Per Synnerman är ny klubbchef i Huddinge AIS och bland det första han gör är att starta ett nytt lopp i och med premiären av Huddingeloppet den 29 augusti.
Varför ett nytt lopp?
– Vi arrangerade tidigare Hälsoloppet vid Huddinge sjukhus men då vi inte kände att vi kunde utveckla loppet i den riktningen som vi ville så bestämde vi oss för att lägga ner. Men vi tycker så klart att Huddinge som stor kommun bör ha ett riktigt bra lopp som tilltalar så många som möjligt av södra Stockholms invånare. Huddinge centrum som vi har en bra relation med tyckte det vore kul om vi ville förlägga loppet i deras område och på den vägen är det. Konkurrensen från andra arrangörer är ju numera stentuff och vi är givetvis en liten arrangör i sammanhanget men allt sammantaget så vill vi ändå göra detta. Våra andra arrangemang är oftast väldigt uppskattade så varför inte ett Huddingelopp!
Distansen blir fem kilometer. Varför just en ”femma”?
– Till att börja med så är fem kilometer inte en speciellt vanlig tävlingssträcka och den erbjuds förhållandevis sällan av andra arrangörer. 5 km är en klassisk distans men som vi tycker har glömts bort lite grann på senare år. Det finns tillräckligt med 10k-lopp men för få femmor helt enkelt. Distansen passar också vår tanke med loppet i stort. Dels så vill vi att loppet ska vara ett lopp som så många som möjligt känner att de klarar av, Huddingeloppet ska vara ett lopp för hela familjen. Vi vill också ha en kompakt och tight bana där man aldrig ska vara långt från start- och målområdet (maximalt 300 m från start och mål) och där man känner att det alltid är ”nära hem”. För att uppnå detta så har vi lagt en 2-varvsbana (2×2,5 km) vilket innebär att löparna kommer springa igenom Huddinge centrums butiksstråk två gånger på sin väg mot målet.
Vad utmärker Huddingeloppet?
– Förhoppningen är att den familjära stämningen, den roliga banan och närheten till publiken ska vara det som utmärker Huddingeloppet. Det finns givetvis andra lopp som har detta också men vi tror att vi ska kunna skapa en stämning och en upplevelse för både löpare och publik som kan mäta sig med de bästa loppen i Sverige. Det förhållandevis lilla tävlingsområdet, det korta varvet, det lokala engagemanget och de trevliga gågatorna och torgen i centrum hoppas vi ska hjälpa oss att lyckas med detta.
Hur många deltagare siktar ni på första året?
– Vi har en långsiktig plan med Huddingeloppet och för oss är det viktigaste nu första året att våra partners, deltagare och publik blir så nöjda som möjligt. Men vi siktar på att passera 1000-strecket.
Berätta om er verksamhet i Huddinge AIS?
– Huddinge AIS är en av Sveriges största friidrottsföreningar med drygt 1200 medlemmar. Vi är en förening med stark lokal förankring i södra Stockholm där Källbrinks IP (Sveriges bästa idrottsplats för friidrott) utgör navet. Föreningen har en bred verksamhet med allt från barn i 6-årsåldern upp till pigga veteraner där den äldsta tävlande just nu är 93 år. På herrsidan är vi en av Sveriges absolut bästa klubbar och där framförallt medel- och långdistanslöparna har flyttat fram positionerna rejält senaste åren. Huddinge AIS är troligtvis Sveriges mest aktiva arrangör av arenatävlingar både inomhus och utomhus. Snart en arrangör att räkna med även för långlopp.
Vad får jag som motionär om jag väljer att delta i Huddingeloppet?
– Förutom ett fantastiskt publikstöd och en härlig upplevelse på en rolig och fartfylld bana så får alla deltagare en funktionströja från Saucony. Självklart kommer löparna bli omhändertagna efter målgång med både dryck och något att fylla energidepåerna med. Hederspriser kommer att delas ut till de främsta i varje klass.
Siktar ni på ett starkt elitfält?
– Vi hoppas att vår bana och sträckan ska locka till sig några riktigt duktiga elitlöpare. Vi har kontakt med några av Sveriges främsta löpare som har visat intresse så det ser ganska ljust ut. Sen har ju Huddinge AIS själva några riktigt duktiga löpare som givetvis är sugna på att springa.
Vilka utmaningar och tillväxtmöjligheter ser du för Huddinge AIS framåt?
– Huddinge AIS har fantastiska möjligheter med en egen inomhushall, en kanonfin idrottsplats och en kommun som stöttar vår verksamhet på ett bra sätt. Den största utmaning som jag ser det är att stärka upp ungdomsverksamheten. Vi behöver fokusera mer på våra aktiva ungdomar och deras tränare om vi ska lyfta ytterligare rent idrottsligt. Då vi är en så pass stor förening med många medlemmar så ser jag också en stor utmaning i att hålla ihop klubben och engagera fler medlemmar som funktionärer, tränare och föreningsledare. Lyckas vi med det så kan vi nå väldigt långt som förening.
Ni skänkte tidigare delar av överskottet från Hälsoloppet till en annan ideell organisation. Hur ser ni på det nu och finns det planer på att skänka pengar även från Huddingeloppets vinst?
– Till att börja med så måste vi göra jobbet och genomföra ett bra arrangemang om vi ska få någon vinst att tala om. Det stämmer att vi skänkte pengar (eller delade vinst snarare) från Hälsoloppet med en annan ideell organisation. Vi tittar på det här just nu och funderar på att inleda ett partnerskap med en nystartad organisation med fokus på barn- och ungdomar. Ska vi göra något så vill vi vara säkra på att pengarna går till något som vi kan stå bakom men förhoppningsvis så får vi till ett bra samarbete.