”Musses” snabba seger i Karlstad Stadslopp

Nyheter  

Se på mig jag flyger fram! Mustafa ”Musse” Mohamed vann Karlstad Stadslopp med imponerande tiden 29.27. Foto: Mikael Grip

Kvällen innan hade det vräkt ner regn över Sundsta fritidsområde i Karlstad. Prognoserna talade om 16 grader och regn även på lördagen.

Det blev mycket bättre än så. Självklart sken ”sola” i Karlstad.

– Sköna förhållanden, konstaterade den förra världsstjärnan på 3 000 meter hinder sekunderna efter målgång i ett lopp som till slut blev riktigt varmt.

Nu ställdes ”Musse” mot ett vassare motstånd än i till exempel Halmstad och Eksjö där han vunnit tidigare i sommar.

Musse

”Musse” njöt av att känna snabbheten i benen igen. Foto: Mikael Grip

Tre ”norska” kenyaner utmanade först och främst.

– Jag visste inte vilka det var och hur bra de är, men det känns bra att inte veta för mycket om motståndarna. Det ända man kan påverka är sin egen prestation, sa ”Musse”.

Han stack inte direkt, utan avvaktade halva sträckan innan han började satsa mer offensivt.

– Jag ryckte vid fem kilometer då var det fyra löpare med förutom mig själv, vid 6,5 kilometer satte jag in ett nytt ryck då fick jag en lucka. Det kändes kontrollerat och bra. Jag försökte bara njuta resten av löpningen in till mål, sa ”Musse” och fyrade av sitt sköna segerleende.

Musse_4

Vid åtta kilometer hade ”Musse” en lucka som han kunde förvalta in i mål. Foto: Sverker Ericson

Vinnartiden 29.27 värmde också. Första gången under 30 minuter i år på milen och under tre minuter per kilometer i snittid. Skadan som förstörde start i Asics Stockholm Marathon och en satsning mot VM är historia.

– Det blev helt enkelt för mycket mängdträning när jag var i Kenya i januari, jag blev för ivrig. Jag har lärt mig läxan. Nu känner jag ingenting av skadan. Min form just nu ligger på 85-90 procent av min maxform.

Kompisen från landslaget, hinderlöparen och Karlstadbon Per Jacobsen, nöjde sig den här gången med att heja fram sin polare. Förra året var Per tvåa.

– Nu när karriären är över så ska det bli roligt att heja på ”Musse”. Han är värd alla framgångar han kan få, tyckte Per innan start.

Musse_3

En glad och avslappnad Mustafa Mohamed minuterna innan start. Foto: Mikael Grip

– Jag hörde hur Per och hans familj skrek vid starten. Det var skönt. Kul också att det var mycket folk utmed banan. Det betyder mer än vad man kanske tror att känna stödet, berättade ”Musse” innan han tackade publiken för hjälpen.

Om två månader ska den 32-årige Hällelöparen vara i sitt livs maratonform.

– Under tidig höst vill jag göra ett snabbt maratonlopp. Jag vet inte var ännu. Det finns många lopp att välja på.

Innan den riktiga maratondebuten fortsätter ”Musse” att förgylla stadsloppen i södra Sverige. 9 juli står han på startlinjen i Strömstadmilen och på SM i Gävle kan det mycket väl bli en start på 10 000 meter.

Den raska segrartiden i förmodligen Sveriges snabbaste stadslopp över en mil gav ”Musse” det besked han ville ha. Passar nästa års Karlstad Stadslopp in i schemat, då han förhoppningsvis laddar som bäst för OS i London, så lovade han att komma tillbaka och försvara sin seger.

Karlstad

Starten har precis gått för 32:a upplagan av Karlstad Stadslopp. Foto: Mikael Grip

De tio främsta herrarna i Karlstad Stadslopp 2011:

1) Mustafa Mohamed, Hälle IF, 29.27

2) Hillary Kipchumba, Steinkjer, Norge 29.40

3) Alem Adhanom, IK Tjalve, Norge, 29.40

4) Robert Tirop, Steinkjer, Norge, 30.32

5) Asbjörn Ellefsen, IK Tjalve, Norge, 32.00

6) Harald Solhaug, SK Vidar, 32.46

7) Johan Martinsson, Torsby, 33.01

8) Kristian Berg, SK Vidar, 33.04

9) Helge Dolsvåg, Kristianstad IF, 33.09

10) André Rangelind, IF Göta Karlstad, 33.17

 Dela på Facebook