Nationaldag, vi firar något av det svenskaste som finns.

0
149

Klart vi ska titta in på vår lista över motionsspår, något av det svenskaste som finns. Ett kulturarv som vi ska vara otroligt tacksamma för. Artikeln om dess historia fanns att läsa i senaste Spring, i nya numret som kommer nästa vecka får ni de 10 bästa spåren på listan. Idag presenterar vi 42 till 46, tidigare spår hittar ni i här

Vill du läsa nästa spring, kolla in här

Här kommer fem sköna utflyktstips

46. Gånstagården, Enköping, Poäng: 31,711

Sveriges närmaste motionsspår?

Alldeles intill staden som kallas Sveriges närmaste ligger Brännskogen, en varierande skog full av granar, rönnar, aspar, tallar och, inte helt oväntat, enbuskar. I gränslandet mellan stad och skog hittar vi Gånstagården, en samling byggnader i klassisk rödvit färgpalett som tillhör OK Enen. Byggnaderna i sig är inte det mest spännande med Gånstagården, tvärtom är de stängda och otillgängliga. Däremot fastnar vi omedelbart för motionsspåren som tar sin början vid gårdens parkering. Vår uppmärksamhet fångas egentligen redan vid spårtavlan som med uppfriskande lekfullhet förmedlar en tydlig bild av vad som väntar. Det inledande skogspartiet övergår snabbt i långa sträckor över vidsträckta åkerfält innan skogen åter tar vid och sedan omger större delen av de längre spåren. Det kortaste, 2,5 kilometer långa spåret hinner däremot knappt över åkrarna innan det är dags att vända tillbaka igen. Precis lagom om man vill testa på den ovanligt krävande hinderbana som väntar i skogsbrynet på andra sidan åkrarna. Hinderbanan är inte riktigt lika äventyrlig som sin motsvarighet i Havslätt, Oskarshamn, men i gengäld är hela banan öppen och tillgänglig för allmänheten i ur och skur, och dra oss baklänges om inte balanshindret är på vippen till omöjligt. Det ska åtminstone många försök till att ta sig hela vägen över den löst hängande, lätt instabila trädstammen. Som så mycket annat finns hinderbanan illustrerad på spårtavlan, men något som inte framgår där är att den lättlöpta inledningen över fälten följs av några riktigt fina backar i de längre spårens nordvästligaste parti. En kämpe vi möter på plats utrycker det som att backarna inte är överdrivet tuffa var för sig, men att man inte hinner återhämta sig innan det är dags för nästa. Innan spåren når sin flacka andra hälft har benen alltså fått sig en ordentlig svängom. Vi sammanfattar Gånstagårdens motionsspår som välskötta, lagom utmanande spår med roliga kringaktiviteter för både barn och vuxna!

45. Fontin, Kungälv, Poäng: 31,720

Mårdar

Just det. Mårdar. Har du någonsin sett en vild mård? En sagofigur, en historisk gestalt tänker du kanske. Men nej, under vårt arla morgonvarv på den beryktade Fontinmilen uppenbarade de sig plötsligt framför oss. Skräckslagna for de raka vägen upp för granarna och flängde sedan runt bland trädtopparna likt förvuxna ekorrar, tätt jagade av våra förbryllade blickar. Även om detta var en av våra vildaste naturupplevelser någonsin skulle vi ALDRIG låta så pass slumpartade sammanträffanden påverka vårt omdöme. Vi säger bara det – längst bort på Fontinmilen kan du få se mårdar. Samtidigt finns det många anledningar att springa Fontinmilen. Skogen är vacker, från den inledande granskogen med sporadiska vyer över Göta Kanal till de mäktiga lövskogssluttningarna med sina ekprydda krön längst i norr. Bland landets alla milspår är det få som håller lika hög kvalité hela vägen runt och på förhand nåddes vi av rykten om att Fontinmilen skulle vara Sveriges tuffaste. Även om det i slutändan är en bit kvar upp till ribban (som vi alltjämt satt till Gammlia i Umeå) så sällar sig Fontinmilen utan tvivel till den absoluta toppen. Men döm av vår förvåning när inledningen är så gott som flack! Först efter två kilometer kommer spårets första brutalbacke, då nerför. Därefter dröjer det emellertid inte länge innan spåret kommer igång på riktigt. Förenklat kan vi säga att spåret är draget över två enorma kullar med långa, tilltagande branta stigningar ner och upp ur dalen som skiljer dem åt. Spara lite kraft till den sista stigningen, som är dragen i serpentiner parallellt med en skidbacke. Det lär behövas.

Utöver ett konkurrenskraftigt milspår har Fontin också en alldeles förträfflig anläggning med café, toaletter, utegym och hinderbana alldeles intill Kungälvs tjusigaste näckrosdamm. Nämnde vi att här finns mårdar?

