Oskar hårdast i tuffa Kanalrundan

Nyheter  

Oskar Danielson snart uppe på toppen på Ramunderberget. Mikael Zetterberg skuggar strax bakom, men kommer aldrig ifatt. Alla foto: Mikael Grip

För några år sedan arrangerades Söderköping Stadslopp som gick mer på kullerstenen i centrala delarna av den lilla staden, ett par mil sydost från Norrköping. Det flacka loppet hade 1 200 deltagare som mest.

Nu har den lokala klubben Skogspojkarnas OK sedan två år tagit över stafettpinnen. En del löpning sker fortfarande utmed den lättlöpta kanalbanken. Men efter någon kilometer viker banan numera upp för Ramunderberget och hela vägen upp till utsiktstoppen. En frän stigning på 62 meter under cirka en kilometer.

– En tuff bana, helt klart. Själv hade jag föredragit att springa i stan, berättade Johan Sköld som snabbt blev belönad av flickvännen Maria Strömbäck.

Maria lovade dessutom att delta i Kanalrundan nästa år.

Kanal_3

Johan Sköld och Maria Strömbäck efter loppet.

Tätstriden över den 5,2-5,3 kilometer hårda banan blev en kamp mellan Oskar Danielson och en av Löpning För Allas bloggare, Mikael Zetterberg.

Micke, som är stark uppför, såg sin chans i den långa stigningen, men orkade inte riktigt skapa kontakt med sin motståndare.

– Nej, Oskar var stark idag. Själv har jag en bit kvar till toppformen, konstaterade Zetterberg.

Kanal_4

Micke Zetterberg in the woods.

Oskar fick 17.47 i mål och Micke 17.55 i det sköna om något blåsiga löparvädret.

– Det handlar om rejäl terränglöpning. Jag siktar på att springa Lidingöloppets tremil i höst så det här var bra träning, tyckte 23-åringen som haft lite motivationsproblem de senaste åren.

Nu är han mer sugen även om löpningen inte är högprioriterad i alla lägen.

– Jag har tränat löpning sedan jag var åtta år. Nuförtiden gråter jag inte blod om jag missar ett träningspass, det är inte hela världen, sa han.

Kanal_5

Damvinnaren Cecilia Kleist på raska ben uppför Ramunderberget.

På damsidan var IK Akeles Cecilia Kleist snabbast med 20.29. En tid som hade räckt till tionde plats i herrklassen.

– Personligen gillar jag stadslopp bättre, det blir mer fest och mer folk som hejar på. KK-Joggen i Katrineholm är min favorit, sa hon.

Kanal_7

Fight på den mer lättlöpta delen av banan mellan Björn Pettersson, Tommy Karlsson och Morgan Reimer.

Eva Sandström, Pernilla Österström och Karin Hjelte var nöjda med sina insatser. Tjejtrion gav allt i Kanalrundan och har till och med startat en egen löparklubb. NKPG Runners.

– Vi är ett gäng på tio tjejer från Norrköping, Valdemarsvik och Söderköping som sporrar varandra och åker runt och är med på en del lopp, berättade Eva.

– Ha, ha. En 30-årskris, förklarade Pernilla den plötsliga längtan efter löpträning.

Kanal_6

Eva Sandström, Pernilla Österström och Karin Hjelte.

Cirka 250 deltagare var en liten missräkning för arrangören som hade hoppats på mer. Men som liten klubb, med små ekonomiska resurser så är det inte lätt att synas och märkas i den uppsjö av lopp som finns.

– Vi har inte de ekonomiska musklerna att vi kan marknadsföra oss på ett sätt som vi kanske skulle vilja. Självklart vill vi växa och vi är lyhörda för vad deltagarna säger, sa Carina Kalered från Skogspojkarnas OK.

Att dra om bansträckningen genom centrala Söderköping kräver mycket fler funktionärer och ett namnbyte, eftersom loppet då inte längre går runt kanalen.

– I år ändrade vi bansträckningen eftersom det blev för trångt i början av loppet förra året. Jag tror heller inte det är bra att ändra för mycket varje år, sa Carina Kalered.

Kanal_8

Kanalrundan har en skön avslutning längs med Göta Kanal.

En viktig framgångsfaktor för att höja deltagarantalet är att få med sig företag och dess personal. Sura Magnets AB hade nappat på locktonerna.

– Självklart vill vi vara med när det händer en sådan här grej i Söderköping, sa Tommy Andersson.

Kanalrundan lär vara tillbaka nästa år igen. Frågan är i vilken form och med vilken bansträckning?

Noteras bör 12-årige August Molléns tid 19.48 på en sjunde plats. Bara två minuter ifrån vinnaren. August som är bäst i Sverige i sin ålderklass och vinner Lidingöloppet varje år, gjorde sin första tävling i just Söderköping när han var tre-fyra år.

Kanal_2

Ungdom på frammarch i form av August Mollén.

De fem snabbaste herrarna Kanalrundan 2011:

1) Oskar Danielson, Team Quick Feet, 17.47

2) Mikael Zetterberg, Tjalve, 17.55

3) Karl Rönnby, Klubblös, 18.29

4) Markus Grönroos, Tjalve, 18.36

5) Tommy Karlsson, Vi som gillar uppförsbackar, 19.04

De fem snabbaste damerna Kanalrundan 2011:

1) Cecilia Kleist, IK Akele, 20.29

2) Anna Olsson, Tjalve, 21.42

3) Sara Rönnby, Klubblös, 23.27

4) Henrietta Thorén, Långa benet först, 23.40

5) Gunilla Ekholm, Klubblös, 23.57

 Dela på Facebook