Hem Aktuellt Nedräkning av Sveriges 100 bästa motionsspår fortsätter

Nedräkning av Sveriges 100 bästa motionsspår fortsätter

0

Jakten på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 80 till 83, tidigare spår hittar ni i här. I utgåvan som de flesta av er har fått finns ett fantastiskt reportage om motionsspårens historia, man får en annan relation till listan med den kompetensen. Här på sajten fortsätter vi nedräkningen med jämna mellanrum, de 10 sista presenteras i nästa utgåva av Spring. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här

83. Storumans skidstadion, Storuman, Poäng: 29,812

Sveriges längsta elljusspår?

På sin färd mellan den ryska staden Pudozj och den norska Atlantkusten passerar Blå vägen många sevärdheter, fjäll och glaciärer, Finlands längsta bro, Europas största insjö Ladoga med mera. En av de mer obskyra sevärdheterna längs vägen är ett av Sveriges längsta elljusspår, nämligen det mellan Storuman och Stensele. Här rekommenderar vi följande: Starta vid Hotell Toppen, ta Björn Ferrys väg (ja det är precis vad den heter) uppför den långa, branta backen mot Café Utsikten. Lid ordentligt, känn en svacka och börja nästan gå. Låt dig sedan motiveras av att det var här Ferry lade grunden till sitt OS-guld i skidskytte 2010 och hitta gnistan igen. Kämpa vidare, men spring inte ända upp. Ta in på elljusspåret som korsar vägen och följ det ett tag. Till vänster når du skidstadion och dess imponerande klapperstensfält, till höger väntar härlig norrländsk barrskog ner till Stensele. Springer du båda vändorna får du ihop ungefär 15 kilometer välordnat elljusspår, ofta med ett tungt lager härligt spån under fötterna. Räkna med tunga ben, särskilt i den långa stigningen upp från Stensele. Förr eller senare lär du återvända till Björn Ferrys väg och oavsett hur trött du är rekommenderar vi varmt en slutspurt sista biten upp till Café Utsikten. Bästa utsikten har du emellertid inte från caféet utan från utsiktstornet intill. Inte mycket kan konkurrera med utsikten från Skuleberget på plats 84, men med milsvid överblick över både Storuman och sjön med samma namn bjuder stadens högsta punkt verkligen upp till kamp. I slutändan är det ändå Storumans motionsspår som drar längsta strået, mycket tack vare att de faktiskt är löpbara. Men så är det ju inte heller vilka spår som helst. Längre, härligare elljusspår går knappt att. Bidrar gör också känslan av att bokstavligen springa i Björn Ferrys spår.

82. Svartbäcksmåla, Nybro, Poäng: 29,813

Här finns lite av det mesta

En av listans största geografiska förflyttningar är helt klart den mellan Storuman på 83:e plats och Nybro på 82:a. Fågelvägen är det nästan 100 mil. Ändå har Svartbäcksmåla många likheter med sin avlägsna granne. I Storuman såväl som i de allra flesta städer norr om Dalälven är motionscentralerna i första hand anpassade för längdskidåkning. Ofta innebär det också en sämre löpupplevelse, och även om det inte har gått så långt i Nybro är det uppenbart att längdskidåkningen ligger varmt om hjärtat. För oss som bor i södra Sverige är Svartbäcksmåla känt lite som ett “skidmecka”, en plats dit blekingska, skånska, ja till och med många polska skidentusiaster vallfärdar för att vässa formen. Den lokala föreningen Nybro Skidklubb lockar medlemmar från hela regionen och är med sina 700 medlemmar en av Sveriges största skidklubb. Nybroloppet som avgörs här varje år är så vitt vi vet det sydligaste seedningsloppet inför Vasaloppet, åtminstone den här sidan landsgränsen. Nåja precis som på elljusspåret i Storuman går det alltså alldeles utmärkt att springa även här. Beläget strax utanför tätorten är Svartbäcksmåla ett naturligt rekreationsområde för många Nybrobor, särskilt på tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar då omklädningsrummen står öppna. Öppet varje dag är det fräscha utegymet och i anslutning till det Nybro äventyrscentrum, men just äventyrscentrumet är nog reserverat för de yngre. Tyvärr. Kul ser det ut. Det finns också en skidbacke i området, vilket hade varit svårt att gissa om man bara sprungit milspåret. St.Sigfridsåns branta ravin är förvisso tuff, särskilt på hemvägen, men i övrigt är det alldeles platt. Däremot finns det en svartmarkerad kuperad femma som tar väl vara på varenda backe. Ja här hittar vi det mesta, och allt som allt är Svartbäcksmåla en mycket värdig en plats på vår lista!

