0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Våra hårdbevakade lopp 2014 Allt om Terräng-SM 2014 Strömstad-duo ger allt för ett framgångsrikt terräng-SM

Strömstad-duo ger allt för ett framgångsrikt terräng-SM

Det kommer två hyfsat laddade och revanschsugna Strömstadlöpare till terräng-SM. Målsättningen är hög för både Johan Larsson och Mikael Ekvall på tolv kilometer.

DSC_6491
Mikael Ekvall och pappa Pierre Ekvall i kramkalas efter SM-guldet i terränglöpning på tolv kilometer i Falun förra året. Blir det en upprepning i år? Arkivbild: Mikael Grip

Det är nästan så det vibrerar i telefonen när Springlfa.se med några timmars mellanrum pratar med de två vassa långdistansarna.

Båda har haft en framgångsrik säsong som också innehållit en del motgångar.

För Mikael Ekvall började det redan i mars när han slog svenskt rekord på halvmarathon med 1.02,28 vilket räckte till en 40:e plats i världsmästerskapet. Satsningen fortsatte mot EM i Zürich där det blev ett bakslag på 10 000 meter.

– Jag var ruskigt besviken efter EM. Det fanns nog en tendens till överträning. Efter EM tog jag det lugnare i tre veckor innan jag började träna mer strukturerat igen, säger Mikael och fortsätter:

– Alla får sina motgångar. Nu ser jag framåt och har tagit lärdom av det som hände.

I helgen väntar terräng-SM och Ekvall vill förstås försvara sitt SM-guld från förra året.

DSC_6474
Ekvall på väg mot SM-guldet i Falun. Arkivbild: Mikael Grip

– Självklart, men det känns ganska öppet. Störst respekt har jag för Johan (klubbkompisen Larsson). Men det finns fler som kan vara med där framme. Formen är bra och det ska bli jävligt kul.

Har du något nyckelpass som du vill ha ett bra kvitto på inför SM?

– Det finns flera nyckelpass. Men känslan är bra, det är det viktigaste. Ibland har jag gjort 2.50 i snitt på åtta eller tio gånger 1 000 meter och det har gått skit på tävling. Andra gånger har jag gjort 2.59 i snitt på samma intervaller och det har gått kanon på tävling, så det där är svårt att spekulera om.

Kommer du och Johan att snacka ihop er om någon taktik?

– Nja, det där är också svårt. Visst snackar vi och så mycket kan jag säga att det kommer inte att bli ett långsamt lopp. Sätter inte Johan upp hög fart så kommer jag att göra det.

Johan visade nyligen storform när han vann Emitagelöbet i Danmark i överlägsen stil mot starkt motstånd. En löpare som Johan aldrig besegrat i något lopp är just Mikael Ekvall.

– Ha, ha. Ja, det kan nog stämma. I alla fall inte vad jag kan minnas, säger Ekvall.

Strömstadslöparna siktar på både NM i Finland och EM i Bulgarien i december och har ingenting mot att SM avgörs på gräs.

– Nej, det är perfekt eftersom det då blir samma underlag som på EM, förklarar Ekvall.

Johan Larsson 6
Johan Larsson vill ha revansch för insatsen vid förra årets terräng-SM. Arkivbild: Mikael Grip

Även Johan, bäste svensk i GöteborgsVarvet 2014, har haft en framgångsrik säsong med SM-brons på SM-milen och SM-silver på halvmaraton. Debuten i Finnkampen på 10 000 meter gick inte enligt planen.

– Nej, det kan man lugnt säga, urusel insats av mig. Vet inte vad det berodde på, men kraften fanns inte där, säger Johan.

Samma sak var det på fjolårets terräng-SM, då Johan fick nöja sig med nionde plats. En minut och 41 sekunder efter den bortflyende guldmedaljören i form av Mikael Ekvall.

Några veckor efter terräng-SM 2013 blev Johan ändå uttagen till Nordiska mästerskapen i terränglöpning som reserv till reserven och sprang i mål på en meriterande fjärde plats.

– Det är skumt att det kan skilja så mycket på bara någon vecka. Men jag är riktigt, riktigt revanschsugen när det gäller SM. Att underlaget består av gräs och att banan ser ut som den gör är idealiskt för mig.

DSC_4226
Johan Larsson siktar på en SM-medalj på söndag. Arkivbild: Mikael Grip

Det sista kvalitetspasset inför helgen är avverkat.

– Jag körde åtta gånger 1 000 meter där tusingarna gick en bit under tre minuter varvat med en minut lugnare hastighet i 3.45-fart innan jag tryckte på igen. Totalt blev det 31.20 på en mil inräknat de långsammare perioderna.

Både Mikael Ekvall och Johan Larsson är revanschsugna av olika anledningar och står också över den kortare SM-distansen för att gå all-in på tolv kilometer. Båda vill vinna så ädla medaljer som möjligt. Vilka valörer det blir återstår att se? Och kan någon annan utmana den starka duon?

Startlistor terräng-SM.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Föregående artikelMont-blanc
Nästa artikelInför Bågskytte Tävling

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,658FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Växelbruk

0
Det är väl lite si och så med löpningen just nu, veckomängden är nere på ensiffriga nivåer i kilometer räknat. Jag är väl hyfsat...

Racerapport MLM Maraton

November drain

- Annons-

PODCAST

X
X