Hem Nyheter Överlägsna SM-vinnare på tio kilometer landsväg

  Överlägsna SM-vinnare på tio kilometer landsväg

  0

  Under söndagen avgjordes SM på landsväg tio kilometer i Ystad. Segrade gjorde Upsala IF:s Carolina Wikström och Hässelby SK:s Samuel Russom, båda i överlägsen stil. ”Jag hade hoppats på lite bättre tid, men jag sprang ju själv hela vägen så tiden är okej”, säger Carolina. ”Det kändes bra”, berättar Samuel som satte ett nytt SM-rekord med tiden 28.29.

  De överlägsna guldmedaljörerna på tio kilometer landsväg. Samuel Russom och Carolina Wikström. Foto: Deca Text&Bild

  Det fanns verkligen ingenting att klaga på när det gällde de yttre förutsättningarna. Tio grader varmt, molnigt men inget regn och en snabb och flack varvbana som avverkades tre gånger. Möjligen att det var något trångt efter starten innan deltagarna kom in på varvbanan.

  Redan från start drog loppets två giganter iväg i ensamt majestät.

  Kvinnorna startade tre minuter före männen och Carolina Wikström gick på knock direkt. Maratonstjärnan tog täten från start och skapade en rejäl lucka redan på första varvet. På första varvet, som var något längre på grund av förlängningen vid starten, noterades Carolina för 11.57, vilket kan jämföras med 12.28 för loppets tvåa Emilia Lillemo, Täby IS.

  Under de två avslutande varven sprang Carolina och Emilia ungefär i samma tempo. Carolina segrade med 33.31. Silvret till Emilia med 33.59 och bronset till Sävedalens Linn Söderholm med 34.42.

  Carolina Wikström vann sitt första SM-guld på tio kilometer landsvägslöpning. Foto: Deca Text&Bild

  – Jag ville gärna gå under 32.30, men det blev svårt när jag sprang själv hela vägen, säger Carolina Wikström, som tidigt i loppet insåg att guldet var hennes.

  – Löpningen kändes bra och allt flöt på, men plötsligt hörde jag att publiken började applådera och ropa. Då undrade jag ”vem kommer här då?”. Men det var bara Samuel Russom som skulle springa förbi mig. När jag såg att det var han kändes det lugnt. Då tänkte jag att jag tar hem det här, säger Carolina.

  13 kvinnor sprang snabbare än 36 minuter.

  Samuel Russom försvarade sitt SM-guld från förra året. Foto: Deca Text&Bild

  Även på herrsidan var det en löpare som stack iväg direkt. Samuel Russom gjorde processen kort med sina motståndare och hade ledningen med 21 sekunder efter första varvet.

  Segertiden blev 28.29, vilket är nytt SM-rekord. Tiden är också personligt rekord för Samuel med nio sekunder.

  – Jag har kört en hel del fart på träningarna, så jag kände att det var bara att köra på. Det kändes bra, säger Samuel som försvarade sin titel från 2022.

  – Man vet ju aldrig om det ska komma någon bakifrån, men det kändes som stabil löpning hela vägen, förklarar Samuel i ett pressmeddelande från Svenska Friidrottsförbundet.

  Bakom Samuel blev det en riktigt hård kamp om medaljerna. I en tät spurtstrid vann Vidar Johansson, Ullevi FK, silvret med tiden 29.09,01. Nio tiondelar före Suldan Hassan som tog hem bronset. Fyra blev Yohannes Kiflay, Hässelby SK, som var ytterligare tre tiondelar bakom Suldan.

  Johan Larsson, i mitten med SM-guldet i M40. Foto: Deca Text&Bild

  En i SM-sammanhang comebackande Johan Larsson, Malmö AI, gjorde debut i M40 som han vann överlägset med tiden 30.15. Johans tid var den tolfte snabbaste tiden totalt.

  Sammanlagt åtta herrlöpare klarade sub-30 minuter. Förutom de redan nämnda var det femman Linus Rosdahl, Hässelby SK, 29.17, sexan Kalle Berglund, Spårvägens FK, 29.43, sjuan Archie Casteel, Spårvägens FK, 29.45 och åttan Gabriel Steffensen, Ullevid FK, 29.55.

  Här hittar du resultaten:

  I nästa utgåva av spring får ni mer om SM och alla klasserna, prenumera här: https://springlfa.se/shop/

  INGA KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Exit mobile version
  X
  X