Hem Blogginlägg Mikael Tisjö Racerapport Santa Pola halvmaraton

Racerapport Santa Pola halvmaraton

0

Äntligen var det då dags att få tävla igen. Siktet på detta lopp har hållit mig flytande under höst och vinter.

Efter att duckat Corona både till höger och vänster kom jag och övriga klubbmedlemmar iväg till Alicante och staden Santa Pola.

Soltörstande som man är njöt man till fullo när solen bröt igenom molnen på fredagen och efter lite käk samt en ”shake out” på kvällen blev man människa igen efter att ha klivit upp innan 02:00.

På lördagen hämtade vi nr.lapp med tillhörande goodiebag som bl.a innehöll lite oväntat ett kg salt från lokala producenten. Allt var bra beläget mitt i staden vid slottet och torget.    De hade även en mässa med lite blandat smått och gott att handla mm som var helt ok så saknade man något inför loppet gick det att lösa.

Mässa med det mesta, faktiskt en del bra priser för en gångs skull. Munskydd och tempkontroll innan man fick gå in.

Efter det fullt fokus på loppet och vila men klämde in en liten jogg på kvällen på banan igen och denna gång blåste det rejält samt regnade lite men enligt prognosen skulle det sluta regna på natten.

Blev t.o.m underställ och korta tights istället för planerat upplägg. Umara shot innan start och tre Umara-gel under loppet var perfekt.

Sov förvånansvärt bra natten till söndagen men vaknar till ett fortsatt regn…..suck.  Gnäller deluxe över det ett litet tag men inte mycket man kan göra så bara ladda om.

Vi bodde ca tre km från starten så rätt smidigt att ta sig dit och vi ställde oss i ett garage vilket var perfekt att värma upp i istället för i regnet.                                                    Lite väl tight gick vi till starten då det var gott om deltagare i fållorna redan men jag kom fram till min som var precis bakom eliten.

Pang, starten gick och har fokus på att ta det lugnt samt inte ramla i början då många var heta samt att kvaliteten på löpare var hög så fältet tunnades inte ut som det brukar göras ganska omgående.

Vattenpölarna var av modell större och rätt djupa så det blev en del sicksackande för att undvika det värsta, blöt var man ju redan men inte så kul att trampa snett i ett hål i en pöl. Kom iväg ganska exakt enligt plan och det var många runt om så ryggar saknades inte, första fem på 18:10 var perfekt men känslan var inte guld.

Efter ca åtta km har man en liten passage på i vanligtvis hårdpackad sand men som nu var rätt geggigt och blev halkigt och en del av mig grinade inombords när de nya vita skorna blev smutsiga. Denna korta sträcka på ungefär 100 m borde de grusa eller asfaltera. Plaskade vidare i en bra grupp men benen var lite kylda och stela och vid passering tio km visade tiden 36:38.  Då bestämde jag mig för att öka om det skulle bli en bättre tid än 1:17 vilket jag hade som ett godkänt resultat. Vid ca elva km vänder banan inåt staden igen och man får en lite nedörsbacke efter en liten uppför innan vilket ger lite extra skjuts.

Jag ökade farten lite samtidigt som nedräkningen börjar km för km. Tillbaka i staden vid 14 km och mer publik vilket alltid är trevligt och vid 15 km ligger jag under godkänt tidschema vilket sporrar lite. Pressade lite mer, passerar en del samt går upp i spets och körde, inget att spara på nu.                                                                                                  Medvind sista km var behövligt och då målet var på samma väg som starten var det lätt att luras på upploppet då startportalen och målportalen skiljde sig åt. Jag hade dock kollat Youtube så var beredd på detta men andra klubbmedlemmar fick kämpa lite extra.

Målgång skärmdumpad från Youtube.

I mål på 1:16:22 netto vilket jag är väldigt nöjd med då detta var min bästa tid på 1,5 år så inget att klaga på.

Banan då? Verkligen sjuuukt snabb men endast några få utmaningar i form av en liten backe och någon rundning samt geggan på strandpassagen.                                          Att årets vinnare på tiden 59:33 inte har banrekordet säger en del.                              Den kan vara vindkänslig då den går mycket längst havet och har det kommit lite regn så kan vägarna bli rätt hala. Detta var nog enda fördelen med årets lopp att det regnat så mycket att det hala sköljts bort.

I övrigt så är Santa Pola ett bra organiserat lopp som är smidigt att ta sig till med direktflyg från Arlanda till Alicante, transfer är ca 20 min. Då det var lite off season för turister så är en del butiker mm stängda men inget som direkt påverkade oss.

Förutom vårat gäng så var det ytterligare några svenskar på plats men också många övriga skandinaver då Santa Pola är ett populärt ställe att ha extra boende i.

Fakta loppet:

Antal deltagare: 7000-10 000 sista åren.

Banrekord:

Damer: 1:07:15

Herrar: 59:09 (Då passering 10 km på 27:59)

Antal löpare under 4:00 snitt (1:24:24): 415 st

Startavgift: ca 280.-

Hemsida: https://mitjasantapola.com/

/På återhörande

Kom till Spanien, här skiner solen jämt och temperaturen är behaglig.
Prata inte högt om att du inte gillar paella.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X