Hem Nyheter Överlägsen seger för Samuel Tsegay i Strömstadmilen

  Överlägsen seger för Samuel Tsegay i Strömstadmilen

  0

  Efter den första rusningen i starten, gled Samuel Tsegay upp och förbi alla konkurrenter och kunde ohotad vinna sin andra raka seger i Strömstadmilen. ”Ett bra besked, nu har jag bestämt mig för att köra SM i halvmaraton på onsdag”, sa Samuel efter målgången.

  Redan efter sju minuters löpning hade Samuel Tsegay en rejäl ledning som bara växte och växte. Foto: Mikael Grip

  2020 och 2021 tvingades Strömstad Löparklubb ställa in sin sommarklassiker på grund av pandemin. Nu strålade solen igen över Strömsvallen och alla deltagare i gåklassen, barnloppen och fem- och tiokilometersloppen.

  2019 vann nyblivne svenske medborgaren Samuel Tsegay, Hälle IF, Strömstadmilen med tiden 29.36. Då i ösregn, nu i svensk sommarvärme och en del blåst skulle det gå ändå lite snabbare.

  – Efter 800 meter hade jag fått en lucka som sedan bara växte. Jag har haft problem med vänster baksida lår efter Stockholm Marathon och var osäker på om jag skulle kunna vara med på SM i halvmaraton på onsdag. Men nu har jag tagit beslut att delta. Så pass bra kändes det idag, konstaterade Samuel med ett leende.

  Samuel Tsegay upprepade bedriften från 2019 och vann återigen Strömstadmilen. Nu på 29.30. Foto: Mikael Grip

  Samuel kom till Sverige från Eritrea för fyra år sedan och lever med sin familj i Göteborg. I och med att han nyligen blev svensk medborgare, får han också tävla för Sverige i friidrotts-EM senare i sommar, där han ingår i det svenska maratonlaget. I april 2021 sprang han maratondistansen på 2.06.53. Mer än tre minuter snabbare än Mustafa Mohameds svenska rekord 2.10.03. Samuel har bland annat också vunnit VM-silver i halvmaratonlöpning med 59.21. Så det är en riktigt meriterad löpare som nu får tävla för Sverige.

  Samuel Tsegay är nybliven svensk medborgare och kommer att tävla för det svenska maratonlandslaget vid EM i friidrott i augusti. Foto: Mikael Grip

  Segertiden i Strömstadmilen 2022 skrevs till 29.30.

  – Jag är nöjd med tiden. Det blåste en del och banan är tuff, sammanfattade Samuel.

  Gabriel Steffensen hade en tuff duell med Senay Fissehatsion om andraplatsen i Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

  Om andraplatsen blev det en het strid mellan norske Senay Fissehatsion, Ullensaker Kisa, och Gabriel Steffensen, Ullevi FK. I spurten var norrmannen den starkaste och kunde ta andraplatsen med 31.35. En sekund före Gabriel.

  – Det är fram och tillbaka så här års med pollen. Idag var det väl inget vidare. Den andre snubben ville heller inte trycka på, så det blev mer ett taktiklopp. Synd att jag förlorade spurten, men så är det, sa Gabriel som även han kommer att köra SM i halvmaraton kommande onsdag.

  Senay Fissehatsion i mål som tvåa, med Gabriel Steffensen strax bakom. Foto: Mikael Grip
  Gabriel Steffensen beskriver Strömstadmilens bansträckning som lurig. Foto: Mikael Grip

  Gabriel beskriver bansträckning i Strömstadmilen som ”lurig”.

  – Även nerförsbackarna är jobbiga för det är ofta en 90-graders kurva efter backarna. Plus de tunga uppförsbackarna. Skulle tro att man tappar cirka 40 sekunder på den här banan, jämfört med en flack sträckning. Men ett kul lopp, tyckte Gabriel.

  Längdskidåkaren Marcus Ruus var nöjd med sin insats i Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

  Längdskidåkaren Marcus Ruus, Åsarna IK, sprang i mål på nya personliga rekordet 32.35, vilket räckte till en femteplats.

  – Ett riktigt roligt lopp. Jag har en bra grund att stå på inför vintern, det är skönt att veta att springer jag bra på sommaren, då går det också bra på vintern. Ambitionen är att ta mig till VM, berättade Marcus.

  13 löpare sprang snabbare än 35 minuter.

  Femkilometersloppet vanns i säker stil av Even Bentzen Lövis, Halden IL, med tiden 16.51.

  INGA KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Exit mobile version
  X
  X