Har ni läst artikeln om spårens historia? Jakten på Sveriges bästa motionsspår fortsätter och idag presenteras placering 76 till 79, tidigare spår hittar ni i här: (SBMS)
De 10 sista presenteras i nästa utgåva av Spring. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här
79. Granskog, Järfälla, Poäng: 29,900
Varv på varv
Vi har nog aldrig låtit oss imponeras mer av ett vanligt, standardiserat elljusspår än vi lät oss göra i Granskog. 2,5 kilometer vältrampat stenmjöl, varav hälften åtskilt enbart av tunn ridå tallar och granar från den ljudliga E18-vägen. Låter väl inte så speciellt? Låter till och med lite trist. Sanningen är nog att vår kärlek till elljusspåret i Granskog bygger mycket på en märklig subjektiv dragning till skogen och den mäktiga kuperingen. Elljusspåret i Granskog är en kryddstark smakbit av det spännande stockholmska sprickdalslandskapet med sina mörka gröna dalar och sina många glesbevuxna toppar. I dalarna syns tydliga tecken på att där för längesedan bedrevs någon form av jordbruk, men på topparna verkar skogen desto äldre. Krokiga gamla tallar tränger fram mellan berghällarna och under dem samsas tjocka täcken av väldoftande ljung med blöta små sankmarker. Gränserna mellan de olika skogstyperna markeras tydligt i form av tvärbranta sluttningar som spåret gång på gång bestiger. Vi får kämpa ursinnigt uppför innan vi når nerförsbacken på andra sidan och fullkomligen flyger ner. Det känns lite som att springa längs en vacker, tredimensionell sinuskurva. Nu skulle cynikern hävda att vi prisar elljusspåret extra mycket eftersom vi först ”genomled” några svajiga kilometer på områdets svårnavigerade och bitvis ganska leriga trailspår. Det ligger ett litet korn av sanning i cynikerns påstående, men förutom att det kan vara lite knivigt att hitta runt går även trailspåren genom alldeles fantastisk miljö. Elljusspåret med sin tydliga sträckning och sitt idealiska underlag råkar bara vara ett helt oslagbart sätt att njuta av samma miljö. Vanligtvis hade vi nöjt oss med ett varv för att bilda en uppfattning om spåret, men här gick det inte att hålla sig. Det blev ett varv till. Och ett till.
78. Pänninmukka, Pajala, Poäng: 29,987
Mästaren får ordet
Pajala är en stor kommun. För att hitta kommunens bästa motionsspår fick vi ta hjälp av en lokal expert – Charlotte Kalla! Utan tveksamhet tipsade hon om motionsbanan i Pänninmukka strax utanför hemorten Tärendö. Lite partiskt, fruktade vi, men när vi väl kom dit blev vi knappast besvikna. Lättlöpta, precis lagom breda stigar genom vidöppen tallmo fram och tillbaka längs med den mäktiga Tärendöälven. Toppennatur helt enkelt. Samtidigt är det kanske det enda motionsspåret vi har besökt som helt saknar parkeringsplatser, och detta trots att motionsbanan ligger flera kilometer från byn. Med lite tur finns det plats i väggrenen, men det är inte säkert. Spåret används nämligen flitigt av de 150 Tärendöborna. Men nog om det! Nu låter vi Charlotte själv berätta om sitt hemspår:
Vad är det bästa med Pänninmukkas motionsbana?
Det bästa är att miljön med närheten till Tärendöälven och vyerna där du springer nära vattnet. Jag gillar också att flygsandsåsarna gör att det blir lite tuffare terräng. Tärendö är rätt flackt i övrigt så här suger det lite extra i benen.
Härligaste Pänninmukka-passet?
Jag har kört 70/20 sekunders intervaller från starten av motionsspåret och genat av så att jag fått den sista flacka stigningen med i fartdraget. Sedan en snabb jogg ned till starten och så på’t igen.
Sista frågan: Hur handskas du med alla aggressiva mygg runt spåret?
Det är bara att plocka fram det stora tålamodet! Och att stå still är ingen hit.
