0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Intervjuer Tiden talar för tidlöse Göran

Tiden talar för tidlöse Göran

Att han allt som oftast besegrar betydligt yngre löpare tillhör mer regel än undantag.

– Ibland får jag en och annan hjärtlig kommentar. Förra året var det någon som kallade mig för en seg gubbe.

Ett epitet som verkar stämma bra.

I milloppet i Göteborg vann 24-årige Daniel Berggren, Trollhättans IF, seniorklassen med 33.07. En helt okej segrartid av en hyfsat ung löpare.

Göran Sander segrade i M 40 med 32.21 och var klart snabbast av alla.

– Loppet flöt på riktigt bra. Det finns alltid konkurrenter som det är särskilt utmanande att försöka slå, men då är meriter viktigare än ålder, säger Göran efter sitt bästa millopp i terräng eller på landsväg.

Att studera hans personliga rekord är en imponerande läsning. Förutom att det är väldigt vassa tider så är alla persen förutom Lidingöloppet (1.55,38 2007) från 2009 och 2010. De allra flesta är från förra året.

Som 1.10,14 på halvmaran och 2.29,38 över de klassiska 42 195 meterna från Frankfurt Marathon. Att ta sig under 2.30 för första gången är en häftig känsla som är få förunnat.

– Vissa tidsgränser är mer magiska än andra. Tidigare har jag sprungit två maror på 2.32, så jag var rejält sugen på att göra sub-2.30. Jag visste att jag hade förutsättningarna för att göra det i höstas, men man kan ändå aldrig vara säker på att få till det eftersom det är så många saker som ska stämma för att en mara ska bli riktigt bra.

alt

Foto: Stefan Litzén

Först inne i den stora mässhallen där målet i Frankfurt Marathon är beläget kunde Göran andas ut.

– Allt gick enligt planerna fram till 35 kilometer, men jag var inte säker på att verkligen ta mig under 2.30 förrän under sista kilometern. När jag kom in i hallen på de röda mattorna och fick syn på resultattavlan över mål som visade 2.29,38 så var det en enorm känsla. De 22 sekunder jag hade tillgodo i mål motsvarar ju bara 100 meter.

Det är svårt att greppa att Göran efter många försök klarade av att springa under dröm 2.30 som 43-åring.

– Det krävdes sex försök för att ta mig under tre timmar. Det var en fantastisk känsla och jag kände att jag var klar med maratonlöpning, minns han med ett skratt.

Nu snittade han 3.33 minuter per kilometer i 42 kilometer och 195 meter.

– Att jag klarade av det tror jag beror på att jag ofta från 2009 och framåt lägger in 3.30-fart på delar av träningspassen för att vänja mig vid tempot. Det gör jag på både långpass och vanliga distanspass.

1994 när han var 27 år inledde han sin långlöparkarriär.

– Det handlade om grupptryck. Vi var några kompisar som kom på att det här med långlopp verkade kul och började med Lidingöloppet. Jag hade sprungit Göteborgsvarvet tidigare men 1994 började jag springa året runt och fastnade för det.

Han har sprungit 16 Göteborgsvarv i rad och har som bäst nått 1.13,11 2006. Förra året slutade han 35:a med 1.15,19.

– Målsättningen i år är att slå pers på Göteborgsvarvet och gärna springa under 32 minuter på milen.

Göran, fyller 44 år i maj, och verkar helt oberörd av att åren tickar på. Ord som träningsvärk och skador verkar inte finnas i hans värld.

– Jag har sluppit skador hittills, vilket är rätt bra eftersom detta är min 18:e säsong som långlöpare. Ibland kan jag få lite känningar, men det har stannat vid det. Lyssna på kroppen, men lyssna inte för mycket är en bra riktlinje tycker jag.

Görans framgångsrecept heter löppendling.

– Att jag kan springa till och från jobbet är det som gör det praktiskt möjligt att få ihop de mil som krävs, annars hade det inte fungerat med familj och jobb. Sedan brukar jag variera tävlingsdistanserna vilket jag tycker är ett bra sätt att utvecklas. I vintras gjorde jag debut på 1 500 meter inomhus och det var ju en ny erfarenhet.

Veckodosen vittnar inte heller om någon ”idiotträning”.

– Jag har skruvat upp mängden mil i veckan en aning varje år och ligger just nu strax över tio mil i veckan. Vissa veckor försöker jag samla ihop extra volym och då kan det bli fjorton mil.

Han går mot alla fysikaliska lagar, att bli snabbare och snabbare när man passerat 40 år, de allra flesta ser den motsatta utvecklingen. Sitter allt i huvudet, eller?

– Om jag ser till mig själv så har jag ett bättre psyke för långlöpning som 44-åring än vad jag skulle ha haft som 23-åring. Idag kan jag gå upp klockan sex när jag är ledig, gå ut och springa tre mil och njuta av det. Det skulle inte ha funnits på kartan för 20 år sedan.

Ekonomen från Göteborg tror fortfarande på bättre tider.

– Ja, jag vill gärna se hur bra jag kan bli utifrån de förutsättningar jag har. Eftersom jag persade på flera sträckor så sent som förra året så vill jag ogärna tro att det är stopp just nu.

För oss som är runt 40 år och känner att det börjar ta emot så är Göran Sanders prestationer fantastiskt uppbyggande och inspirerande.

– Mitt bästa tips är att få in löpningen som en naturlig del i vardagen. Jag tror inte att det har så mycket med ålder att göra, säger Göran Sander.

Ingen säger emot.

 

Göran Sanders personliga rekord:

3 000 meter, bana: 8.51 (2010)

5 000 meter, bana: 15.22 (2010)

10 000 meter, bana: 32.08 (2010)

10 kilometer, landsväg, terräng: 32.21 (2011)

Halvmaraton: 1.10,14 (2010)

Maraton: 2.29,38 (2010)

Lidingöloppet: 1.55,38 (2007)

 

En normal träningsvecka:

Måndag: Löpning tur och retur jobbet 10 + 10 km.

Tisdag: Intervaller beroende på säsong. Inomhus på vintern, t.ex 200-300-eller 400-ingar. Längre intervaller i tävlingsfart under säsong.

Onsdag: Löpning tur och retur jobbet 10 + 10 km.

Torsdag: Löpning till jobbet 12 km.

Fredag: Löpning från jobbet 10 km.

Lördag: Vila eller distans 10 km.

Söndag: Långpass: 25-30 km.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,659FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Växelbruk

0
Det är väl lite si och så med löpningen just nu, veckomängden är nere på ensiffriga nivåer i kilometer räknat. Jag är väl hyfsat...

Racerapport MLM Maraton

November drain

- Annons-

PODCAST

X
X