Hem Våra hårdbevakade lopp 2017 Allt om Trosa Stadslopp 2017 Publikfest och löparglädje i Trosa Stadslopp

Publikfest och löparglädje i Trosa Stadslopp

0

Snart är det dags för ett av sommarens populäraste lopp i mellersta Sverige. Fredagen den 30 juni avgörs Trosa Stadslopp. Spring har tagit pulsen på tävlingsledaren Pelle Bång.

En honnör för ett av de populäraste loppen under sommaren. Arkivbild: magnusmedia.nu

Varför tror du att Trosa Stadslopp är så populärt?

– Vi arrangerar alltid fredagen efter midsommar. Datumet då många börjar sin semester. Härlig sommarkväll som förärats med bra väder! Hemvändarkväll. Banan gör var sin lika vacker småkuperad sväng på båda sidor av Trosaån med varvning på torget, mitt i centrala Trosa, där även målgången är belägen. Nära till vattnet och trånga gränder med en härlig publik som lyfter fram löparna med sina hejarop. Dessutom innehåller kvällen starter för alla åldrar, alltså kan hela familjen delta. Vi har redan från början varit lyhörda vad både motionär och elit vill ha genom ifyllnadsformulär. Vi har blivit bästa lopp elva gånger hos FK Studenterna, före storlopp som Stockholm Marathon, Lidingöloppet m.fl.

Hur många deltagare siktar ni på i år och hur ser trenden ut? 

– Drygt 2 100 löpare hoppas vi på. En liten nedåtgående trend sedan tre-fyra år tillbaks. Beror nog på det enorma utbudet av löparlopp i alla dess former.

Några nyheter i år? 

– Vi har förbättrat flera små detaljer vid prisutdelningen. Förbättrad säkerhet som gör arrangemanget ännu bättre. Flera utlottade priser vid målgång.

Kompislöpning i Trosa Stadslopp. Foto:magnusmedia.nu

Vilken klubb är det som arrangerar Trosa Stadslopp och vilken verksamhet bedriver ni? 

– Det är Trosabygdens Orienteringsklubb som arrangerar Trosa Stadslopp sedan starten 1987. Vi bedriver orientering för vuxna och ungdomar med teknikträning, träningstävlingar och nybörjarkurser. Vi har en längdskidsektion för hela familjen som när det kommer snö blir aktiv.
Sedan 2011 har vi även en stor och aktiv cykelsektion där vuxna och ungdomar kör racer (LVG) och MTB. Vi arrangerar en stor Orienteringstävling (Trosa Skogslopp) och två motionslopp på racer (LVG), Trosatrampen och Hedebytrampen, samt en MTB tävling i Sörmlandsserien varje år.

Vad är det viktigaste för att Trosa Stadslopp ska bli lyckat? 

– Att alla funktionärer vet vad dom ska göra. Glada trevliga funktionärer och publik. Klasser för hela familjen känns bra.  Självklart ska löparen, sponsorerna, funktionärerna och publiken känna sig nöjda med arrangemanget vid hemgång.

Det är många motionärer som kutar Trosa Stadslopp, men också en hel del elitlöpare lockas av de 8,9 kilometerna. Några namn klara?

– Mustafa Mohammed och Anders Graal från Hälle IF, Martin Öhman Hässelby SK, Masresha Bere och Haileye Eshete från Etiopien.
På damsidan finns Birhan Mhretu och Berhan Asgedom från Etiopien samt Mikaela Larsson, Spårvägens FK. Fler elitlöpare kommer till innan start.

Mustafa Mohamed är anmäld till Trosa Stadslopp. Arkivbild: Deca Text&Bild

Ni har 10 000 kronor i bonus för banrekord på både dam-och herrsidan. Men Martin Ojukus 25.15 från 1997 känns i det närmaste oslagbart!  

– Ja, det vore trevligt om någon kunde slå det. Vi kanske borde bjuda in tänkbara kandidater, för det är sällan någon kommer under 26 minuter numera.

8,9 kilometer är ingen vanlig sträcka i ett stadslopp. Berätta om uppkomsten och varför det blev just den distansen? 

– Det var bl.a den framlidne Enhörna löparen/tränaren och Marathonlandslagets coach Stefan Johansson som 1987 planlade bansträckningen just på båda sidor av Trosaån. Det var först därefter den mättes upp och då var sträckan 8 900 meter. Vi kommer inte att ändra på detta koncept eftersom det finns så många millopp.

Full fart på de idylliska smågatorna i Trosa. Foto: magnusmedia.nu

Vad får jag som motionär när jag springer Trosa Stadslopp? 

– Uppleva sambaorkester med dansös, ett mobilt brassband, härlig publik.  Efter målgång får alla deltagare en specialkomponerad medalj (ny varje år) med nyckelband, banan, festis, utlottade priser, Vitamin Well sportdryck berikad med vitaminer och elektrolyter. Snabba resultat och bilder.

Stort lycka till den 30 juni!

– Tackar! Och välkommen att bevaka loppet som vanligt.

Till hemsidan för Trosa Stadslopp:

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X