller 24 900 höjdmeter, vilket motsvarar 3 Mount Everest eller att ta trapporna uppför Empire State Building 65 gånger i rad. Det är både inofficiellt längd- och höjdrekord på en trappcykel.
Det som intresserade mig mest under timmarna runt Vättern var vilka likheter eller olikheter som fanns och det slog mig hur skonsamt trappcykel är för kroppen och hur likt löpning det är. Tidigare år när jag cyklat Vätternrundan har jag haft ordentlig värk i rumpa, rygg, nacke och händer då dessa kroppsdelar utsätts för kostnad belastning i onaturliga ställningar. På Me-Mover stod jag upprätt så att skelettet bar upp all tyngd, händerna vilade på styret utan trycket från resten av kroppen. Samtidigt gjorde jag inga hårda isättningar mot underlaget utan stegrörelsen var mjuk. Tanken att använda trappcykel för rehab slog mig mer än en gång. Trappstegsrörelsen var oväntat lik det naturliga löpsteget med rak hållning och isättning rakt kroppens tyngdlinje. Isättning av framfot först med möjlighet till kort vila för hälen. Rytmen (180 steg/minut) var inte så viktig på Me-Mover då trappcykeln rullade under steget och jag automatiskt satte i nästa steg rakt under kroppen. Då Me-Mover har en steglös växel som ger lägre utväxling när pedalarmarna står högt trippade jag uppför backarna precis som i löpning. Den stora skillnaden var givetvis nedförsbackarna där jag kunde stå och vila på en Me-Mover samtidigt som löpning i nedförsbackar ger stora påfrestningar.
De muskelgrupper som aktiverades liknade mer löpning och längdskidåkning än cykling. Träningsvärken bekräftade också likheterna då jag fick känningar i vader, lår och rumpa. Efter loppet har jag också fått bekräftat att flera landslagsläkare utvärderar Me-Mover i rehabsyften. Spännade fortsättning. Jag tror på varierad träning så jag kommer fortsätta varva Me-Mover med min sandallöpning för att bygga muskler och förebygga skador.
Keep moving!