Självkännedom genom en pava sportdryck och två Destroxol

Ove Haugen  

I fredags loggade jag ut från Facebook – där vännerna skrev ”Thank God it’s Friday” – och betraktade den annalkande kvällen utanför kontorsfönstret. Det var en typisk decemberkväll med ett lätt, ihållande regn. Dropparna kunde knappt urskiljas. Det var mer som om luften i sig hade förvandlats till ett fuktigt, osynligt lakan som klibbade mot huden och kläderna hos dem som vågat sig ut. Inomhus, på TV4, skulle Idolfinalen snart gå av stapeln och i den statliga televisionen väntade På spåret.  Svenska folket öppnade sina vinpavor och chipspåsar och kurade ihop sig i sina soffor. Alla utom en liten handfull entusiaster som drog på sig funktionskläderna och gav sig ut för att springa. Jag var en av dem.

Förstå mig rätt. Min poäng är inte att försöka framstå som bättre än de som slappade i soffan. Been there, done that. Senare på kvällen skulle jag dessutom ansluta i soffhörnet med en god ale (som förstås smakade godare än den gjorde för alla som korkat upp sin flaska utan att ha sprungit). Min poäng är att det var lust snarare än plikt som fick mig ut i regnvädret – ingen coachröst viskade i mitt öra att det här var någonting jag borde göra för min hälsas skull. Jag valde den bästa av världar och inte hade den minsta längtan efter att befinna mig framför På spåret. Jag ville vara I spåret.

Jag insåg med andra ord att jag blivit en annan människa. I någon mening var jag förstås medveten om detta sedan tidigare; det skulle vara mer än lagligt korkat att fortfarande identifiera sig med den bleka yngling som en gång i tiden hatade löpning, rökte Gauloises utan filter och halsade billigt spanskt lantvin som vore det sportdryck. Men ändå, ibland behövs en ordentlig aha-upplevelse för att man till fullo ska inse vad som har hänt i ens liv. Jag är en löpare nu.

Det var bara det jag ville ha sagt; att min aha-upplevelse infann sig den kvällen. Den var enkel och konkret. Den rymdes i en pava sportdryck och två Destroxsol. Thank God it’s Friday!

 

IMG_7491IMG_7871
Utsikt från kontorsfönstret. Fredag kväll.

 

 Dela på Facebook