Hem Kunskap Skadeakuten Skadeakuten – snapping hips syndrome

Skadeakuten – snapping hips syndrome

0

Fråga:

Hej!

Jag läste precis om ”snapping hips syndrome”, och började undra om inte min krånglande rygg egentligen har med höften att göra.
Jag är motionslöper ca 2-3 mil i veckan när det är snöfritt och har gjort så i 4-5 år. Förra året var det meningen att jag skulle ha kört Stockholm maraton, men jag var tvungen att avbryta träningen i Maj på grund av smärtor långt ner till vänster på rygg/baksida höft.

Jag började gå hos en naprapat och bytte löparskorna mot rullskidor. Smärtan försvann och under vintern har jag kört skidor och styrketräning typ crossfit ( mycket upphopp, utfall och liknande) och det har inte varit några problem alls. Tvärtom har jag känt mig väldigt rörlig och stark.
Glad i hågen drog jag igång med löpningen parallellt med styrketräningen för nån månad sen och började successivt löpa mera.
Förra veckan kom smärtan tillbaka.

Det har hela tiden varit svårt för mig att ”hitta” exakt var skadan sitter, det känns liksom som att det sitter djupt in i ryggmuskulaturen och hur jag än stretchar kan jag inte ”träffa” rätt.
Ligger jag på rygg och lyfter upp benet så knäpper det till på vägen ner på båda sidorna. Om jag böjer benet på vägen upp knäpper det till ordentligt på vägen ner men bara på vänster sida.

Kan mitt problem ha med höftknäppningarna att göra? Och i sådana fall, vad gör jag åt det?
Naprapaterna brukar lyckas få smärtan att försvinna, men ingen har kunnat säga exakt vad den kommer ifrån.
Och jag har börjat tröttna på att köra på och hoppas på det bästa.

Med vänliga hälsningar
Robert Andersson

 

Svar:

Hej!

Tråkigt och segt när man inte hittar orsaken till besvären och tvingas till alternativ träning.

Vad gällande snapping hip så finns det olika typer.

Internal är orsakat av höftleden och/eller höftböjaren (psoas major) och då sitter besvären i ljumsken men kan förlägga smärtan mot utsidan av höften samt lårets framsida på väg ned mot knäleden. För den nördiga är den L3 innerverad.

External är den andra varianten som beror på musklerna som sitter på utsidan. Är dessa irriterade kan man få smärta då ligger på den affekterade sidan. Denna smärtan förlägger sig oftast på höftens utsida men kan även stråla ned längs lårets utsida.

För att bedömma vilke typ det är kan du lyssna och känna vart ljudet kommer ifrån. Ljumsken eller säte/utsida höft.

Ryggen ska man alltid undersöka också vid höftbesvär. Väldigt vanligt att ryggåkommor ger sätes smärta. Skulle det vara ryggen så bör du ha några av symtomen nedan;
– ökad besvär i sittande. Kommer efter en stund 30-60min
– host eller nyssmärta
– ökad smärta när du böjer dig framåt
– ökad smärta när du sitter kutad med böjd nacke och sträcker samtidigt på knäleden.

Det viktigaste nu för dig är att hitta orsakerna. Jag föreslår att du hittar en naprapat eller sjukgymnast med ortopedisk vidareutbildning, OMI utbildad.

Lycka till
Bästa hälsningar Magnus

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X