Skärholmsloppet först ut för Löparakademin

0
5

Full fart genom gallerian i Skärholmsloppet 2012. Den 18 maj är det dags igen för löparfesten som arrangeras av Löparakademin. Arkivbild: Mikael Grip

Hur kom det sig att det hela började?

– Det startade som ett ideellt ungdomsprojekt 2009 under namnet Husby Marathon programmet. Bakgrunden till projektet var att ungdomsarbetslösheten i Husby vid tidpunkten var högst i landet och projektets syfte var att ge verktyg och kunskap för att sätta upp och närma sig personliga mål i studier och arbetsliv. Löpträning var och är huvudingrediensen i programmet och är ett effektivt redskap för att lära sig jobba målinriktat. Ungdomsprogrammen som vänder sig till högstadieelever är fortfarande föreningens kärnverksamhet och vi har gått från att vara en lokal aktör i Kista/Husby till att nu bedriva verksamhet i ett antal förorter i Stockholm samt även i Malmö.

Sedan 2010 har vi årligen arrangerat Kistaloppet och sedan 2012 även Skärholmsloppet som ett sätt att dels få intäkter till ungdomsverksamheten, samt dels att visa upp en positiv sida av områdena och på så sätt nyansera bilden av förorten. Loppen syftar även till att förena människor från olika delar av samhället i en gemensam folkfest och på så sätt vara en plattform för integration. Vi brukar beskriva vår verksamhet som individ-och områdesutveckling där ungdomsprogrammen syftar till att stärka individen och loppen värdområdena.

Ni startade 2009 i Kista-Rinkeby. Varför tror du att just löpning har blivit en bra väg att gå?

– Löpning är väldigt tydligt och lätt att mäta vilket gör att det är ett bra verktyg för att lära sig jobba målinriktat. Genom att lära ut en metodik och ett tankesätt genom löpträning tror vi att det smittar av sig på hur man närmar sig utmaningar och mål i andra delar av livet. Vår verksamhet syftar inte primärt till att skapa elitlöpare, utan löpning och träning är ett medel för att skapa ökade förutsättningar att lyckas med studier och i ett senare skede arbetsliv.

Idrott och löpning är även ett bra och naturligt sätt för människor från olika delar av samhället att mötas på lika villkor, vilket vi har sätt på våra arrangemang som har väldigt blandade startfält.

Blodomloppet john11

John Laselle är verksamhetsledare för Löparakademin.

Skärholmsloppet avgörs 18 maj och Kistaloppet den 31 augusti. Ni har också startat i Malmö med förre landslagslöparen och svenske rekordhållaren på 800 meter, Rizak Dirsche, som projektledare. Hur har Malmö-satsningen gått?

– Vi startade i våras upp den första omgången av vårt ungdomsprogram i Malmö med Rizak som projektledare. Ca 30 ungdomar från förorterna i Malmö deltar i programmet och allt har gått hur bra som helst! Programmet är 10 veckor och avslutas med att deltagarna springer Lundaloppet den 11 maj. På sikt är ambitionen att även starta upp ett lopp i Malmö men primärt är fokuset att etablera vår ungdomsverksamhet i Skåne och jobba med fler ungdomar på ett kvalitativt sätt.

Vill ni utöka verksamheten ännu mer och i sådana fall vart?

– Vi kommer att fortsätta att expandera vår ungdomsverksamhet och sprida konceptet till fler stadsdelar i Stockholm samt även till fler städer i Sverige. Vi kommer även att starta upp fler motionslopp och andra värdehöjande arrangemang i förorten de närmsta åren. Stay tuned!

Hur bedriver ni verksamheten och fångar upp ungdomar och får dem intresserade av löpning?

– Vi bedriver verksamheten i ett 10-veckorsprogram där elever från årskurs nio tränar för att genomföra ett 10 km-lopp. De får sätta mål och delmål inför loppet och förutom löpträning har vi workshops där vi jobbar med studierelaterade mål och frågor som rör studier- och arbetsliv. Varje program har ca 25 deltagare och leds av 6-8 ideellt engagerade ledare som fungerar som mentorer för deltagarna under programtiden. Många av ungdomarna har aldrig tränat tidigare och för dom är det en otroligt stor utmaning att springa 10 km och att se hur de växer i självförtroende när de fixar uppgiften är priceless.

Skarm 23

Att få ungdomar som kanske inte annars skulle motionera eller idrotta är en viktig uppgift för Löparakademin. Arkivbild: Mikael Grip

Era arrangemang brukar ha en hel del grymma artister som Adam Tensta, Ison &Fille, Dogge Doggelito för att nämna några. Vilka får vi se och höra i Skärholmsloppet till att börja med?

– Vi har en riktigt diger uppställning av artister till Skärholmsloppet i år! Grillat&Grändy, Mac Beats, Moms från Mohammed Ali mf. Vi har dessutom ett riktigt tungt namn som ”hemlig” gäst!

Att springa genom galleriorna som ni gör både i Skärholmsloppet och Kistaloppet är ett läckert inslag som ni kommer att fortsätta med, eller?

– Gallerian är ofta ”navet” i dessa områden och en naturlig mötesplats för folk vilket gör att det känns viktigt för oss att inkludera dem i loppet. Passagen genom SKHLM samt Kista Galleria är väldigt uppskattade av löparna och stämningen som skapas ger också en extra dimension till arrangemanget.

Efter att ha bevakat båda loppen förra året kan jag säga att ni har ett fantastiskt samarbete med polisen som verkar stötta er till 100 procent?

– Polisen har verkligen stöttat oss hela vägen vilket känns roligt. Arrangemangen är viktiga för området och en målsättning vi haft sen starten är att skapa engagemang från såväl boende, föreningar, företag och myndigheter. Det har vi verkligen lyckats med och det har varit en viktig framgångsfaktor.

Skarm 25

Skön stämning i Skärholmsloppet. Arkivbild: Mikael Grip

Några nyheter i Skärholmsloppet i år?

– I år kommer stiftelsen Ge Tillbaka vara på plats hålla en välgörenhetsauktion i samband med loppet. Det kommer att finns riktigt grymma grejer att buda på som tex en heldag med Petter och en signerad matchtröja från John Guidetti. Det kommer även vara mer som händer både längs banan samt på scen.

Några kändisar som springer loppet?

– Fille från gruppen Ison&Fille ska springa samt även den legendasrike rap-artisen Blues. I år har vi även prispengar till de åtta första och vi räknar med riktigt starka elitlöpare både på dam-och herrsidan.

Skärholmsloppets hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här