The Mother of All Workouts

0
3

Det finns ett pass som ALLA medeldistanslöpare har kört. Spelar ingen roll om du har gjort 3.30 eller 4.15, är från Sverige eller Kenya, jag kan garantera att du har kört det här passet om du är medeldistanslöpare. Jag talar förstås om PASSET. 10x400m. Det finns inget pass som säger så mycket om dagsformen som 10x400m med 1 minuts vila. Är det nått pass man vill springa bra så är det detta pass.

Redan några dagar innan var det utannonserat. På tisdag blir det 400:ingar. För mig skulle det bli första snabba banpasset sedan Augusti. Var bara att ställa in sig på att det inte skulle se vacker ut.

Vaknar på morgonen ca 1 timme innan samling. Drar mig lite i sängen och får inte i mig frukosten förrens 7:45, 30 minuter innan samling. Lägger ner “flatsen” (lätta tävlingsskor) och några ombyten och dundrar ner på moppen till våra banor. Anländer någon minut innan uppvärmningen 8:15. Vi är 10 gubbar som ska köra något på bana och drar ut på vår vanliga uppvärmningsrunda på ca 3 km. Kör lite rörlighet och löpskolning samt stegringar. Kroppen känns OK men magen kurrar lite oroligt. Temperaturen som inte var jättebehaglig för 30 minuter sen har snabbt stigit i den stekande ökensolen till ca 10 grader. I det här klimatet betyder det korttights och t-shirt.

Ska köra passet tillsammans med Jake som är i bra form efter att ha sprungit på sub-8 veckan innan. Vi ska få sällskap på några intervaller av Ross (3.43 kille och skotte) som har lite problem med ett knä. De första intervallerna ska vi även köra tillsammans med Adam och Pat (båda sub-29 på 10K) innan jag och Jake ska dra på lite snabbare.

Drar iväg första intervallen lite under målet som är 64 sekunder. Betar av de tre första ner mot 63 innan jag och Jake får order att trycka på lite mera. Slänger in några 62:or innan Ross hoppar in på en och drar på lite över 61. Benen som är klart ovana med farten känns ändå bra, ett tecken på att höstformen har hållt i sig. Dock börjar kroppen säga ifrån lite. Minuten vila på den här höjden (1600 m.ö.h.) är ingen lekstuga och det är svårt att hämta andningen mellan intervallerna. De sista tre blir en riktig pina men jag håller de runt 62 sekunder medan Jake springer på riktigt bra på de sista och avslutar runt 58 sekunder. Efteråt blir det kollaps på banan, som det sig bör efter det första banpasset för säsongen. Snittade på 62,8 sekunder. Jämförelsevis sprang jag på samma dag året innan på 64,8 sekunder fastän jag hade flera banpass i mig den gången. Det bådar gott! På havsnivå hade passet nog gått mycket nära 61 sekunder.

Tar med mig mycket positivt från det passet. Normalt sett brukar det här passet gå rejält snabbare andra och tredje gången, så det ser jag fram emot (kanske..). Viktigast av allt var att de sista intervallerna gick i bar överkropp. Ett fint vintertecken här ifrån öknen (känns lite ironiskt då det ligger snö på marken nu…)!

Efteråt blev det viktträning och isbad innan en fullspäckad dag i skolan. Avslutade med 8 km på kvällen samt spagetti och köttfärsås.

Bra grejer från öknen!

 

University of New Mexicos banor
University of New Mexicos banor

 

Föregående artikelDirty Harry på språng
Nästa artikelÅhwall om sin och Ekvalls träning i Australien
Elmar Engholm
Breaking four Namn: Elmar Engholm. Född: 1992. Bor: Stockholm Familj: Mamma, pappa och syster Jobb: Kredithandläggare och statistiker på S & A Sverige AB Klubb: Hässelby SK. Tränare: Ett exklusivt samarbete mellan Johan Engholm och Elmar Engholm Meriter: 20+ SM-medaljer på olika nivåer, flera internationella senior- och juniormästerskap samt NCAA mästerskap, 3:a med HSK i juniorklassen i Europacupen i terräng, brons i lag och 6:a individuellt i M22-klassen på EM i terräng och Finnkampsvinnare 2016 & 2017. Favoritsträcka: 1500 m Personliga rekord: 800 m: 1.48,19, 1500 m: 3.39,75, Engelsk mil: 3:58,74, 3000 m hinder: 8.37,44, 3000 m: 8:04,44. Vill med löpningen: Slå rekord, vinna mästerskap och ha kul. Ser fram emot: Finnkampens efterfest

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här