Fråga:
Hej,
I slutet av förra sommaren /september fick jag problem med knäet på en löptur, det var på ett långpass som jag efter ca 14 km började få känningar på utsidan av knäet.
Fortsatte springa fram till 21 KM och avbröt då och tog bussen hem, smärtan i början var mer som en ilning men blev skarpare och skarpare för ju längre jag sprang till slut gick det inte att springa något mer.
Jag haltade sedan i ca två dagar innan smärtan i knäet försvann, prövade då springa igen men efter bara någon kilometer så kom känningarna och jag fick avbryta.
Jag gick till sjukgymnast som trodde det var löparknä och jag fick övningar för stretching vilken jag gjorde utan någon förbättring, efter några besök fick jag remiss och fick göra en magnetröntgen, efter 6 veckor var den gjord och jag gjorde faktiskt aldrig något återbesök då jag helt enkelt inte bokade någon tid.
Kunde börja springa igen i December efter att jag prövat springa på löpband.
Men nu har smärtan kommit tillbaka, men inte i lika stor grad som förra gången.
Här kommer beskrivningen av hur det uppkommer och hur det känns.
Verkar alltid komma då jag springer där vägen inte är plan utan lätt uppför eller uppförsbackar. Har sedan känningar när jag går och då mestadels när jag går uppför men även nerför och blir då stelbent för att jag inte vill böja benet.
Springer mestadels asfalt.
Jag tror inte löparknä är rätt även om dem flesta symptomen tyder på det men smärtan försvinner inte direkt då jag slutar springa utan kan hålla i sig ett tag.
Smärtan känns på utsidan av knäet men även någon centimeter nedanför knäskålen.
Slår ibland ihop knäna under löpturerna vilket tyder på en svaghet i adductorerna har ni någon övning ni rekommenderar för det?
Om ni vill kan jag skicka bilderna från magnetröntgen som blev gjord i Oktober.
Vad har ni för förslag på vad det kan vara?
Mvh
Kristoffer Johansson
Svar:
Hej Kristoffer
Det vore intressant att se utlåtandet från MR undersökningen.
Att smärtan inte försvinner direkt kan bero på hur pass irriterad senan är om vi nu utgår till en början att det handlar om ett löparknä. Har senan blivit irriterad så kan man även få vilosmärta. Det som händer är egentligen att det startas en inflammations process vilket är en så kallad kemisk smärta. Det vill säga det gör ont även i vila.
Brukar ta 24-72 timmar sedan övergår smärtan till en mekanisk smärta det vill säga belastningsrelaterad smärta.
Att det provoceras vid löpning uppför kan bero på att du får en ökad vinkel (böjning) i knäleden som ökar symtom vid löparknä, oftast vid ca 30 graders böjning av knäleden.
Naturligtvis finns det andra möjliga diagnoser som knäskålssenan, yttre menisken etc.
Vad gällande menisk så är det oftast ett bakomliggande trauma med i bilden men behöver inte alltid vara så.
Har du full böjning och sträckning i knäleden? Hur reagerar knät på vridningar och sidledsförflyttningar?
Frågor som är klart intressanta och relevanta.
Att vila är inte rätt medicin men däremot aktiv vila. Kanske det kan vara så att du är försvagad i höftens abduktorer (höftens utsida) som gör att knäleden faller inåt vilket i sin tur ökar risken för friktion/kompression mellan lårbenet och senan som orsakar löparknä. Jag råder alltid mina patienter till att stärka upp höftens muskler samtidigt som de får stretcha. Stretching är mer av symtomatisk behandling men orsaken (försvagad höftmuskulatur) kvarstår, då återkommer oftast besvären också.
Titta in på hemövningar.com
och klicka dig vidare till höft och runners knee där hittar du bra övningar.
Som alltid är jag ödmjuk inför diagnoser och alternativa diagnoser.
Hör av dig om du undrar över något mer och hoppas att du fått lite hjälp eller kanske bara fler frågetecken!?
Lycka till!