77. Jarlstugan, Rättvik, Poäng: 30,001
Vinbär, fisk och raggarbilar
Vad tänker ni på när ni hör Rättvik? Folkmusik? Raggare? Utsiktstornet Vidablick? För oss som tidigare bara passerat genom staden var det den anmärkningsvärda superbryggan som börjar mitt i stan och sträcker sig hela 628 meter rätt ut i Siljan. Nu, efter ett härligt stopp vid Jarlstugan, har vi en hittat en ny representant för staden. Stugan ligger precis intill vägen och ser vid en första anblick inte ut att vara mycket för världen. Intrycket blir ett annat när man väl kommer runt på baksidan och ett enormt gräsfält breder ut sig. Om vintrarna är det med största sannolikhet en minst sagt rymlig skidstadion, men när vi är på besök mitt i sommaren rustas det som bäst för att bli en tillfällig camping, troligtvis inför Classic Car Week som veckan därpå ska komma att innebära en invasion av 10 000 bilar och inte mindre än 35 000 gästnätter. Det är rätt många raggare. Hur som helst, två detaljer på det stora gräsfältet attraherar vår uppmärksamhet. Dels träbron. Det verkar som att alla skidanläggningar med ett uns av självrespekt har en träbrygga där skidåkarna kan köra i en åtta över varandra. Dels den höga masten som agerar spårcentral. De flesta av spåren leder först ner till och sedan över en fiskrik å som så småningom ska mynna ut i Siljan. I den halvexotiska ådalen frodas växtligheten på alla nivåer, bland annat växer här vilda vinbär. På andra sidan ådalen tar lite torrare mohed över och resten av spåren domineras av flack, härlig tallskog. I spåren möter vi fler cyklister än löpare, men det verkar vara helt enligt regelboken. Vart vi än springer finns det massor av information för cyklisterna, bland annat tack vare den unika satsningen Bikingdalarna som bidragit till många fina MTB-spår runt om i landskapet. Med det sagt är spåren fortfarande grymma för löpning. Med ett brett utbud och tillgång till både omklädningsrum, dusch och toalett räcker de hela vägen till plats 77!
76. Bockatorpet, Kristianstad, Poäng: 30,050
Fenixspåret
I Bockeboda händer det grejer. Härlövs IF:s gamla föreningslokal Bockatorpet brann ner 3:e September 2012. Två och ett halvt år senare (25 Januari 2015) invigdes det helt nya Bockatorpet och sedan dess sprudlar området av aktivitet. Redan tidigare var Bockeboda ett av Kristianstads mest populära rekreationsområden, trots att det milt uttryckt ligger rätt avsides. I dagsläget ståtar här en komplett motionscentral, stor och fräsch med servering, omklädningsrum, dusch och bastu som är öppna och tillgängliga tre dagar i veckan större delen av året. Och som sagt, än idag är det full aktivitet i området. Förutom en mängd glada motionärer möter vi ett stort gäng skånska skidentusiaster i full färd med att bredda elljusspåret så att det ska bli lättare att skrapa ihop den snö som stundom behagar falla över nordöstra Skåneland. En i gänget är Niklas Nilsson, en av Härlövs IF:s aktiva ledare, och han berättar att området avsattes för rekreation redan på 1600-talet av Christian den 4:e, då reserverat för borgarklassen. Idag är Bockatorpet naturligtvis tillgängligt för alla och det tar många Kristianstadbor vara på. En helgdag i september är det svårt att hitta en plats på parkeringen. Det har länge varit kommunen som ägt och förvaltat området, men för några år sedan såldes det för en ringa summa, bara typ 50 miljoner, till stiftelsen Skånska Landskap. Stiftelsen äger och sköter om närmare tjugo olika strövområden runt om i landskapet, som Järavallen i Kävlinge och Frostavallen i Höör. Vi har besökt flera av dem och i alla områden som tillhör stiftelsen kan du räkna med att hitta en fin uppsättning leder genom härlig, bokdominerad skånsk skog. Proffsiga spårtavlor kommer på köpet, men det är långt ifrån alla strövområden som har elljusspår, utegym och en nybyggd föreningslokal. För allt det får du ta en tur till Bockatorpet!