Hem Intervjuer Mikael Ekvalls OS-dröm lever

Mikael Ekvalls OS-dröm lever

0

Många löparintresserade undrar varför inte Mikael Ekvall är uttagen till OS i Rio på maratondistansen. Carina Skoog, sportchef på Sveriges olympiska kommitté förklarar läget.

WHM 2014, Copenhagen
Mikael Ekvall har en chans till att kvalificera sig till OS i Rio. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Mikael har helt enkelt inte klarat av de gränser vi har satt upp, säger Carina Skoog till Springlfa.se

Men 2.12.07 på maratondistansen är väldigt nära nomineringsgränsen, 2.12.00 på en distans som den aktive inte kan tävla på särskilt ofta?

– Ja, vi ville att Mikael skulle göra ett maratonlopp till under våren, men det ville inte han. Då gjorde vi, tillsammans med förbundskapten Karin Torneklint, Mikael själv och hans tränare upp en plan med andra lopp där han skulle bevisa sin kapacitet för att få starta på OS. Att Mikael inte gjorde ytterligare ett maratonlopp stärker förstås inte heller hans aktier.

Det sägs att den tid han behövde klara på GöteborgsVarvet var 65 minuter och han sprang på 65.01.

– Exakt vilka tider det rör sig om tänker jag inte berätta för media. Vi gör hela tiden en samlad bedömning, till exempel hur olika resultat står sig på världsrankningen, utvecklingspotential med mera. Mikael har helt enkelt inte klarat de kriterier vi har satt upp på olika lopp.

Den internationella kvalgränsen för att bli uttagen till OS på manliga maraton är 2.17. Skillnaderna mellan de internationella kvalgränserna och de svenska nomineringsgränserna är överlag väldigt stora.

SOK:s sportchef Carina Skoog.

– Förbunden beslutade på årsmötet tillsammans med oss i SOK att den aktive ska ha en möjlighet att placera sig topp-åtta i sin gren. Det var alla helt överens om, klargör Carina Skoog.

Men topp-åtta i världen, är inte det brutalt hårt och alltför svårt? Går inte det emot hela OS-tanken?

– Det är de grundkriterierna vi har bestämt. Dessutom kommer OS-truppen ändå att bli ganska stor till slut. Alla svenska aktiva som är där kommer i princip att ha chans på en finalplats.

Är Mikael Ekvall borta från en OS-plats?

– Nej, chansen finns fortfarande. Det beror helt på hur han presterar på halvmaran i EM. Efter hans lopp där så gör vi en samlad bedömning av läget.

Är halvmaran på EM hans enda och sista chans att fixa en plats till OS i Rio de Janeiro?

– Ja.

Den 11 juli tar SOK ut den slutliga truppen.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X