Hem Aktuellt Maran närmar sig…

Maran närmar sig…

0

Nu kan vi konstatera att Stockholm marathon kommer slå sitt deltagarrekord från 2014. Då var det 22 229 anmälda löpare, nu är man snart uppe i maxantalet 23 000 anmälda löpare. Otroligt kul att både Varvet och Stockholm maraton efter tuffa pandemi år nu har deltagarrekord. Det är bra för loppen, för klubbarna och kanske inte minst för folkhälsan.

Spring har senaste veckan tagit pulsen på ett antal löpare som ska springa på lördag, idag fortsätter vi med Kim Andersson med ett personligt rekord precis under 2.30 hoppas han på en topp 30 placering i loppet och topp 20 på SM.

Hur har säsongen varit så här långt?

Bortsett från 40 sjukdagar (jag överdriver tyvärr inte!) mellan nyår och slutet av mars, tycker jag att det gått bra. Mellan första och andra sjukperioden gjorde jag ett av mitt livs bästa lopp, och det var under Vinthundsvintern då jag sprang 3000 meter inomhus på 8.42. Efter influensor och helvetesförkylningar dröjde det till slutet av mars innan jag kunde börja träna igen. Den senaste månaden har jag sprungit Bålsta stadslopp och en halvmara i Säter på tider som indikerar en stigande form (32.23 och 1.12.01), även om det är en bra bit till förra årets tider.

Hur viktigt är Stockholm marathon av dina lopp 2024?

Jag missade fjolårets lopp pga en illa tajmad förkylning två dagar innan, så jag skulle säga att årets lopp är väldigt viktigt av den anledningen. Att det är SM ger ytterligare lite nerv till det hela, även om jag inte vet hur det kommer påverka själva utförandet. Det blir nog jäkligt skoj i alla fall!

Vilket lopp är ditt fokuslopp i år?

Hittills är det Stockholm som jag tränat mest målinriktat mot i år. Distansen kräver sina offer och jag vill helst slippa behöva gå på Västerbron, så då fordras fokus i träningen. Känner jag mig rätt så lär det dock bli en attack på Lidingöloppet i höst. Jag tror nämligen det är där mina kvalitéer som löpare kommer till sin största rätt och det är ett lopp som jag ständigt längtar tillbaka till.

Hur har träningen gått mot Stockholm?

Sedan tredje veckan i mars har det rullat på och sista tiden har jag fått in mycket fin träning! De specifika intervallerna har bakats in i långpass, t.ex. 4×6 km i marafart. Jag har lyckats få till en bra känsla på de flesta passen och utan att tappa. Kanske har jag blivit lite mer fartsäker i år. Jag har också försökt anpassa mig så mycket som möjligt till värme inför loppet, för man vet ju aldrig i förväg hur det blir. Jag har haft möjlighet att sticka ut och springa när solen stått som högst och jag är också en flitig bastubadare, vilket jag hoppas hjälper mig litegrann om det blir hett den första juni.

Några konkreta förändringar i upplägget?

Jag fick stryka det mesta och lägga ny plan när jag väl kom igång med träningen igen. Det är lätt hänt att man bara vill hoppa in där man borde vara, men i mitt fall hade det inte fungerat då passen bygger för mycket på varandra. Jag tror jag fått till en bra mix ändå.

Vad är dina ambitioner?

Baserat på en del referenspass jag gjort skulle jag nog säga att jag är ungefär i samma form som i Köpenhamn 2022 då jag sprang på 2.29.23. Med tanke på banan i Stockholm är det väl säkrast att lägga på några minuter, så säg 2.32. Det är en hel del SM-löpare i samma segment som jag och jag hoppas få dela upplopp med några av dem så man får testa spurtbenen. Men då gäller det så klart att jag orkar följa med dem de första 42 kilometerna. Det kommer bli kul!

Spring önskar Kim lycka till

Kim Andersson är laddad inför maran i helgen

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X