Den här träningsperioden handlar om att njuta. Det är sommar och de flesta av oss har klarat av några lopp där vi fått kvitton på hur vinterträningen avlöpt.
Omarbetat reportage från Spring 5 2015. Text BG Nilensjö
Det fina med löpning är att man får de resultat man förtjänar. Prestationerna grundar sig till 75 procent på den träning som du lagt ner. Resten handlar främst om den mentala biten, även om yttre förutsättningar också spelar in.
Vårens första tävlingar brukar ge en klar fingervisning om hur resten av säsongen kommer att arta sig. En del år har jag längtat tillbaka till vintern, medan jag ibland önskat att säsongen ska pågå i det oändliga.
Tävlar man mycket är det svårt att påverka den fysiska formen speciellt mycket under sommaren. Det gäller därför att njuta av tävlingarna, gemenskapen och förmånen att få höra startpistoler avfyras och utmattad korsa mållinjer. Att tävla är att njuta, eller hur?
Läs mer: Fart – en ångestfylld kärlekshistoria
Jag minns när jag i fjol träffade storlöparen Mikael Ekwall och vi pratade om hans fantastiska svenska rekord på halvmaran. ”De första fem–sex kilometerna var sköna, resten en plåga”, beskrev han upplevelsen.
Det är inte många som har den förmågan att ta ut sig. Att ligga på gränsen klarar nog de flesta, men att gå över gränsen och pina sig själv under 75 procent av ett lopp – det är sällsynt.
Nej, i stället njuter vi av loppet, publikens stöd och kilometertiderna som förhoppningsvis prickas av enligt plan.
Jag har en del handfasta tips på hur man kan göra för att förhöja njutningen av löpningen under sommarmånaderna:
1. Variation
Under resten av året är många av oss stressade och pressade att få in löpträningen i ett tajt schema med jobb och diverse andra åtaganden. Semester öppnar möjligheter att vara flexibel och bryta mönstret – och därigenom få ny energi som räcker flera månader framåt.
Packa en fikakorg och åk i väg till en skog, en plats som du aldrig tidigare besökt. Snöra på dig löparskorna och spring planlöst under en längre period än vanligt. Återvänd till fikakorgen, fika och njut av dagen.
Spring längs havet eller runt en sjö. Ta dig tid att pausa för ett bad. Återuppta löpturen efter doppet.
Att bara byta träningstid kan också vara en form av njutning. Spring närhelst du känner för det på dagen, eller spring flera gånger under en dag. Välj bästa möjliga löparväder och känn dig fri.
Åk till en friidrottsarena när solen står högt, ta på dig dina lättaste löparskor och spring snabba intervaller med lång vila. Ägna dig åt lätta smidighets- och teknikövningar mellan intervallerna. Stressa inte, utan ta god tid på dig.
Läs mer: Så blir du snabbare med Supertusingar
Anmäl dig till ett lopp på en annan ort, ett lopp som du aldrig sprungit tidigare. Det kan vara läge att debutera på en ny sträcka.
Samla ihop ett gäng och dra i väg på en ultrautflykt, anpassad efter era förutsättningar. Varför inte 20 kilometer eller 50 kilometer med ryggsäck och flera pauser utmed stigarna?
2. Huvudet
På det mentala planet finns det också mycket att göra för att få ut max av sin löpning. Många stressar till exempel upp sig inför tävlingar och har svårt att njuta av situationen, förmånen att få springa lopp. Det är därför inte ovanligt att löpare underpresterar på Tävlingen med stort T. Att njuta av lopp är ett viktigt tips.
Du vet ofta din kapacitet på ett ungefär. Gör en plan utifrån denna. Hur lätt det än känns i början av ett lopp, håll dig till planen. Verkligen hinner oftast i kapp en förr eller senare.
Vet du med dig att du har spärrar (typ att du tappar energi när du inte lyckas hålla de planerade kilometertiderna), lämna klockan hemma och spring på känsla i stället. Många löpare har överraskat sig själva efter ett sådant beslut.
Lägg upp ditt lopp på ett sådant sätt att du efter ett tag börjar passera löpare i stället för att själv bli omsprungen. Det vill säga öppna hellre för försiktigt än för hårt. Känslan som man får när man avancerar genom ett startfält ger välkommen extra energi.
Ska du springa ett lopp som du är bekant med sedan tidigare, lägg dig i gräset före start och visualisera banan. Bygg upp en stark känsla av att det kommer gå bra för dig.
Lyckas man i ett lopp ett år, så går det i regel bra även nästa år. Tyvärr gäller oftast också det omvända. Våga därför välja bort lopp där det gått åt skogen för dig, såvida det inte handlar om lopp som är särskilt viktiga för dig.
Reportaget kan du läsa i sin helhet i nya numret av Spring. Tidningen finns i butik sedan den 17 juni. Teckna en prenumerant för att inte missa någon inspiration eller motivation.
Fler säsongstips från Spring
Läs mer: Bättre uthållighet med tröskelpass
Läs mer: Spring långsamt – bli snabb
Läs mer: Korta intervaller är nyckeln till ett snabbt 2015
[…] Läs mer: Njut av sommarens tävlingar […]
[…] Läs mer: Njut av sommarens tävlingar […]
[…] Läs mer: Rätt balans i höften med yoga Läs mer: Bättre uthållighet med tröskelpass Läs mer: Njut av sommarens tävlingar […]