Hem Nyheter Så gick det i de största loppen på nyårsafton

  Så gick det i de största loppen på nyårsafton

  2

  Nyårsloppen i Sverige avgjordes på skiftande underlag. Vi har spanat in de största loppen på årets sista dag.

  Linus Rosdahl, Hässelby SK, vann Sylvesterloppet i Göteborg på imponerande 29.47. Foto: Deca Text&Bild.

  Sylvesterlopp eller nyårslopp är namnen på loppen som sprangs i Sverige den 31 december 2023.

  Sylvesterloppet i Göteborg är det till deltagarantalet största med 1 049 löpare i mål på den tio kilometer långa banan. Loppet arrangeras av Solvikingarna. Rapporterna därifrån handlar om en is-och snöfri bana. Men en bana med många kurvor och en del rullgrus. Att det är ett varvlopp kan också bromsa upp en del när eliten kommer ifatt de som tar det lite lugnare.

  Hur som helst är det i Göteborg vi hittar de vassaste tiderna. Linus Rosdahl, Hässelby SK, vann med imponerande 29.47. Martin Regborn, KFUM Örebro Friidrott, slutade tvåa med 29.50. Tredjeplatsen gick till Oscar Claesson, IKHP Huskvarna, med 30.00. 18 löpare under 33 minuter visar på ett starkt startfält.

  Linn Söderholm, Sävedalens AIK, vinnare av damklassen i Göteborg, Foto: Deca Text&Bild.

  Damklassen vanns av Linn Söderholm, Sävedalens AIK, 34.05. Johanna Larsson, Örgryte IS, kom på andraplats med 34.17. Angelica Strandberg, Örgryte IS, slutade trea med 34.25.

  15 kvinnor klarade sub-40 i Göteborg.

  Andreas Davidsson vann en säker seger i Sylvesterloppet i Kalmar. Foto: Högby IF
  Precis som herrvinnaren, så stod Erika Lindeblad, för en stark insats när hon vann Sylvesterloppet i Kalmar. Foto: Högby IF

  Sveriges näst största lopp på nyårsafton arrangerades i Kalmar. Även där var det barmark och bra förhållanden för årstiden.

  Loppet som arrangeras av Högby IF hade 633 löpare i mål. Deltagarna kunde välja på fem och tio kilometer.

  Erika Lindeblad, Högby IF, svarade för en stark insats när hon vann med 36.49 i tiokilometersloppet. Jannika Ottosson, Team Blekinge LF, sprang i mål på andraplats med 39.46. Karin Lagerström, Oskarshamn RC, slutade trea med 41.10.

  Andreas Davidsson, Högby IF, är i fin form och satte landsvägspers genom att vinna med 30.52. Tvåa kom Oliver Wykman, Högby IF, med 32.12 och trea Jona Lindman, KA 2 IF, med 33.09.

  Femkilometersloppen i Kalmar vanns av Beatrice Lejnegård, Oskarshamn, med 18.08 och Sigge Göransson, Stockholm, 16.31.

  Längre upp i landet var underlaget något besvärligare. I Östergötland arrangerades premiären av Nyårsloppet Norrköping med två kontrollmätta distanser, fem och tio kilometer. 420 deltagare kom till start, varav 150 barn. Barnen kutade 900 meter utan tidtagning. Arrangören slet hårt med underlaget och det blev till slut riktigt bra, men här och var fanns det isfläckar som kunde ställa till det.

  Anders Kleist hade mest bråttom av alla på fem kilometer i Norrköping, Foto: Magnusmedia.se
  Elmina Saksi, en av de drivande krafterna bakom det nya loppet i Norrköping, passade också på att vinna femkilometersloppet. Foto: Magnusmedia.se

  I femkilometersloppet satte Anders Kleist, IK Akele, upp en hög fart och han kunde vinna med tiden 16.40. Tvåa kom Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, med 17.07, steget före Robin Svedberg, FK Studenterna, 17.08. Elmina Saksi, Tjalve FIF, segrade i damloppet med 19.59, närmast före Johanna Sinko, JS Livskraft, 20.34 och Jenny Lindblom, Finspångs AIK, 21.38.

  Yury Leonenko vann premiären av Nyårsloppet i Norrköping. Foto: Magnusmedia.se

  På tio kilometer vann Yury Leonenko, Finspångs AIK, med 34.46. Tvåa kom unge Arvid Algers Omholt, Söderköpings OK, med 34.52. Trea slutade Marcus Åberg, Tjalve FIF, med 35.06.

  Weronika Brzuchalska första dam i mål i Nyårsloppet Norrköping på 10 kilometer. Foto: Magnusmedia.se

  Weronika Brzuchalska, FK Studenterna, var favort på damernas tio kilometer och hon vann också. Segertiden skrevs till 37.17. Tvåa kom Edith Blomkvist, Västerås FK, 38.24. Tredjeplatsen gick till Amanda Ekblad, IK Akele, med 40.16.

  Några minusgrader i luften och snöunderlag hindrade inte den här löparen från att klä sig ”somrigt” i Vallentuna. Foto: Nyårsloppet Vallentuna

  I Vallentuna arrangerades också ett nyårslopp. Av bilderna att döma så var underlaget rejält utmanande, med snö som underlag.

  John Kingstedt, Hässelby SK, tog hem segern med 33.30 på den tio kilometer långa banan. Tvåa slutade Markus Andersson, Västerås FK, med 33.59 och trea Henrik Zeffer, Kungsholmen, med 34.26.

  Filipa Rodrigues, FK Studenterna, vann en söker seger i Vallentuna med 38.48, före Linn Mandelberg, Roma IF, 42.32 och Vendela Rundström, OK Ravinen, 44.43.

  I Nora i närheten av Örebro arrangerades traditionsenligt ett nyårslopp. Snabbast på de 10 384 meterna var Oskar Hansson, Tisdagsklubben Örebro, 39.45.

  Fanny Schulstad, KFUM Örebro, vann damloppet med 40.25.

  Förutom de här loppen arrangerades flera mindre nyårslopp runt om i Sverige. Skriv gärna och tipsa.

  2 KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Exit mobile version
  X
  X