Hem Kunskap Skadeakuten Skadeakuten – knäproblem 3

Skadeakuten – knäproblem 3

0

Fråga:

Hej!

Hade ett ofrivilligt träningsuppehåll på sju dagar under förra veckan, då jag drabbades av en förkylning. Jag körde mitt första pass i fredags och mitt andra pass dagen därpå.

Ett par timmar efter lördagens pass blev jag otroligt stel i benmuskulaturen och fick även känningar kring utsidan/under till på vänster knä, framför allt när jag gick ned för trappan.

Jag tog därefter en planerad löpvila på söndagen, där jag genomförde alternativ träning i form av cykel. Detta för att trappa upp lite lugnare under de första dagarna efter sjukdom men även i hopp om att bli av med känningarna i knäet.

Körde åter ett pass idag där jag delvis var besvärad av smärtan, men ändå så att jag kunde genomföra passet utan tänka på att bryta. Då det var som värst under passet så låg smärtan kring en svag trea på en fem-gradig skala. Nu på kvällen har smärtan dock blivit mer påtaglig. Jag har haft löparknä tidigare (för ca 1,5 år sedan) och om jag försöker minnas tillbaka så påminner smärtan nu med smärtan då. Vid den tidpunkten hade jag endast tränat löpning på hög nivå under ett års tid och det var min första riktiga skada. Då sprang jag med det så att det blev en inflammation.

Mina frågor nu är därför följande; kan jag ha hunnit bilda en irritation på endast två pass? bör jag sätta ned foten redan nu och ta några dagars vila med alternativ träning? Finns det något särskilt jag kan göra för att bli kvitt smärtan så fort som möjligt? (vid förra tillfället blev jag ordinerad 10 dagars vila)

Känner mig smått stressad över att få bekymmer direkt över en veckas vila pga förkylning. Vill gärna hinna få lite volym i träningen igen efter innesäsongen, fram till utetävlingarna.

Kan tilläggas, jag är 20 år, tränar/tävlar medel/långdistans på högnivå.

Vore tacksam för svar!

MVH

Christoffer Åkesson

 

Svar:

Hej Christoffer och tack för frågan.

Svaret är ja, en irritation kan komma snabbt. Ibland sker det smygande/successivt och ibland sker den akut likt en stressfraktur som beror i grunden på en överbelastning.

Jag har egentligen många frågor till dig men ska begränsa mig till några så att du får börja fundera över din skada.
Möjligt att det är ett löparknä och det kan vara mkt troligt också om du känner igen symtomen sedan förra gången du hade det.
Springer du på bana inomhus under vintern?
Isf är det intressant vilket ben som drabbats!?
En av de predisponerande (som gör det lättare att utveckla skador) faktorerna är benlängdsskillnad och det blir en funktionell benlängdsskillnad vid banlöpning.

Konkreta tips är:
Alternativ träning
Löpträna inom smärtgränsen, 2:à på din fem gradiga skala.
Stretcha säte och muskeln som sitter på utsidan av höften (tensor fascia latae) då ligger du på rygg och böjer i höfterna sedan korsar du benen och för det drabbade benet inåt.

Isbehandla knät 3-4 ggr per dygn genom att massera med en isbit eller två, ca 5-10min.

Träna upp höftens utsida och sätet.

Korrigera för ev. Felställningar som pronation som också är predisponerande.

Hoppas att det gett dig lite svar på dina frågor annars får du höra av dig igen.

Lycka till
Mvh Magnus

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X