SM-Drottning i terränglöpning – Meraf Bahta

0
42

Meraf Bahta, Hälle IF, behövde inte springa för fullt för att bli SM-drottning i terränglöpning.

DSC_2127
Favorit i repris på upploppet när dubbla guldmedaljören Meraf Bahta återigen  high-fivade med Ulf Björklund. Foto: Mikael Grip

– Nej, jag tog det försiktigt där det var halt. Jag ville inte riskera något. Ändå ville jag springa hyfsat snabbt för att hjälpa laget till guld, sa Meraf efter helgens andra individuella guldmedalj.

Ett ohotat SM-guld på åtta kilometer var ett faktum efter 28 minuter och 27 sekunder. Segermarginalen skrevs till en minut och sex sekunder.

Åtta kilometer innebar fyra varv på tvåkilometersslingan på Vilsta sportområde i Eskilstuna. Ett varv som på söndagen var betydligt tyngre än på lördagen. Regnet under natten gjorde att banan sög rejält och att halkrisken ökade här och var.

– Det var ganska tufft. Idag ville jag ha högre fart från start eftersom banan är ganska trång.

Självklart var det ingen som kunde matcha Meraf Bahta, som numera är en världsstjärna efter sommarens EM-guld på 5 000 meter och flera andra starka insatser på den internationella scenen.

DSC_2137
Meraf blev dubbel svensk mästare i terränglöpning 2014 precis som 2013. Foto: Mikael Grip

Louise Nilsson, Malmö AI, hamnade själv som tvåa, långt upp till Meraf och med betryggande avstånd till den jagande klungan.

– Det var inte tanken. Men när ingen följde med så blev det så. Meraf var ingenting att göra åt, hon stack direkt.

Louise, har som vi tidigare skrivit om, gått över från triathlon och satsar på löpningen sedan tre år tillbaka. Förra året var hon 23:a på terräng-SM i Falun på samma distans.

– Ja, det här var verkligen ett fall framåt. Nu hoppas jag att bli uttagen till NM i terräng och att jag också kommer med till EM i Bulgarien i december.

DSC_2145
Louise Nilsson tvingades ge allt på sista varvet och inte minst på upploppet för att hålla undan för Sanna Mustonen. Foto: Mikael Grip

Trots sina framgångar med SM-silver på halvmaraton och SM-silver i terränglöpning så är Louise säker på att det finns mer att plocka ut.

– Nu tränar jag nio till elva mil i veckan. Målsättningen är att komma upp mot 15 mil i veckan under vintern. Jag tror det behövs för att fortsätta att utvecklas.

Hanna Lindholm, Hammarby IF, satsade allt för SM-bronset och såg ett tag ut som att hon även skulle kunna jaga ikapp Louise Nilsson.

Men Sanna Mustonen, Hässelby SK, ville annat.

– På de sista två varven kände jag mig riktigt stark.

Ut på sista varvet knaprade Sanna in sekund för sekund och till sist susade Sanna förbi Hanna och tog sikte mot Louise på silverplats.

– Ett riktigt bra formbesked. Jag har varit skadad i sommar och inte kunnat träna som jag vill så det här var riktigt skönt. Taktiken var att starta lugnt och springa med de andra Hässelbyarna. Men det gick inte så bra så jag körde på, sa Sanna som studerar vid universitetet i Portland, USA.

DSC_2030
Sanna Mustonen kom hem från studierna i USA och vann ett SM-brons. Foto: Mikael Grip

SM-bronset på åtta kilometer terränglöpning var Sannas första seniormedalj.

– Nu åker jag tillbaka till USA tidigt på måndag och satsar på terrängsäsongen där. Först har vi conference sedan nationals och i bästa fall får jag även springa nationals, berättade 22-åringen som var mer glad över bronspengen än att hon bara var en sekund från silvret.

Visst vann Hälle IF lagguldet med Meraf, Lisa Öberg och Linn Nilsson i det starka laget.

DSC_2073
Detta var vad motståndarna hann se av Meraf Bahta i bästa fall. Foto: Mikael Grip

Terräng-SM, topp-tio. Åtta kilometer:

1) Meraf Bahta, Hälle IF, 28.27

2) Louise Nilsson, Malmö AI, 29.33

3) Sanna Mustonen, Hässelby SK, 29.34

4) Hanna Lindholm, Hammarby IF, 29.47

DSC_2116
Fyran Hanna Lindholm hade länge medaljläge. Foto: Mikael Grip

5) Lisa Öberg, Hälle IF, 29.59

6) Frida Lundén, FK Studenterna, 30.01

7) Cecilia Kleist, IK Akele, 30.04

8) Linn Nilsson, Hälle IF, 30.08

9) Frida Aspnäs, Spårvägens FK, 30.16

10) Lena Eliasson, Hässelby SK, 30.19

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här