Natur och prispengar lockar i Salomon Trail Tour

  0
  4

  Den som springer ett lopp ingående i Salomon Trail Tour kan räkna med en varierad dos av naturupplevelser.

  Löpningsboomen fortsätter på alla sätt. Även trailrunning, en form av löpning där man springer i naturen, över stock och sten, utmed berg och djupa dalar är inne i en positiv trend.

  – Intresset ökar mer och mer också för den här sortens löpning som enligt mig är mer skonsam mot kroppen, här slipper du att springa på hård asfalt. Förra året hade vi 20 000 deltagare. I år har vi 19 tävlingar och siktar på 30 000 deltagare, säger Erik Ahlström, samordnare på Salomon Trail Tour.

  De stora evenemangen i Salomon Trail Tour är två Stockholmslopp med superarrangörerna Hässelby SK och Spårvägens FK i spetsen. Springcross landar på cirka 3 000 löpare och TjurRuset, där årets tak med 6 000 deltagare snart är uppnått.

  Tjur_Ruset_14

  TjurRuset i Stockholm är det till deltagarantalet största loppet som ingår i Salomon Trail Tour. Arkivbild: Mikael Grip

  – Visst är det så. Men jag tycker nästan det roligaste är de nya loppen som kommer fram runt om i Sverige tack vare vår satsning, berättar Ahlström.

  Nytt för i år är att det finns en rejäl pengapott att fightas om. Totalt 110 000 kronor ska fördelas på de olika cuperna.

  Den ena heter 7 Suunto Ambit Challenge (efter Suuntos nya GPS−klocka). Här handlar det om sju hårda, längre lopp mellan 18−21 kilometer. Prispengarna ligger på 60 000 kronor, fördelat på 15 000 kronor till ettan, 10 000 kronor till tvåan och 5 000 kronor till trean. Självklart är det lika för damer och herrar.

  Salomon_1

  Den andra cupen heter Tiger Balsam Trail Tour. Här är det 10 kilometer som gäller i de olika deltävlingarna. Vinnarna, dam och herr, får här 25 000 kronor var vid totalseger.

  – Kul att vi kan erbjuda prispengar i år. Det höjer statusen och får ännu fler duktiga löpare att satsa.

  Fortfarande är det en hel del motionärer som dyker upp med fel utrustning på fötterna och kroppen.

  – Det är fascinerande att se vilka skor än del har på sig när de ska springa lopp i tuff terräng. Det kan vara direkt farligt med fel utrustning. Vår serie utbildar löpare i vad de bör ha på sig för att klara ett lopp i Salomon Trail Tour på bästa sätt, säger Erik Ahlström.

  Salomon har ett eget lag med, Salomon Sweden Trail Running Team, som mycket väl kan kamma hem stora delar av vinstpotten. Där finns Emelie Forsberg, Jonatan Thoresson och Andreas Svanebo samt Petra Kindlund. De två sistnämnda bloggare på Löpning För Alla.

  Tjur_16

  Andreas Svanebo är favorit att vinna båda cuperna i Salomon Trail Tour. Arkivbild: Mikael Grip

  – Alla vi som sysslar med det här brinner för den här typen av löpning. Vi är alla uppväxta med blåbär runt knuten. På sikt tror jag att trailrunning kan bli riktigt stort. Nu brukar jag säga att vi är där mountainbikesporten befann sig för 20 år sedan.

  lidingo4

  Vad kan Petra Kindlund hitta på i årets största svenska trailserie?

  Andra länder där Salomon märker att trailrunning växer snabbt är Frankrike, Spanien, Portugal, USA, Kanada och Sydafrika.

  För mer information gå in på Salomon Trail Tours hemsida: http://www.salomontrailtour.se/

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här