44. Hökensås naturreservat, Tidaholm, Poäng: 32,067

Trail när det är som bäst

Motionsspåren i det gränsöverskridande naturreservatet Hökensås är på många sätt spektakulära. Till att börja med startar de långt ut i skogen, ungefär en mil från centralorten Tidaholm och tillika sex-sju kilometer från närmsta by. De är inte ensamma, alldeles intill spårcentralen ligger en lika isolerad camping som trots läget verkar stå sig rätt bra, troligen tack vare områdets prominenta sportfiskeverksamhet. Från campingentrén ligger spårcentralen bara tvärs över vägen och våra ögon fastnar omedelbart för det remarkabla spårutbudet: Likt en geometrisk talföljd tycks längderna mer eller mindre dubblas från det ena spåret till det andra. Spännvidden på 17 kilometer från det första och kortaste spåret till det fjärde och längsta är minst sagt ovanlig, och även om vi initialt kommer överens om att 11,5 kilometer nog borde räcka (både för en tillräcklig överblick över området och för våra ömma ben) så klarar vi inte i stundens hetta att motstå det svartvita spåret. Visst, valet gjordes i skenet av att vi tajmade vår löptur med dagens enda uppehåll från det ihärdiga augustiregnet, men med så härliga löpstigar, så bra skyltning och så pass underbar vildmark hela vägen är det ett val vi hade gjort vilken dag som helst. Mycket riktigt är det stigar det rör sig om, ibland stora och ibland små, men i den här sortens torra tallmo är stigar sällan svårlöpta. Bortsett från i någon enstaka korsning sitter spårskyltarna både tätt och regelbundet, så när vi vid ett tillfälle hamnar ur kurs anar vi snabbt oråd och kan enkelt styra tillbaka. Till sist har vi naturen. Två raka mil genom underbar tallmo. Du missar inget speciellt om du nöjer dig med de kortare spåren, men det tycks oss omöjligt att tröttna på de vida vyerna, vackra sjöarna, djupa groparna och branta åsarna. Hökensås bjuder på traillöpning när det är som allra bäst.

43. Hagatorpet, Tranemo, Poäng: 32,250

Rekorderligt indeed

Det är inte dåligt av Sjuhäradsbygden att redan ha tre representanter med på listan. Hedgärdessjön i Mark, Lassalyckan i Ulricehamn och nu Hagatorpet i Tranemo. Ska det bli några fler? Innan vi får reda på det ska vi reda ut varför Hagatorpet i Tranemo lyckas så väl. Själva tror vi att framgången stavas rikt föreningsliv och symbiotiska samarbeten. Tre olika föreningar – OK Tranan, Tranemo IF och Tranemo Scoutkår – äger och sköter anläggningen gemensamt genom stiftelsen Hagatorpets Friluftsgård som de grundade tillsammans redan 1974. Föreningarna har alltså haft mer än 40 år på sig att bedriva ett gränslöst och långsiktigt utvecklingsarbete med friluftsområdet. Friluftsgården invigdes redan 1977 och bara elljusspåret i sig har under åren förlängts (från 2,7 kilometer till 5), delvis asfalterats (för rullskidåkning) och nu på sistone utrustats med ett av Sveriges modernaste konstsnösystem. Fördel skidföreningen kan det låta som, men eftersom föreningarna inte bara delar anläggningen utan även många medlemmar kommer fördelarna alla till gagn. Träna med skidföreningen på vintern och orienteringsklubben på sommaren, allt på ett och samma ställe: som aktiv kan det knappast bli mer bekvämt, och ur föreningsperspektivet måste det vara en fröjd att kunna fokusera sin verksamhet och sina ledarresurser till sin favorithalva av året. Riktigt så polariserat vet vi inte om det är vid Hagatorpet, vi har ju trots allt bara varit här och testat motionsspåren, men det är en kul idé. Om vi då istället ska ta och uttala oss om sånt vi är bergsäkra på så rekommenderar vi omedelbart en tur på Bergsåsleden, det längsta av områdets alla ledliknande spår. Lättlöpta grusvägar och stigar genom ”rekorderlig bonnaskog”, som vår guide uttrycker det, och så givetvis en sväng upp för den saftiga kulle som gett namn åt hela spåret.

42. Pålsjö skog, Helsingborg, Poäng: 32,500

Närt och kärt

Lokala kommunnissar gillar att beskriva Pålsjö skog som Helsingborgarnas käraste rekreationsområde. Det kanske bara är ett sätt att självrättfärdiga beslutet kommunen fattade 1908 när de köpte Pålsjöskogen för dyra pengar just i syfte att göra det till ett rekreationsområde, men vi tror att de kan ha rätt. Delvis för att området att är tillgängligt för så många: Helsingborg är i skrivande stund Sveriges åttonde största stad och Pålsjö skog ligger inte mer än tre kilometer från stadskärnan. Dessutom omringas skogen i nästan samtliga vädersträck av villor och radhus. Men också delvis för att just denna närhet till stad och bebyggelse inte inneburit något större avkall på naturupplevelsen. Eller, det beror på hur man ser det. Området är minst sagt tillrättalagt med bilvägar, asfalterade gångvägar och långa raka gränser mellan skog och åker, allt medan prydliga Pålsjö slottspark upptar en stor del av skogens areal. Men även om naturen inte är av det naturligaste slaget så är det vackert, inget snack om saken – du ser dessutom havet och Danmark från många delar av spåren. Stora delar av spåret omges av den storvuxna bokskog som är så unik för Skåne, andra delar löper längs skyhöga, vildvuxna sluttningar ner mot havet med Danmark skymtandes på andra sidan sundet och mellan motionsspårens tuffaste backar bjuder Pålsjöbäcken på ett mysigt bakgrundsporl. Så sent som i fjol blev faktiskt hela Pålsjöskogen ett naturreservat – ett tecken på områdets naturvärde.

Slottsparker och paviljonger är förresten inte heller så dumt. Stora delar av spåren präglas av spännande kulturhistoria. Det börjar redan vid starten (eller en av dem) som är belägen alldeles intill en ståtlig, vallgravsomgiven kyrkogård. Som stadsnära, välskyltat och naturskönt spår är Pålsjöspåren inte unika, men så sett gör den gamla slottsmiljön ett bra jobb istället.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här