Hem Våra hårdbevakade lopp 2016 Allt om Lundaloppet 2016 Lundaloppet siktar mot nytt deltagarrekord

Lundaloppet siktar mot nytt deltagarrekord

0

Lundaloppet den 14 maj är först ut i Springlfa:s serie av hårdbevakade lopp under 2016. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Bengt Hansson.

DSC_0971
Härlig fartfylld målgång i Lundaloppet. Arkivbild: Mikael Grip

Snart bara en månad kvar till årets event?

– Javisst, och det bara ramlar in anmälningar, så löparna är tydligen på alerten.

Vilken gång i ordningen är det IFK Lund arrangerar Lundaloppet?

– Vi kör nu för 35:e året. Loppet har haft sina upp- och nergångar – redan i slutet på 1980-talet hade vi ca 6 000 deltagare, på 1990-talet varierade det och i början på 2000-talet var vi nere i 1 300. Men sedan 2005 har det varit en stadig ökning och i år tror vi att vi spränger 7000-vallen.

Vilka distanser är det som erbjuds?

– Man kan springa 5 eller 10 km och barnen springer Lilla Lundaloppet som bara är 850 meter, men som är som ett riktigt Lundalopp på alla andra sätt. En nyhet i fjor som vi fick mycket beröm för var att 10 km sprangs i en enda slinga, som gick genom stadens många olika miljöer och som fungerade som en sightseeingtur.

Den leende löparen Henrik Orre vann Lundaloppet förra året och kommer förmodligen till start i år med. Arkivbild: Mikael Grip

Eftersom det handlar om Skåne så är väl banorna flacka?

– Ha, ha, du är upplänning, det hörs. Lund ligger i en enda lång backe och det är drygt 50 meters nivåskillnad mellan Tetra Pak i söder och Sony Mobile i norr. Lundaloppet utnyttjar inte hela den nivåskillnaden, men nog känns det i benen att man har sprungit uppför när man kommer till banans högsta punkt vid vätskekontrollen vid Gerdahallen.

Hur ser anmälningsläget ut jämfört med samma tid förra året?

– Alldeles utmärkt! Den 9 april ligger vi nästan 400 över, och så dags brukar ungefär hälften av anmälningarna ha kommit in.

Hur många deltagare hade ni förra året och siktar ni på att slå det i år?

– Vi hade 6 400 i fjol och tror på över 7 000 i år, inte minst för att vi gör en stor satsning på Lilla Lundaloppet för barnen. Trevliga barnaktiviteter lockar med sig hela familjen.

Vad utmärker Lundaloppet?

– Vi är sedan flera år Skånes största lopp, men det är inte storleken vi är mest stolta över utan över att den omväxlande banan, orkestrarna på stan, barnaktiviteterna och mysig samvaro efter loppet gör det till Skånes roligaste och trevligaste lopp med en charmig blandning av elit och familjefest.

IFK Lund gör i år en extra satsning på barnloppet. Arkivbild: Mikael Grip

Hur ser det ut på elitsidan? Några namn klara?

– Vi gör inga specialinbjudningar till elitlöpare, men de kommer ändå eftersom vi har hyggliga prispengar och ett gott rykte som arrangör. Fast eliten anmäler sig inte förrän de sista veckorna när de har koll på väder och konkurrenterna. Vårt banrekord på den gamla tvåvarvsbanan är mycket bra: 29.42 på en tuff bana med höjdskillnader och ett antal tvära krökar.

Några nyheter i år?

– Ja, en stor barnsatsning med klättertorn och rutschbana, ansiktsmålning, leksaksbyte, fiskedamm utöver Lilla Lundaloppet i sig som är roligt med riktig eltid, fina medaljer och en specialdesignad T-tröja.

Hur nära inpå start kan man anmäla sig?

– Efteranmälan är öppen till en timme innan start, men det kan bli kö, så man bör helst komma litet tidigare.

Lycka till den 14 maj!

– Tackar.

Till Lundaloppets hemsida:

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X