Med start idag svarar professionella tränaren och kostrådgivaren Madeleine Rybeck på läsarnas frågor kring allt från löpning och styrketräning till kost och näring.

Madeleine har en lång och bred erfarenhet av träning och coaching. Med snart tio år som PT och löpcoach vet Madeleine hur man bäst kombinerar styrka och löpning för att hålla ihop, förbättras och bli starkare.
Styrketräning är något som redaktionen på Spring länge rekommenderat och påvisat hur man kan bli en bättre löpare genom att träna upp muskulaturen, specifikt för löpare. För dig som följt Spring har du kunnat läsa om generella och enkla övningar som inte behöver ta lång tid men kan få stor effekt. När det kommer till expertråd och tips har vi nu glädjen att presentera Madeleine Rybeck som kan svara på våra läsares frågor. Vi ställde några frågor till Madeleine som även jobbar med löpare i det svenska ultralandslaget.
Hej Madeleine, berätta lite kort om vem du är?
– Jag är en glad och ambitiös norrlänning som hamnade i Göteborg för ungefär 12 år sedan. De sista åren har jag bosatt mig på landet utanför Borås där jag nu lever med min man och vår treåriga dotter. Jag älskar träning och uteliv men har också en svår passion för choklad. Styrketräning och löpning har alltid gått hand i hand för mig och jag drivs av att förmedla hur viktigt det är att få med båda delarna för att bli en komplett löpare.
Du är PT och driver fitnesscoachen.com, hur kommer det sig att du ville bli personlig tränare?
– Jag har tränat i många år, inte sen skoltiden, då var jag den som mest försökta slippa skolgympan, men sen tonåren har jag sprungit och styrketränat. Mitt intresse för träning, hälsa och hur man bäst tar hand om kroppen växte sig starkare ocg jag insåg när jag närmade mig 20-årsåldern att träning och kost var det jag ville hålla på med.
Vilka är det som kommer till dig för att få hjälp och vad vill de ha hjälp med?
– Jag har alla typer av klienter, motionärer, elitsatsande, löpare, triatleter, gymmare, styrkelyftare. Ganska många som tar hjälp för att klara klassikern och förstås en hel del rehabilitering eftersom jag förutom PT är utbildad professionell tränare, vilket ger mig kunskap om olika typer av smärtproblematik.

Ofta när man hör ordet PT, tänker man på någon som hjälper en i sin styrketräning. För löpare finns det löpcoacher. Hur kan en PT hjälpa löpare och vad är skillnaden från en löpcoach?
– En löpcoach är oftast inriktad på att planera och optimera löpträningen. Hur många pass, vilka tempon och distanser, vilka typer av intervaller utifrån klientens behov. Med en PT eller som i mitt fall en professionell tränare, får du helheten på ett annat sätt. Du behöver styrketräningen för att kroppen ska hålla ihop för all mängdträning, du behöver någon som kan analysera ditt rörelsemönster och se vilken del i ditt steg som sliter på dig och behöver finslipas och du behöver korrekt rörlighetsträning för att både vara hel och få ut max av ditt löpsteg. Så en PT som också är utbildad löpcoach är den bästa kombon!
Du har specialiserat dig på löpcoaching för ultralöpare, hur kommer det sig?
– Jag har alltid varit en allt eller inget-person så när jag började springa intresserade jag mig ganska snabbt för just ultralöpning. Jag har sprungit 12-timmars (strax över 9 mil), några 5-milslopp och framförallt 6-timmars som är min favoritdistans med en andra och en tredjeplats på Karlstad utomhus 6-timmars i bagaget (ca 64 km som bäst där). Det föll sig så att jag blev kontaktad av den typen av löpare eftersom de såg att jag kunde min sak.
Du har även tränat löpare i ultralandslaget, några namn vi känner till?
– Jag kostcoachar Maria Jansson och Anna Grundahl, båda två ganska kända långlöpare, Maria tog bl a EM-guld och VM-brons på 24-timmars i våras och Anna har varit väldigt framgångsrik och vunnit bla TEC 100 miles. Jag har också jobbat med Sandra Lundqvist i hennes rehabilitering efter stressfraktur i höften.
Med din erfarenhet, vilken muskel skulle du generellt säga är sämst utvecklad på löpare?
– Definitivt rumpan! Folk springer och driver mycket med framsida lår, sätet är ofta helt eller delvis urkopplat och det skapar dels skadeproblematik eftersom det blir en obalans mellan de olika muskelgrupperna och dels hämmar det folks löpsteg då de inte alls får samma frånskjut. Det är superviktigt att vara stark i just sätet för att bli en bra löpare! Sen måste jag också nämna magen, den är också ofta svag. Alla står i plankan hit och dit hela dagarna men många är dåliga på att faktiskt träna funktionell löparstyrka för bålen dvs olika typer av rotationer.
Och vilken är bäst?
– Hmm, då får jag nog säga framsida lår där, den är ofta onödigt stark!
Om man ska köpa ett träningsredskap för att bygga upp muskulaturen, vilket skulle du rekommendera?
– Jag tycker att du kommer väldigt långt med en boll och ett gummiband, bara du vet vilka övningar du ska göra, men en kettlebell är annars väldigt användbar!
Finns det några myter inom kost och träning som du vill ta hål på?
– Oj, massor! Det hoppas jag kunna göra med min frågesida här på Spring. Om jag ska nämna några så är det ganska vanligt att folk tror att man blir tjock av att äta efter ett visst klockslag på kvällen, eller att löpare behöver ohämmade mängder kolhydrater. Jag får också ganska ofta höra att potatis är dålig mat medan pasta är bra. Jag ser det precis tvärtom, alla naturliga råvaror är bra och potatis är ett fantastiskt livsmedel med mycket fibrer och högt mättnadsindex.
Vilket är din favrotimat innan och efter ett tungt löppass?
– Jag äter helst inte så tunga saker innan löpning, jag vill känna mig lätt i kroppen. Ett mellanmål med en banan, kvarg eller yoghurt och en näve nötter 1,5 timme innan är lagom. Efter passet blir det en middag, gärna råris eller quinoa, kyckling eller fisk och kanske någon knäckemacka till om det varit ett långt eller extra hårt pass. Jag älskar grönsaker så ett stort lass med det blir det också!
Vad skulle du säga är den bästa alternativa träningen till löpning?
– Om du vill efterlikna löpningen men inte kan springa tex pga en skada så skulle jag säga crosstrainer, den rörelsen påminner allra mest om löpsteget. Om du vill ha en träningsform som du kan göra på dina aktiva vilodagar så tycker jag att både simning, cykel och promenad funkar fint.
Vilken är din favoritdistans?
– Definitivt 6-timmars även om jag inte springer så långt numera pga nya prioriteringar sen jag fick familj. Jag vill hinna träna så mycket olika så ett tretimmarspass varje söndag ryms inte riktigt i den planen just nu. Men jag älskar känslan av att tankarna bara försvinner och benen bara går, varv på varv på varv!
Sist men inte minst, vad springer du på milen?
– Jag har gjort den på 45.18 på Hässelbyloppet i Stockholm som bäst. En fantastisk bana som jag verkligen kan rekommendera för dig som vill springa snabbt och lätt!
Tack för intervjun Madeleine!
Ställ din fråga!
Vill du ställa just din fråga kring kost och träning så gör du det enklast genom formuläret nedan. Här samlar vi alla frågor och svar från träning- och kostexperten.