Hem Kunskap Skadeakuten Skadeakuten – knäproblem 4

Skadeakuten – knäproblem 4

0

Fråga:

Hej!

Förra våren bestämde jag mig för att springa Lidingöloppet. Jag var ganska otränad löpmässigt (dock 20 min på 5 km) men har spelat fotboll och hållit mig igång på annat sätt. För att börja träna mer löpning köpte jag ett par nya skor och valde då ett par Adidas ride (barfota typ av sko utan någon dämpning) Det tog väl inte mer än 4 pass innan jag under mitt första asfaltslöp fick ordentligt ont i knät sprang dock färdigt. Och hade efter träningen en svullnad på höger knä. Vilade en vecka och försökte ge mig ut igen men samma smärta.

Fick tips av läkare att äta en Ipren kur så jag åt ett paket sådant och gav mig så sakteliga ut i spåret igen nu dock med en tejp bit under knät och ett värmeskydd. Det gick nu bra att springa igen men jag har alltsedan dess besvärats av mitt knä efter träningspass. Besvären går ifrån en känsla av att knäet blir blött till att det känns ”lite” ömtåligt för stötar. Sitter man ner så irriteras knäet lite grann.

Jag har dock inte stoppats från träning utan har kunnat springa mina pass i alla fall, även Lidingöloppet i höstas gick bra. Jag kör långpass på söndagar och intervaller på bana på tisdagar. I dagarna efter lite extra tuff träning har jag lite extra besvär med känningar i knät när jag går i trappor. Det gör då ont på insidan av knät nedanför knäskålen.

Jag har försökt få hjälp och råd genom en sjukgymnast men hon har inte ens hört talas om mina symptom med ”blött knä”. Och har inte kunnat ställa någon diagnos.

Vill gärna hitta tillbaka till det knäet jag hade innan jag började löpträna!

Vänligen Pontus

 

Svar:

Hej Pontus

Tack för din fråga!

Jag tror med betoning på tro eftersom jag inte sett ditt knä eller undersökt det så misstänker jag starkt en överbelastning i patellarsenan knäskålsenan). Troligen orsakat av för tunna skor i kombination med för ”mycket” löpträning med de skorna.

Att byta skor och i synnerhet tunna skor bör man anpassa mängden och definitivt intensiteten på passen. Förslagsvis 1-2km åt gången som sedan blir längre och längre med en ca 10% ökning per vecka för att vänja vävnaden vid en ny sorts belastning.

Det mesta av dina symtom stämmer ganska bra med knäskålsenan som då blir irriterad och ger dig en eftersmärta. I dagsläget klarar du inte mer löpning än vad du knappt bedriver. Fortsätt med löpträningen om den inte smärtar men avbryt passet kanske 10min innan och testa om eftersmärtan blir bättre. Därefter kan du börja öka mängden igen.

Ta det lite lugnt med intervall passen till en början första 4-6 veckorna. När du börjar med dem igen så återgå inte till samma fart som du tidigare sprang på utan sänk farten något och öka antalet intervaller efterhand istället, därefter kan du börja jobba med farten igen.

Att det kan göra ont att bara sitta beror på att senan sträcks ut då du sitter med böjda knän och trappgången blir det en ganska rejäl belastning på senan.

Alltså:
* Fortsätt löpträna lugnt inom smärtgränsen 
* Alternativ träning för att ändå kunna jobba intervallbetonat. Använd pulsklocka och ligg på samma intensitet som du gör på löpintervallerna.
* Rehabträning för knäna kommer väl till pass nu. Se hemövningar.com, klicka på knä och sedan patellar tendinopati/ PFSS/ hoppaknä. Tänker då på utfallsteg, handdukspress, enbens knäböj, balansövningar.
* Använd gärna andra skor med bättre dämpning också som du kan skifta med speciellt nu i början.
* Isbehandla det smärtande området 1-2 ggr/dygn (1-2 isbitar som du masserar runt området)
* Fortsätt använda tejp runt knät/senan

Att sjukgymnasten inte kände igen blött knä kan jag förstå men man tycker att det borde dem förstå att det bara var en beskrivning av symtomen och känslan i knät som du förmedlade. Så tolkar jag det som.

Lycka till

Mvh
Magnus

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X