Hem Nyheter Snabba tider i löparsköna Hässelbyloppet

  Snabba tider i löparsköna Hässelbyloppet

  0

  Hässelbyloppet avgjordes på söndagen i ett fantastiskt löparväder. Det märktes på tiderna, där många slog sina personliga rekord på den flacka milbanan.

  1» Adhanom Abraham	1977	Eskilstuna Friidrott	1	29:28
  Abraham Adhanom avgjorde Hässelbyloppet till sin fördel under de sista 300 meterna. Foto: Deca Text&Bild

  Solen lyste härligt över Hässelby i Stockholm under söndagen. Temperaturen låg på runt tio grader och vinden var nästan obefintlig. Närmast idealiska förhållanden för långlöpning med andra ord.
  Elitklasserna hade som vanligt samlat många vassa löpare.
  Etiopiern Dante Taye, som länge var i ledningen i Lidingöloppet nyligen men till sist slutade fyra, och Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, öppnade hårt och passerade halva distansen på 14.32. Det är också de första fem kilometerna som är riktigt behagliga och flacka. På de sista fem kilometerna finns det en och annan stigning.
  Adhanom la sig bakom Taye och avvaktade. När målgången närmade sig smet Adhanom förbi och inne på Hässelby IP:s banor var Taye chanslös. Adhanom vann på tiden 29.28. Bara sju sekunder från Mustafa Mohameds banrekord.
  – Det gick bra trots att jag varit förkyld tio dagar och inte kunnat träna för fullt, sa Abraham som ändå slog sin vinnartid från förra året med 29 sekunder.
  Abraham Adhanom verkar vara i riktigt bra form inför terräng-SM 24-25 oktober, där han ska försöka försvara sina två SM-guld från förra året.

  Elitlöparna har precis startat. Bland annat syns Daniel Lundgren (14) Abraham Adhanom (1), Haben Idris (3), John Börjesson (281), Dante Taye (274) längst där framme. Foto: Deca Text&Bild

  Trea i Hässelbyloppet slutade Nassir Dawud, Eskilstuna Friidrott, med 30.02. Nassir öppnade loppet på 14.36 vid fem kilometer, där Daniel Lundgren, Turebergs FK, var 14 sekunder bakom honom.
  Daniel närmade sig alltmer mot slutet och var endast två sekunder bakom Nassir vid målgången.
  Lars Södergård, Spårvägens FK, tog hand om femteplatsen med 30.52.

  Webalem Ayele slog nytt banrekord med 33.23. Foto: Deca Text&Bild

  Även i damklassen var det riktigt bra fart. De båda etiopiskorna Webalem Ayele och Yewbdar Gela, tog sig under Meraf Bahtas banrekord med god marginal.
  Ayele vann med 33.23 och Gela kom tvåa med 33.32.
  Anna Rahm, Huddinge AIS, kutade på 35.14, vilket räckte till en fin tredjeplats.
  – Jag öppnade lite för hårt och hade lite över 17 minuter vid halva sträckan. Men jag är supernöjd med den här tiden. Det är bara 45 sekunder ifrån när jag var som bäst och då tränade betydligt mer, förklarade Anna innan prisutdelningen.

  Anna Rahm gjorde sin bästa miltid på många år. Foto: Deca Text&Bild

  Anna har bland annat fyra SM-guld på halvmaraton och två SM-guld på maraton och har representerat Sverige både vid EM 2006 och VM i Osaka 2007, där hon slutade 27:a i maratonloppet.
  – Någon riktig satsning är inte aktuell. Just nu är jag föräldraledig och har tid att springa med barnvagnen på dagarna. Det gör mig dessutom stark i armarna, sa Anna med ett leende.
  VM-löparen Louise Wiker, Hässelby SK, slutade fyra med 35.50 och klubbkompisen Josephine Ambjörnsson femma med 36.08.
  26 kvinnor klarade att springa under dröm-40. 54 herrar sprang under dröm-35.
  5 369 löpare sprang i mål när Hässelbyloppet firade 100 år, räknat från starten 1915.

  INGA KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Exit mobile version
  X
  X