Hem Kunskap Skadeakuten Skadeakuten – höftvärk

Skadeakuten – höftvärk

0

Fråga:

Hej!

I maj började jag LFA:s Nybörjarprogram. Det gick utmärkt fram till vecka 10 då jag började få värk i vänster höft, känns som det är mjukdelen som gör ont. På utsidan vid höftbenet liksom.

Jag blev i samma veva väldigt förkyld och har nu inte sprungit på tre veckor, dels pga av höften samt även för att kurera mig. Problemet är att höften inte tycks bli bra. Det värker när jag går, ligger, sitter, kör bil etc. Vid ett läkarbesök för förkylningen så tog jag upp detta.

Läkaren trodde då att jag överansträngt mig och rekommenderade att ta det lugnt samt en Iprenkur. Jag tycker jag har tagit det lugnt. Jag har ju inte rört på mig ordentligt på tre veckor och Ipren kan jag inte ta i 10 dagar för då pajar magen. Jag har hållit på en del med spinning och styrketräning men har så svårt att få till den träningen (därför är ju löpning så överlägsen) men är det så att jag helt ska byta spår ett tag.

Jag tycker det är svårt att veta om jag ens ska promenera pga av att det värker, men ska jag ändå försöka med det? Jag vill ju bli frisk! Var sååå nära milen där…

Tacksam för hjälp!

Hälsningar
Sylvia

 

Svar:

Hej

Tack för din fråga och det känns tråkigt att du fått ont när just var på G med löpningen.

Jag är lite osäker på exakt var det gör ont men som jag ser det kan det röra sig om några fåtal diagnoser.

Om smärtan sitter på höftbenskammen, ungefär där man vilar sina händer då man står med vilandes på sina höfter, kan det röra sig om en slags periostit, det vill säga en irritation i benhinnan. Benhinnor har vi runt alla ben och inte bara i underbenet som en del tycks tro, även om det i de allra flesta fallen drabbar just underbenet.

Då är det relativ vila som gäller men du bör träna höftens muskler för att stärka upp strukturerna runt omkring.

Det som är mest troligt är att det handlar om en överansträngd sätesmuskel och /eller slemsäckirritation i höften. Man har då oftast ont om man ligger på den affekterade sidan och är då trycköm.

På denna benknöl sitter också de flesta infästningar av sätesmusklerna. Det rör sig då om en överansträngning i senfästet vilket tar klart längre tid än om en muskel skulle vara drabbad. Det har helt enkelt med blodförsörjningen att göra. Senor har sämre försörjning än vad muskelvävnad har.

Om det är slemsäcken så är injektion av cortison ett bra och snabbt alternativ men det kräver ändå en höftrehabilitering. Detta hittar du på hemövningar.com, klicka på höft och därefter trochanterit.

Uppsök hjälp så att du får klarhet i den exakta diagnosen och därefter en adekvat behandling. Orsaken till höftbesvär kan många gånger orsakas av en försvag bål, landsvägslöpning då vägen lutar viket leder till en snebelastning i höft och rygg.

Fram till dess ska du fortsätta att träna inom smärtgränsen. Alternativ pulsbaserad träning som crosstrainer, cykel etc. gör att du inte tappar så mycket vad gällande hjärta och lunga.

Lycka till
Mvh Magnus

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X