Hem Aktuellt SM I Norrköping!

SM I Norrköping!

0

Några veckor efter VM och några veckor innan EM, två Folksam grand prix däremellan, friidrotten är het. Och, den är bra! Anmälan till SM är stängd och Spring har kollat in startlistan och får puls, detta kan bli riktigt kul. Vi tror att vi kan få en final som kommer gå till historien och som blir en snackis under decennier framåt. Om vi får alla till start på 5000 meter!

Den på pappret mest intressanta distansen är 5000 meter för herrar. Vi har under några år väntat på att någon ska underskrida Gärderuds rekord på 13.17,59. De senaste åren har vi spekulerat flera gånger om vem som ska fixa detta. Suldan är tvåa genom tiderna på 13.18,01, Jonas Glans sprang här om dagen på 13.20,85 och är fyra efter Jonny Danielsson. Jonnys son Emil sprang tidigare i år på 13.25,62 och är åtta genom tiderna. Tia är Andreas Almgren med 13.29,26.

På SM saknar vi bara Suldan annars hittar vi Andreas, Jonas och Emil men också Kalle Berglund, Emil Millán de la Oliva, Simon Sundström, Mohammadreza och Samuel Russom. På pappret åtta löpare som har kapacitet att springa sub 13.30. Kanske kan även Vidar Johansson och Miguel Palm vara med i den farten? Har det någonsin varit ett bättre startfält? En förhoppning är att man inte lägger fokus på medaljerna utan tillsammans hjälps åt att köra 2:40 fart. Flera av löparna är dessutom anmälda på flera olika distanser och man brukar fokusera på den distansen där medaljchansen är störst och inte komma till start på andra distanser. Strunta i det säger vi på Spring – nu kör vi för tidernas SM final alla kategorier och slaktar det svenska rekordet på 5000 meter. De tio enligt ovan, Oliver Löfqvist, Johan Fagerberg, Daniel Lundgren, kanske fler? Tänk över 10 löpare under 14 minuter på ett SM, kanske åtta av dessa under 13:30….

På den dubbla distansen är det 29 löpare anmälda, ett stalltips är att 45 åriga Adhanom drar tillsammans med Samuel Russom och Mohammadreza i ett bra tempo från början. Russom och Reza blir säkerligen svårbesegrade på denna distans, men om bronset kan det bli intressant om loppet får fart från början, Archie och Emil Millan är förmodligen de starkaste kandidaterna. Men, går det långsammare så finns fjolårets succé Olle Ahlberg med som utmanar och varför inte Daniel Lundgren eller Jonathan Fridolfsson som båda satt nya pb i år.

Går vi ner på 1500 meter så misstänker vi att det loppet blir ett mästerskapslopp där det kommer avgöras på sista varvet. Blir det så och Kramer startar (han är anmäld) då blir han svårslagen. Men, det är ett starkt startfält med flera potentiella sub 3.40 löpare, Kramer, Emil Danielsson, Jonas Glans om han kör dubbelt, naturligtvis Kalle Berglund, Samuel Pihlström och varför inte Gustav Berlin. Så beroende på vem av dessa sex som startar och hur loppet gestaltar sig kan egentligen alla dessa ta en medalj.

På 800 meter är guldmedaljen vikt åt Kramer, sedan tror Spring att Felix Francois och Joakim Andersson tar de andra pallplatserna, ett varningens finger för Alexander Lundskog. Men, det är dessa fyra som kommer dominera – låt oss hoppas på ett snabbt och kul lopp.

Damernas 800 meter torde bli en fight mellan Lovisa Lindh och Hanna Hermannsson, men det ska bli otroligt kul att se vad tvillingarna Julia och Wilma Nielsen kan göra. Har de flow kan de mycket väl hamna på pallen båda två, vi får se. En liten outsider som vi inte sett tidigare i år är Gaël De Coninck, kan hon överraska?

På damernas 1500 meter är Meraf anmäld, och hon blir i princip aldrig tvåa – det har hänt en gång på nio år. Nu lämnade hon återbud till VM på grund av smärta i hälen, men ställer hon sig på startlinjen blir hon svår att besegra. De som utmanar är som vanligt rivalen Sarah Lahti och sedan Hanna Hermansson. Dessa tre sedan Yolanda Ngarambe och Sara Christiansson är de fem som kommer slås om pallplatserna, vem som startar kommer styra utfallet över vilken form av lopp det blir, Meraf brukar inte vara den som drar upp tempot utan bevakar och går om i slutet..

Om männens 5000 meter blir SM största och häftigaste final någonsin så blir damernas klart tunnare. Endast 15 anmälda och bara fyra av dessa med potential att göra sub 16 minuter. Bahta och Lahti får gälla som stora favoriter före Mengsteab och Christiansson. Kommer alla fyra till start kan de bli två häftiga dueller, låt oss hoppas på det.

På 10 000 meter är det tyvärr ännu klenare, bara 13 anmälda. Meraf kommer om hon statar vinna, tvåa blir Mengsteab och Sanna Mustonen trea. Den enklaste distansen att tippa av alla.

En del av SM stjärnorna har varit omslags och 24 timmars profiler i magasin Spring.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X