81. Fyllerydsskogen, Växjö, Poäng: 29,814

Tätortsnära stugsightseeing

”Europas grönaste stad” brukar vi kunna läsa om residensstaden i Kronobergs län, och Fyllerydsskogen har säkert en stor del i detta välklingande smeknamn. Denna högväxta tall- och granskog ligger bara en kort tunneltur under riksväg 25 från bebyggelsen och slingrandes mellan stammarna hittar vi en utmärkt uppställning högklassiga motionsspår. För långväga besökare som vi är det bara att välja en av tre huvudsakliga utgångspunkter: VAIS-torpet, Norra Stugan och Fyllerydsstugan. Det är framför allt de två förstnämnda, VAIS-torpet och Norra Stugan, som kan betraktas som riktiga motionscentraler. Det är vid dem du hittar elljusspår, utegym och merparten av alla hurtiga Växjömotionärer. Runt Fyllerydsstugan verkar det mest vara golf som gäller, men den fyller ändå en viktig funktion som den tredje länken i Fyllerydsskogens höjdpunkt: Trestugespåret. Sällan har 11 kilometer gått så snabbt som mellan Fyllerydsskogens stugor. Delvis har det att göra med skyltningen och dess effekt på hjärnan– kilometerskyltarna räknar alltid ner avståndet till nästa stuga vilket gör att det aldrig känns långt till nästa naturliga delmål. Minst lika mycket har det med underlaget att göra, för få spår håller lika hög kvalité 11 kilometer i sträck. Underlag såväl som naturupplevelse får sig en törn när spåret passerar tät ungskog vid golfklubben längst borta i öst, men det finns alltid minst en halvmeter vältrampat grus att sätta fötterna på och oftast mer än så. Större delen av spåret håller en flack profil, men delsträckan mellan VAIS-torpet och Norra stugan bjuder på ett par ordentliga backar, både uppför och nerför. Startar du vid VAIS-torpet får du räkna med en tuff avslutande kilometer. Oavsett var du startar och oavsett vilket av Fyllerydsskogens alla spår du väljer kommer du mötas av hög kvalité och ja, faktiskt rätt mycket grönska.

80. Karlslund, Örebro, Poäng: 29,890

Skön stund i Karls lund

Tall, tall och tall. Jättemycket tall. Och lite hus. Det är ett sätt att beskriva naturupplevelsen vid Karlslund, den största motionscentralen i Sveriges sjätte största stad. Det låter lite enformigt, men naturvännens skarpa ögon upptäcker lätt tallskogens nyanser. Långt under tallarnas resliga trädkronor pågår nämligen en vildsint kamp om marknivån. I början växer stammarna glest och i solljuset som sipprar ner genom trädkronorna dominerar blåbärsljungen. Efter någon kilometer börjar små granar poppa upp till höger och vänster och inom kort visar barrskogen upp sig i sin fulla prakt. Längs en av spårets långa raksträckor reser sig skyhöga tallar och täta granar likt en pampig korridor med ovanligt högt till tak runt om. Senare tunnas granbeståndet ut igen, men istället för blåbärsris är det ormbunkarna som ligger på offensiven. Som ni hör är det skillnad på tallskog och tallskog. Samma resonemang är svårt att upprepa beträffande kuperingen. Först är det platt, sen är det platt och till sist är det platt. Det finns inte så många olika sorters platt, åtminstone inte här, men det finns i alla fall 2-3 undantag: branta knyckar upp för områdets långa åsar och så nerförsbackar dem emellan. I kombination med det fläckfria underlaget är åtminstone de kortare spåren en ovanligt snabblöpt uppsättning motionsspår. Vad som händer ute längs de längsta spåren är vi inte helt säkra på, men det är säkert inte mycket sämre där. Det som möjligen fattas är elbelysning, så när det riskerar att bli mörkt är det klokt att hålla sig på femman. Riskerar det att bli ensamt kan det vara lika klokt att surfa in på Örebro AIK:s hemsida. De arrangerar gemensamma löpträningar i området flera gånger i veckan. Till sist delar vi ut bonuspoäng för spårtavlan, en mix mellan det gamla och det nya som egentligen inte förtäljer så mycket mer än spårlängderna men åtminstone förtäljer dem snyggt.

 

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X