Hem Aktuellt Nu är det äntligen dags, nedräkning av Sveriges 100 bästa motionsspår

Nu är det äntligen dags, nedräkning av Sveriges 100 bästa motionsspår

1

Spring har skrivit en del om detta och är numera även partner till projektet tillsammans med Marathongruppen. Projektet där Oskar Jensen och Philip Persson sommaren 2016 åkte runt i Sverige i jakten på Sveriges bästa motionsspår. Resan blev 1800 mil och alla 290 kommuner är besökta. Nedräkningen har börjat på Oskar och Philips facebooksida, Spring kommer presentera listan med 5 spår åt gången, men start idag och plats 96 till 100. De sista 10 spåren presenteras i magasin Spring i juniutgåvan. Men redan i utgåvan som kommer efter påsk får ni en fantastisk artikel om motionsspårets historia. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här: http://spring.pren.nu/

Nedräkningen av topplistan med de bästa 100 kan börja:

100. Rösjöskogen, Sollentuna – Poäng: 28,860

Plats 100, Sollentuna

…där två världar möts.

Vi inleder vår topplista med en utflykt till Stockholms gröna kilar, närmare bestämt Rösjökilen. Sitter du och undrar vad en grön kil är så kan du vara lugn, det vet nog knappt Stockholmarna själva. Den enkla förklaringen, som både 08:or som lantisar kan begripa, är att när storstaden expanderar längs med större bil- och järnvägar lämnas kilformade områden av skogs- och åkermark mellan infrastrukturen ifred. I Stockholmsregionen avsattes tidigt många av dessa områden som naturreservat, så nu finns det massor av skog som känns både gammal och vildvuxen en hårsmån från bebyggelsen. Det är precis den här kontrasten som gör att Rösjöskogen med nöd och näppe klämmer sig in på listan över Sveriges 100 bästa motionsspår. Bitvis springer vi med höghus på vår ena sida och djupgrön granskog på den andra. Här finns varken någon spektakulär anläggning eller något digert utbud, men som länk till naturen gör spåren ett alldeles lysande jobb. Efter en kort passage raka vägen genom Rösjöbadens fullbokade camping väntar fridfull löpning i en lång tallskogssluttning ner mot just Rösjön. Här når naturkänslan sitt klimax, men söker du tomhet och tystnad får du leta vidare; Gott om folk rör sig genom skogsområdet, både på och utanför motionsspåren. Samtidigt känns den närmsta grusparkeringen vid Edsbergs Idrottsplats en aning överdimensionerad. Ofantlig och öde så när som på ett gäng boulespelare. Det är nog så att spåren är anpassade för de som bor i närheten och rör sig här regelbundet, men har du vägarna förbi så är de ändå värda ett besök. Rösjöskogens långa elljusspår ger dig en härligt omväxlande inblick i en av Stockholms 10 gröna kilar och vill du ha backträning ska nog Väsjöbacken vid spårens nordspets passa bra. När du kämpat dig upp till toppen finns det en alldeles unik väg ner: Strax intill Väsjöbacken ligger nämligen SollenKollen, och du som har koll kan säkert räkna ut vad som händer där.

99. Almesåsen, Vara – Poäng: 28,865

Plats 99. Vara

Ett sjudande föreningsliv

Västgötaslättens vidder seglar förbi fönstret när vi kör genom Vara, men precis innan vi når gränsen mot grannarna i Grästorp tornar tallarna upp sig och bereder plats åt områdets bästa motionsspår. Vid spårcentralen välkomnas vi av en robust spårtavla i trä, omsorgsfullt kompletterad med spårkarta, höjdprofiler, klocka, bänkar och tak. Trevligare första intryck får man leta efter. En liknande konstruktion hittar vi vid utegymmet en bit bort. Bara det lilla gymmet vittnar om ett aktivt föreningsliv: De senaste reparationerna kan inte vara mer än något år gamla. Här vid Almesåsen är det Ryda SK som håller ställningarna, och på Vara Idrottshistoriska Sällskaps (Vara IHS) hemsida finns mycket information om föreningen. Ryda SK bildades redan 1940 och har länge varit en av kommunens största. Om invigningen av elljusspåret 1967 kan man läsa att “I fortsättningen kunde man åka skidor även på kvällarna och träna rationellt”. Skönt för Rydaborna att äntligen kunna träna ”rationellt”, men också skönt för oss att få svar på varför spårskyltarnas färger är helt upp och ner. Tvärtemot konstens alla regler är 2,5:an grön och 10:an röd, men det beror helt enkelt på att spåren är mycket äldre än de nationella motionsspårsriktlinjer som togs fram 1971. Ungefär lika gamla är nog de furupaneler som täcker väggarna inuti föreningslokalen. Till vår förtjusning står källaren inklusive både toalett och omklädningsrum öppna för allmänheten. Ja Almesåsen levererar både faciliteter och en härlig släng av traditionell svensk föreningsanda, men hur är spåren då? Skyltningen är ordentlig och omgivningen växlar friskt mellan tallmo, kalhyggen och ängar. Låt bara inte 10:ans skarpa höjdprofil avskräcka dig, sannolikheten är stor att du inte ens kommer att märka när du någonstans halvvägs passerar den hösta toppen.

