KK-Joggen är tillbaka efter två års uppehåll på grund av pandemin. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Håkan Gustafsson, från en av arrangörsklubbarna Katrineholms Sportklubbs Friidrottsklubb.
Hur är känslan nu när loppet äntligen blir av igen den 9 augusti?
– Första loppet genomfördes 1990 och sedan har det varit ett lopp varje år förutom pandemiåren 2020 och 2021, så årets lopp blir det 31:a. Vi hoppas att löparna ska hitta tillbaks och de senaste loppen har samlat 1 400-1 550 deltagare. Lyckas vi samla så många igen vore det väldigt roligt.
Är KK-Joggen fortfarande en del av den stadsfest som brukar vara i Katrineholm i augusti?
– Ja, KK-joggen (som står för Katrineholms Kuriren och är den största samarbetspartnern till KK-joggen) arrangeras av fem olika klubbar i Katrineholm, Katrineholms SK, Katrineholms AIK, Katrineholms IF och Värmbol FC/DFK Värmbol. Stadsfesten, Katrineholms-veckan, startades 1985 och KK-joggen fem år senare så bägge arrangemangen har en lång historia och tradition.
Är det som vanligt 10,55 kilometer (en kvartsmara) som är huvudsträckan?
– För de yngsta erbjuder vi en bana på 1,2 km och när man blir lite äldre ökar banlängden till 2,7 km. Sedan har vi sträckor på 5,1 km och kvartsmara (10 549m) för de som vill springa lite längre. I år har vi dessutom haft förbundsmätare på plats för att kontrollera längden på kvartsmaran och få exakt markering för 10 km där vi har en mellantid. Efter kontroll har vi korrigerat banan på två ställen så nu mäter den precis 10 549 meter.
Är det några förändringar jämfört med tidigare år?
– Vi har gjort om åldersindelningen för barn och ungdomar och nu kommer vi att följa friidrottsförbundets riktlinjer för barnidrott, då det är första loppet som genomförs sedan reglerna trädde i kraft. Det innebär att inga prestationspriser beroende av resultatet kommer att delas ut till barn 11 år och yngre. De får naturligtvis deltagarmedalj och T-shirt som alla deltagare i KK-joggen får samt påse med frukt och choklad vid målgång. Efter ett initiativ från en förskola i Katrineholm har kommunen beslutat sponsra deltagaravgiften för alla 5- och 6-åringar som är bosatta i Katrineholms kommun.
Hur ser anmälningsläget ut och hur många deltagare siktar ni på?
– Vi siktar på att nå deltagarantalet 1 500 löpare. Anmälningsläget är likartat, kanske något färre anmälda i år jämförelsevis mot samma tid förra gången. De senaste gångerna vi har arrangerat har ungefär hälften av alla löpare anmält sig direkt på kansliet som är öppet lördag, måndag och tisdag innan loppen avgörs på kvällen på tisdagen. Så det gör det svårare att veta hur det ser ut med anmälningarna långt innan tävlingen.
Ni brukar locka löpare ur den svenska löpareliten, vet du hur det ser ut i år?
– Vi har ett antal mycket duktiga löpare från KSK Friidrott som vi hoppas kunna göra bra resultat. Erfarenhet från tidigare år är också att det brukar komma många duktiga löpare som anmäler sig sista dagarna och även samma dag som loppet går. 2019 startade vi upp en långlöpargrupp i KSK friidrott och i år har vi 25 deltagare på kvartmaran som springer i KSK-färgerna.
Hur lyder banrekorden och vilka har dem och finns det bonus för de som eventuellt slår dem?
– De som slår gällande banrekord får 2 000 kronor men det är inte lätt att slå rekorden för de har stått sig i mer än 20 år nu. Gällande banrekord: 1998 Martin Ojuku, Kenya 29.51
1997 Grace Chebet, Kenya 35.36.
Varför ska man som motionär ta sig an KK-Joggen?
– Det är ett roligt lopp för alla löpare. Mycket publik utefter banan och många som passar på att gå ut och heja på löparna. Banan är också uppskattad av såväl motionärer som elitlöpare, barn och ungdomar.