SM Milen i Ystad!

0
546

Den 23 april är det dags, en av årets höjdpunkter för många löpare, SM 10 kilometer väg. SM milen har funnits sedan 2014, de två första åren var det i Malmö och premiäråret hade hela 291 resultat. Det var en snabb bana men tyvärr var den inte kontrollmätt efter en omläggning och upprörda deltagare fick se sina rekordtider strykas på banan som var 64 meter kort.

2016 till 2019 genomfördes SM tävlingen i samband med SM 10 i Stockholm, olyckligtvis mitt i veckan så deltagarantalet gick ner och var mellan 160 och 190 de åren. 2020 var det en pandemi som härjade, loppet blev flyttat till Anderstorp innanför stängda grindar men över 200 personer kom och sprang den 10 oktober. Året efter var det sommarens varmaste dag i Anderstorp men 333 resultat och därmed det största landsvägs SM milen. 2022 var tävlingen tillbaka i Stockholm och på en vardag, endast 169 resultat. Som löpare är man ju glad att vi nu åter ska få ett SM på helgen och extra kul är det att det sker i Skåne för oss som bor här. I Ystad har man haft skånska mästerskapen på 10 km väg varje år sedan 2010, det var då det första i Skåne. Alla var nöjda med banan som var snabb och ingen ville ha någon annan banan och därför har det fortsatt år efter år.

Jag får ett snack med ordförande och tävlingsledaren Håkan Nilsson i Ystads IF. 

Håkan Nilsson

Berätta lite om er klubb?

–Vi har funnits sedan 1908, jag själv har varit ordförande sedan 1999. Vi är cirka 250 medlemmar och fick 2005 allvädersbanor. De och vår satsning mot veteran SM 2008 har gett bra effekt på klubben. Vi arrangerade VSM under vårt hundrade år, hade många på plats och en fantastisk stämning. Vi har sedan även haft ett ungdoms SM.

Nu sökte ni och fick landsvägs SM, berätta.

–Jag kände för två år sedan när det var dags att söka att det hade varit kul att även få arrangera ett så stort SM och kanske kröna karriären med det. Vi sökte och vi fick det vilket var fantastiskt kul. Det har varit och är en kul resa att planera mästerskapet för att få alla pusselbitar på plats. Jag vet ju att banan är väldigt omtyckt och snabb så hoppas det ska locka många.

Vad är största skillnaden på att arrangera skånska mästerskapen och svenska?

–Det är naturligtvis lite mer administration och sedan är det en del grejer runt omkring. Hur och vart ska alla parkera, ombyte, värde och väskinlämning, men i stort inga stora grejer. Vi har dock fått tänka om när det gäller banan så kommer köra den i motsatt riktning för att få till en bättre och större startplats. Nu kan vi utnyttja en plats där vi har runt 14 meter startbred och kan få in minst 40 personer i första ledet. Som jag ser det blir det positivt för hela banan som man sedan springer i tre varv.

Ni har arrangerat skånska mästerskapen i 13 år, några speciella minnen?

–Det första som slår mig är att vi alltid haft bra väder, får hoppas på det i år också. Sedan har det ju satts några svenska rekord på banan, bland annat satte du två år i rad. Som arrangör vill man ju att de tävlande ska känna sig nöjda efter loppet, en bra tid är definitivt något löpare uppskattar. Glada löpare och bra väder, det är det bästa.

Hur många hoppas du ha på startlinjen i april?

–Vi brukar vara 100 till 120 på våra skånska mästerskap så mina tankar är att dessa plus 200 till, kan vi nå över 300 blir jag oerhört nöjd.

Några du gärna vill se?

–Alla är ju mer än välkomna, sedan hade det varit kul med Jonas Glans och se hur fort han kan springa här. Samuel Russom som segrade i fjol och Hanna Lindholm. Redan nu har Archiebald Casteel, Kalle Berglund, Olle Walleräng med flera från Spårvägen anmält sig. En skåning i Holland är Sarah Lahti, det hade varit häftigt om hon kom.

Det lär bli en episk dag i Ystad den 23 april. Jag har en tanke om att min klubb IS Göta ska bli största klubben på plats, minst 35 personer och en buss ner från Helsingborg. Efter loppet är det 200 meter till havet där man kan ta sig ett dopp efteråt.

Tittar vi på de 9 åren som SM milen har genomförts (btw på wikipedia står det att det inte var någon SM mil 2020, men jag var där jag vet. Det är även fel vinnare 2021?) så har vi följande segrare i seniorklasserna:

2014              Frida Lundén                      Ababa Lama

2015              Isabellah Andersson           Abraham Adhanom

2016              Maria Larsson                     Abraham Adhanom

2017              Lisa Ring                              Robel Fshia

2018              Hanna Lindholm                 Napoelon Solomon

2019              Charlotta Fougberg            Robel Fshia

2020              Meraf Bahta                       Samuel Tsegay

2021              Anastasia Denisova            Jonas Glans

2022              Anastasia Denisova            Samuel Russom

SM tävlingen är öppen för alla som är födda 2003 och tidigare och tillhör en förening ansluten till friidrottsförbundet. Är du inte det men vill springa, gå med i klubben på din ort. Är du över 35 är det VM i Göteborg nästa år, samma krav – med i en klubb. Så ta chansen redan nu att få kontakt med klubben, SM i år, VM nästa år för veteraner, 35 till 100 år.

Här ser du mer information om tävlingen: https://www.smfriidrott.se/sm-jsm22-vsm-10km-2023/

En liten film från banan 

Spring kommer naturligtvis vara på plats och alla deltagare får ett magasin i sin startavgift, värde 89:-. Bara en sådan sak!!

Start på 10 km 2022 i Ystad

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här