98. Åsele Skidstadion, Åsele – Poäng: 29,033

Plats 98. Åsele

Bakom fasaden

För plats 98 tar vi ett långt kliv norrut till mittersta Norrland. Den lilla staden Åsele vid Ångermanälvens strand är kanske mest känd för att husera Åsele Marknad, också kallad ”Norrlands största folkfest”. Fyra dagar varje sommar ökar stadens invånarantal med ungefär 750 procent när marknaden lockar uppemot 150.000 besökare. Säkerligen har en och annan av alla dessa besökare tagit en tur på Åseles natursköna motionsspår, eller? I stark kontrast till marknaden så är skidstadion kanske en av Sveriges minsta och mest anonyma. Precis som hos sina större kollegor i Gällivare och Falun ryms här en ansenlig spårtavla, men där slutar likheterna. Utöver spårtavlan (som inte säger särskilt mycket om spåren) finns här bara en liten stängd stuga tapetserad med barska lappar och stränga paragrafer som gör gällande allt vi inte får göra i spåret. Parkeringsmöjligheter finns det däremot gott om. Även om marknadsbesökarna mot förmodan skulle hitta till den anspråkslösa skidstadion är det inte säkert att de hittar själva spåren. Knepet är att spana efter elbelysningen och följa den medurs. Men vänta nu, det här var väl listan över de bästa spåren? Hittills har vi bara klagat, men bara lugn. Bortom det täta skogsbrynet visar Åseles motionsspår varför de är förtjänta av sin plats på listan. Här uppenbarar sig sagolik, vidöppen tallmo med flera inslag av mysiga myrar och klapperstensfält. Skogen är alldeles tyst och ett nästan religiöst lugn infinner sig. De kortare spåren tar snart in på småstigar medan de längre fortsätter på mjukt, studsigt träflis och ibland grus. Hemmasnickrade mörkröda träskyltar sitter i varje korsning som vänliga uppmaningar om vart du ska ta vägen. Med andra ord: Hittar du bara ut väntar en löpupplevelse av rang. Kom ihåg det kära läsare: Döm aldrig ut ett motionsspår efter det första intrycket.

97. Tegnérspåren, Säffle – Poäng: 29,120

97. Säffle

Ett föredöme för oss alla

När det är dags för kommunen att rusta upp motionsspåren på hemmaplan är det Tegnérspåren i Säffle alla borde ha som standard. Framgångsreceptet är ett välriktat fokus på själva löpupplevelsen. Här finns ingen stor och ståtlig anläggning – vill man duscha och byta om får man vackert traska bort till simhallen (som för all del ligger precis på andra sidan parkeringen). Det begränsade utegymmet var inte så mycket att ha ens i sina glansdagar. Så vad är det Tegnérspåren har lyckats med? Till att börja med finns här standardutbudet med spår från 1,5 till 10 kilometer. Spårtavla och spårskyltning är av modell äldre, men båda gör sitt jobb på ett charmant sätt. Själva spåren utgörs av ett konsekvent lager stenmjöl som maler fram genom gran- och tallskog, över åkrar och längs kalhyggen. Vi springer femman som är dragen likt en förvriden femuddig stjärna upp och ner för höjderna närmast samhället. Det låter tufft, men höjdprofilen är återhållsam. Tuffare backar och knepigare underlag finns på 10-kilometersspåret som efter en åkerpassage börjar klättra upp för en lång skogssluttning.

Stadsnära, välskyltade och varierande spår genom härlig natur på ett stabilt underlag. Det är det som gör Tegnérspåren till de perfekta standardspåren. Men vem är Tegnér? Det är inte den berömda tonsättaren Alice Tegnér. Däremot är det hennes makes farfar, nationalskalden Esaias Tegnér som bland annat kläckt ur sig förnuftigheterna “Vad man är ska man ha mod att visa” och “Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. En värdig namngivare till de Säffleska motionsspåren.

96. Bunketorp, Mölndal – Poäng: 29,123

96. Mölndal

…där spårskylten vaknar till liv

När den korta vägen mellan parkering och spårstart känns som bergsklättring kan man ana att det kommer bli tufft. Backarna som väntar utmed spåret blir knappast längre, men å andra sidan blir de inte heller mindre branta än den inledande utmaningen. Dessutom hinner det bli några sådana stigningar innan vi har avverkat det längsta spårets 8,5 kilometrar. Ja Bunketorpsspåren utanför Mölndal är tuffa så det både räcker och blir över, men låt inte det hindra dig från att sätta upp höga ambitioner: Redan vid parkeringen möts vi av en ovanligt lång spårförteckning, och det visar sig att sju av de nio spåren i stort sett bara är förkortningar av 8,5:an. Det finns med andra ord gott om genvägar i fall låren skulle börja protestera. Att alla spår delar samma stomme möjliggör tyvärr inte särskilt mycket variation, men samtidigt är det ett smart sätt att göra även de längsta spåren mer överkomliga. Dessutom är det märkligt tillfredsställande att få se den avlånga spårskylten krympa steg för steg tills det i den bortersta änden återstår blott en svartvit kvadrat. På hemvägen sker det omvända och spårskyltarnas mjuka förändring blir en slags vacker symmetri, som en matematisk formel i flip book-format. Samma fenomen finns på andra ställen också, fast sällan lika påtagligt och förtrollande. Det finns också andra anledningar att ta sig runt hela spåret. Naturen tycks bara bli vildare och vackrare ju längre från spårstarten och IK Uvens klubbstuga vi kommer. Till slut omges vi av riktig Göteborgsk vildmark: Mäktiga granskogssluttningar och gräsbevuxen tallmark mellan ett rikt nät av sjöar och myrar. Samtidigt håller underlaget hög standard hela vägen så istället för att hålla ögonen klistrade vid marken är det bara att njuta av sceneriet. Det är tufft att ta sig hit, men det är väl värt besväret.

Inom kort fortsätter resan av fler spår på topp 100, kanske är det just ditt favoritspår som presenteras. Håll utkik. Kolla gärna in filmen från Oskar & Philips resa: https://www.youtube.com/watch?v=8YGxnWBp58M

 

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X