Musikens kraft

Ove Haugen  

Springer en kvällsrunda i områden som får Femmans torg att framstå som ett under av pittoresk charm. Passerar Pågens bageri, återvinningscentralen och fångvårdsanstalten i Högsbo. Kämpar mot snöglopp och vindar kallare än migrationsministerns människosyn.
En Spotify-lista spelas på “random” och plötsligt hör jag Sade och låten ”Smooth Operator” i lurarna. Flash! Bang! Jag förflyttas till Café Crème på Kungsportsplatsen, en varm dag under åttiotalets andra hälft. Jag sitter på uteserveringen. Ser de coola killarna från Vänersborg som spelar i band och som jag gärna hänger med. Ser arbetskamraterna från Lillan – Stora Teaterns filial ett stenkast ner på Östra Hamngatan. Och Gule Knut i kiosken bredvid, som skäller när Sades musik stör Frälsningsarméns orkester. Och så flickan bakom disken, hon jag är hemligt förälskad i. (En påtår för hennes blåa ögons skull.)
Jag såg henne igen för ett par år sedan. Hon hade blivit musiklärare i mina barns skola. Jag undrar om även hon ibland förflyttas till Café Crème när hon, mellan en stompig ”Fattig bonddräng” och en trevande ”Für Elise”, får höra Sade sjunga ”Smooth Operator”. Det finns ingen starkare, mer bevekande kraft än musiken.

(Från GT-kulturen, 23 mars 2013)

http://www.youtube.com/watch?v=4TYv2PhG89A

 Dela på Facebook