SM-Kung i terränglöpning – Abraham Adhanom

0
80

Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, blev SM-kung i terränglöpning när han på söndagen också vann den långa distansen, tolv kilometer.

DSC_2494
SM-kungen Abraham Adhanom. Foto: Mikael Grip

– Jag ville inte gå på för hårt och tog det lite lugnare de två första varven, berättade Abraham som vann SM-guldet med 37.52 vilket blir 3.09 min/km i snitt.

En hög fart på den tungblöta, leriga och på vissa ställen kuperade banan.

Men han var inte säker på vinst, ens på sista varvet med en ledning på strax över 20 sekunder.

– Nej, jag var orolig för Mikael Ekvall. En härlig känsla att springa in på upploppet, konstaterade 37-åringen som har en grym meritlista från sitt hemland Eritrea.

DSC_2447
Abraham vände sig oroligt om under sista varvet. Foto: Mikael Grip

Haben Idris, Hässelby SK, hakade på Adhanom och hade länge kontroll på silverplatsen. Mikael Ekvall tog in mycket på sista varvet och kunde tills sist passera Haben och ta hand om silvret med tiden 38.13.

– Jag hade siktet inställt på att vinna och trodde också att jag skulle göra det. Men han var för stark. Jag trodde nog att jag var bättre än vad jag var, så visst en viss besvikelse är det väl, förklarade Ekvall.

De första två varven var Strömstadlöparen med och högg i täten.

– Sedan blev jag så jävla trött. Det fanns ingen chans att hänga på Abraham och Haben när de började köra. Det var slitsamt hela vägen.

Du kunde ändå plocka fram extra krafter under sista varvet?

– Nja, det kanske verkade så, men det var nog de andra som var mer slitna än vad jag var just då. Banan sög som satan. Jag var duktigt trött.

DSC_2472
Mikael Ekvall kutade ifrån klubbkompisen Johan Larsson och sprang även ikapp och förbi Haben Idris och bärgade SM-silvret. Foto: Mikael Grip

Haben Idris lyckade hålla undan för en vilt jagandes Johan Larsson. Tiden blev 38.17 för Haben som följde upp förra årets silvermedalj med en bronspeng. Johan noterade 38.19 som fyra.

– Det var ett bra lopp av mig. Jag är nöjd. Nu satsar jag på New York Marathon och sedan en halvmara i Valencia. Mitt huvudmål är att prestera bra i Stockholm Marathon nästa år. Det ska ett tre månader långt träningsläger i Etiopien se till, berättade Haben.

DSC_2475
Haben Idris är en stark terränglöpare och följde upp förra årets SM-silver med ett SM-brons. Foto: Mikael Grip

Abraham och Haben får ännu inte representera det svenska landslaget, vilket gör Mikael Ekvall och Johan Larsson högaktuella för nordiska mästerkskapen i terränglöpning 8 november i Finland. En annan som ligger bra till är förstås Andreas Åhwall som dessutom brukar prestera bra på mästerskap. Andreas följde upp lördagens brons på fyra kilometer med en femteplats på “tolvan”.

Även 21-årige Alexander Palm, Spårvägens FK, har etablerat sig i den yppersta svenska långlöpareeliten genom att sluta femma och sexa på helgens två terrängdistanser.

Terräng-SM, topp-tio. Tolv kilometer:

1) Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, 37.52

2) Mikael Ekvall, Strömstad Löparklubb, 38.13

3) Haben Idris, Hässelby SK, 38.17

4) Johan Larsson, Strömstad Löparklubb, 38.19

DSC_2336
Fyran Johan Larsson skuggad av slutliga sexan Alexander Palm i den tyngsta backen. Foto: Mikael Grip

5) Andreas Åhwall, Hässelby SK, 38.48

6) Alexander Palm, Spårvägens FK, 39.01

7) Daniel Lundgren, Turebergs FK, 39.11

8) Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, 39.21

9) John Foitzik, Spårvägens FK, 39.30

10) Alexander Söderberg, Spårvägens FK, 39.53

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här