Hem Nyheter Nytt VM-guld till Tove i ny idrott – Skyrunning

  Nytt VM-guld till Tove i ny idrott – Skyrunning

  0

  VM i Skyrunning avgjordes i helgen i Skotska högländerna. Det blev svenska medaljer på samtliga tre distanser. Vertical, Ultra och Sky. Världens bästa orienterare och skidorienterare, Tove Alexandersson, vann guldet i Sky. Det blev silver till Lina El Kott Helander och André Jonsson i Vertical, respektive Ultra.

  Tove Alexandersson i mål som världsmästare i Skyrunning. Foto: Sven Alexandersson

  Tove har sju VM-guld i orientering och åtta i skidorientering. Nu kan hon alltså lägga en världsmästartitel i en tredje idrott till detta. Lördagens Salomon Ring of Steall Skyrace i skotska Glencoe bjöd på 29 km och 2 500 meters stigning.
  – Jag kände mig förhållandevis pigg hela vägen, det blev en fin resa, säger Tove som med segrartiden 3.46.28 också satte nytt banrekord.

  Ett antal tjejer höll ihop uppför första berget.
  – I början var jag förvånad över hur fort det gick. Men sedan hittade folk sina positioner och efter halva backen avtog tempot. Jag kände mig stark så jag körde på och fick en lucka. Och sedan tittade jag inte bakåt, berättar Tove.

  Efter 1,5 timmes löpning var Tove loss med två minuter. Till slut vann hon med 7,5 min till godo på tvåan Victoria Wilkinson, Storbritannien, och med ytterligare nästan fyra minuter till trean Holly Page, även hon från Storbritannien. Fanny Borgström var näst bästa svenska på sjätteplats, medan Lina El Kott Helander blev tolva.

  Tove Alexandersson på väg mot VM-guld i en tredje sport. Foto: Sven Alexandersson

  Lina som alltså tog silver i Vertical Kilometer, två dagar tidigare. Med start i byn Kinlochleven och mål på Munro summit tog löparna drygt 1 000 höjdmeter på fem kilometers löpning.
  – Det var tufft, jag var tung i benen och det var fruktansvärt väder med regn och blåst. Värst var det faktiskt att ta sig ner igen efter loppet. Men jag är så klart jättenöjd med placeringen, säger Lina.

  Loppet avgjordes med individuell start.
  – Det är jättesvårt att veta hur fort man ska springa, det går ju inte att ha koll på konkurrenterna. Men jag satsade helt enkelt på att ta mig upp så fort det gick.

  Spanjorskan Laura Orgué vann med 59 sekunder. Linas syster Sanna El Kott Helander slutade åtta.

  I fredagens ultradistans i Salomon Ben Nevis Ultra, tog André Jonsson silvret bakom favoriten Jonathan Albon, Storbritannien.
  – Det här var min största framgång hittills! Jag är i jättebra form och gjorde ett riktigt bra lopp, säger André.

  På grund av dåligt väder tvingades arrangörerna ändra banan till sin ”Bad Weather Route”. Istället för 52 km och nästan 4 000 höjdmeter, blev loppet 47,5 km och 1 700 höjdmeter. Ingen promenad i parken det heller även om toppbestigningen av Ben Nevis uteblev.
  – Det blev ju ett annorlunda lopp jämfört med hur det var tänkt. Klättrarbenen kändes starka, så det hade varit kul med mer stigning. Min plan var att vara kylig ut från start, men jag är i så bra form att jag tog täten direkt. Jag var i ledningen upp på första toppen, i den första längre utförslöpan fick jag sällskap av Albon och en kille till, i ett längre myrparti skapade jag och Albon sedan en rejäl lucka till de andra löparna.

  Men den blöta, hala, klafsiga och bitvis ojämna myren blev också Andrés fall.
  – Jag trampade snett och fick rejält ont i vristen. Smärtan gav med sig efter ett tag, men då hade jag tappat för mycket tid på Albon. I den flacka löpningen de sista tio kilometrarna koncentrerade jag mig på att hålla andraplatsen.

  Med 46 sekunder tillgodo på flerfaldige mästaren Luis Alberto Hernando Alzaga från Spanien tog André silvermedaljen. Det blev en tuff helg för André. Idag, söndag, sprang han Salomon Glen Coe Skyline som ingår i Skyrunner World Series. 52 km och 4 750 höjdmeter. Formen håller i sig och André slutade som tvåa, bara tre minuter efter spanske legenden Kilian Jornet som vann med tiden 3.37.22.
  – Jag vill vara med och slåss om topplaceringar i den totala serien, därför startade jag idag också. Och det gick ju bra, säger André.

  INGA KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Exit mobile version
  X
  X