Mer om mig

0
17

Några av er känner kanske igen mig från mitt Instagram-konto @snabbasteg och om ni inte gör det har ni troligtvis inte hört talas om mig. Emil heter jag, är 26 år och bor på Lidingö. Jag började min löparkarriär när jag var 19 år gammal, men inte som långdistanslöpare, utan som sprinter. Snabbhet och explosivitet har alltid varit mina styrkor.

Emil Mann

Anledningen till att jag började över huvud taget var att jag ville ta reda på hur snabb jag egentligen var. Jag spelade fotboll på den tiden och utan min snabbhet hade jag nog varit en rätt usel fotbollsspelare. Men tack vare den fick jag alltid 2–3 frilägen per match. När jag sedan började med sprint tänkte jag att om några år kanske man skulle kunna vara på pallen i något klubbmästerskap. Jag upplevde inte alls att jag var speciellt snabb jämfört med de andra i klubben. Hur som helst, efter sex veckors träning tävlade jag för första gången på 60 m och det hela slutade med att efter försök och final var det jag som stod överst på pallen. Tiden i finalen räckte även till en tredje plats genom tiderna i min dåvarande förening. Jag fortsatte att springa snabbt och efter ett drygt år blev jag uppringd av Agne Bergvall som bjöd in mig att träna med IFK Växjös elitgrupp tillsammans med Carolina Klüft och övriga Sverigeeliten. Under två år i IFK Växjö firade jag min största framgångar, även om jag aldrig riktigt nådde hela vägen fram. Sjua på SM blev väl mitt bästa resultat och efter tiden i IFK Växjö hoppade jag runt bland olika tränare och klubbar och fick ta del av en rad olika träningsfilosofier, både om sprint och långdistanslöpning. Jag tyckte mer och mer att det var intressantare att höra hur olika tränare ser på löpning än att lägga ner tiden som krävs för att vara bland de bästa i Sverige.

Efter en massa självstudier och efter att ha plockat det bästa från mina olika tränare har jag bildat mig en egen uppfattning om vad som krävs för att bli en riktigt bra sprinter och framför allt, en riktigt bra långdistanslöpare. Det krävs naturligtvis en massa olika saker, men en sak som generellt gäller många svenska löpare är att de är för långsamma. Dennis Kimetto snittade ca 17,5 sekunder per 100 m när han satte världsrekord under Berlin Marathon. Vi förstår självklart att 17,5 sekunder är långt ifrån hans max på 100 m flygande, precis som att 15,8 sekunder är långt ifrån Kenenisa Bekeles max. Vill du bli bra på milen bör du kunna springa 100 m flygande under 12 sekunder om du är kille och under 13 sekunder om du är tjej. Sprint är det som gäller då, och det kan jag berätta mer om någon annan gång.

Emil Mann

Hela den här filosofin om att snabbheten är väldigt avgörande när det gäller långdistanslöpning har jag tänkt att testa själv. Folk som vill generalisera säger att friidrottare som börjar med långdistans är de som är för långsamma för att bli sprinters så frågan är hur bra jag som sprinter kan bli som långdistanslöpare? Jag skulle väl kalla mig själv för ”hobbysprinter” numera och tränar väl cirka fyra pass i veckan, men jag har lite smått börjat smyga in långdistansträningen i mitt sprintande för att vänja kroppen vid lite längre sträckor. Jag antar att det kan ta ett par år innan jag på allvar kan springa milen hyfsat bra, men det ska bli oerhört intressant att testa! Om man utgår från mitt personbästa på 30 m flygande (3.01) och tänker att det var ett par år sedan skulle jag väl göra runt 10,5 sekunder på 100 m flygande idag. Då är det väl bara uthålligheten som saknas.

Instagram

Föregående artikelJulaftonsintervaller i t-shirt
Nästa artikelI mina paket
Emil Mann
Snabba steg Namn: Emil Mann. Född: 1988. Bor: Hofors. Jobb: Översättare. Klubb: Hofors LK. Tränare: Ingen. Meriter: Distriktsmästare ett par gånger och så när en SM-final i sprint. Favoritsträcka: Än så länge måste jag nog säga 60 m, men om ett tag kommer det nog vara milen. Personliga rekord: 60 m: 7.21, 100 m: 11.33, 200 m: 22.80. Vill med löpningen: Se utveckling. Ser fram emot: Att lära mig så mycket som möjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här